Un cotxe de la Policia Nacional sortint del pàrquing dels Jutjats de Reus amb tres agents dels Mossos d'Equadra custodiant la sortida

Envien Mohamed Said Badaoui a un CIE havent aturat temporalment la seva expulsió

El seu advocat es mostra optimista i qualifica la situació d'«inèdita» i «surrealista»

El jutge de guàrdia dels jutjats de Reus ha dictat l'ingrés de Mohamed Said Badaoui a un Centre d'Internament d'Estrangers, un CIE. Hi ha d'estar un termini màxim de 60 dies, temps durant el qual s'ha de resoldre de manera definitiva l'expedient d'expulsió de l'Estat. Tenint en compte com han passat els fets aquests dies, el seu advocat considera que la voluntat del ministeri de l'Interior és la de no expulsar-lo.

L'auto no implica l'execució de l'expulsió, sinó el seu internament mentre no es resol la qüestió de manera definitiva. El seu advocat, Ivan Jiménez, considera que entre aquest dijous i aquest divendres «hem assistit a una cerimònia de la confusió absoluta i total». Segons ha explicat, dijous al matí «ja s'havia autoritzat la sortida tant de Badaoui com d'Amarouch Azbir, estaven a Madrid a punt d'agafar l'avió».

«No sabem què ha passat, però han fet com una marxa enrere i els han portat cap aquí; és molt surrealista tot», ha explicat. De fet, precisament per com s'han desenvolupat els esdeveniments, «jo crec que el ministeri de l'Interior no el vol expulsar del país». A la pràctica considera que, sense que hi hagi cap resolució administrativa, sí que sembla que es s'hagi volgut aturar l'execució de l'ordre d'expulsió.

S'atura temporalment l'expulsió de Mohamed Said Badaoui

Insisteix que «jo interpreto que no el volen expulsar». Tenint en compte que Mohamed Said Badaoui ja era a Madrid i «a punt d'agafar l'avió», és sorprenent que se'l tornés a portar a Reus. «Porto uns quants anys amb aquesta mena de causes i mai havia vist res semblant, ni de lluny, surrealista és poc», sentencia.

Jiménez ha exposat que, la versió que se'ls ha transmès és «que era molt difícil executar l'expulsió en el termini legal de 72 hores». «No és cert, perquè ell estava a punt d'agafar l'avió», motiu pel qual interpreta que, realment, el ministeri de l'Interior no vol executar l'expulsió. El jutge hauria optat, per tant, per atendre la petició de la Policia Nacional d'internar-lo a un CIE.

Jiménez ha detallat que, ara, recorreran l'auto d'aquest ingrés. Principalment perquè, tenint en compte que ja se l'hauria pogut expulsar, que no s'hagi fet contradiu les acusacions de l'informe policial. «Queda demostrat que no suposen un perill real i immediat per a la seguretat nacional», resumeix.

Pel que fa als motius que haurien provocat aquest gir de guió, l'advocat no se'ls explica. Tampoc descarta, però, que hi hagin intervingut la pressió social i política dels darrers dies. «Hi ha un raig d'esperança», ha afirmat Jiménez, que és optimista de cara a poder aturar les dues expulsions.

Ara mateix, «està tot a les mans del ministeri de l'Interior». El lletrat confia que mostrin «coherència» amb els actes d'aquests dos dies. «Si t'emportes una persona cap a Madrid per agafar un avió és perquè la vols expulsar a l'acte, que de fet és el que es fa sempre, des de fa molts anys», explica. En canvi, si els esdeveniments es desenvolupen com en aquest cas, només hi veu dues alternatives.

«O has jugat amb ells i les famílies donant-los un acte equivalent a la tortura, o has de ser valent i aturar definitivament l'expulsió», afirma. També es mostra optimista la família, que per boca de Jalal Badaoui, germà de Mohamed Said, en fa una lectura igualment positiva. «S'ha demostrat, per part del jutge, que no suposa cap perill imminent per l'Estat, i això és una notícia molt bona», explica.

«Els que el coneixem ja ho sabem, però havíem d'arribar en aquest punt» perquè s'evidenciés, considera. També veuen com un «senyal d'esperança» que no s'hagi executat una expulsió que ja tenia l'ordre de complir-se aquest dijous al matí. «Ara falta rematar-ho i que quedin en llibertat total tant el Mohamed Said com l'Amarouch.