Maria Pallach Estela parlant dins de la llibreria Gaudí

Dol a Reus per la mort de Maria Pallach Estela, fundadora de la Llibreria Gaudí

Escriptora, bibliotecària i llibretera va treballar a l'establiment fins que es va jubilar

Aquest dimecres, 22 de desembre, a la tarda ha mort Maria Pallach Estela, cofundadora, juntament amb Isidre Fonts, de la llibreria Gaudí de Reus. L'històric establiment va ocupar tota la seva vida laboral, fins que es va jubilar. Nascuda el 1939, era bibliotecària de formació, i deixa empremta al món de la literatura, i en concret de la poesia.

Implicada en la defensa i la reivindicació de la cultura en general i de la catalana en particular, les mostres de condol pel seu traspàs s'han anat repetint des d'aquest dimecres. No només per l'impacte que ha tingut ella de manera directa, sinó pel que ha transmès a les seves filles i netes. Dues generacions més de llibreteres segueixen darrere del taulell de la Gaudí, mantenint i reivindicant el llegat de Maria Pallach Estela.

No són pocs els que han recordat les recomanacions literàries i la seva manera d'aconsellar la clientela a la llibreria. Una manera de fer que s'ha transmès i no s'ha perdut amb el relleu al número 12 del carrer de la Galera. No va ser només activista cultural, sinó que per extensió, també de la llengua catalana.

La seva implicació a Òmnium Cultural va servir per fer-ne difusió, com també es va involucrar en l'escola Mowgli. Sobretot des de l'àmbit cultural local, no han sigut poques les persones i entitats que han transmès a la família el condol per la mort de Maria Pallach Estela. Un altre sector que s'ha fet ressò d'aquesta pèrdua és el comercial, on la trajectòria de la llibreria Gaudí és una mostra evident del seu llegat.

La vetlla té lloc des d'aquest dijous al tanatori municipal de Reus fins demà al matí. Serà el mateix espai que, aquest divendres 24 de desembre, acollirà la cerimònia de comiat de Maria Pallach Estela a dos quarts d'onze del matí.