L'Ajuntament de Reus intensifica la seva campanya contra certes actituds dels propietaris de gossos. Després de les multes per no recollir-ne els excrements, ara el govern se centrarà en les miccions dels animals. L'ordenança actual ja preveu multes si es permet que els animals les facin en façanes o mobiliari urbà. Ara, però, fins i tot permetre-les a la vorera o al carrer pot comportar sancions econòmiques de 800 euros.
Remullar l'orina dels gossos
La campanya 'Tu mulles, jo remullo' posa al centre de l'atenció les persones que passegen animals. El que s'exigirà a partir d'ara és que es remulli l'orina dels gossos, una acció que des del govern s'engloba en el seu pla d'actuació contra l'incivisme d'aquelles persones que tenen animals de companyia. «No podem abaixar la guàrdia, són temes que preocupen molt a la ciutadania», sentencia l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.
Amb l'excepció de les zones d'higiene canina, conegudes com a pipicans, qualsevol micció que facin els animals a la via pública caldrà que es mulli. Si la Guàrdia Urbana detecta un propietari que no ho fa, el multarà amb 800 euros, la mateixa sanció, que correspon a una infracció greu, que ja s'estipulava per a aquelles persones que permetessin als seus animals pixar a les façanes i al mobiliari urbà.
Els efectes de l'orina a les façanes i mobiliari
Per justificar l'interès del govern en aquest assumpte, l'alcalde ha detallat que es calcula que, a Reus, hi ha més de 16.000 gossos. «Si calculem que són tres miccions per dia i gos tindrem una dimensió aproximada del problema; cada dia hi ha 48.000 miccions de gossos al carrer, 17,5 milions de miccions l'any, i això no és sostenible», afirma.
Amb aquesta campanya es vol evitar que les parts baixes de les façanes quedin ennegrides per l'efecte de l'orina dels gossos, o que hi puguin quedar les rajoles de les voreres en el cas de les gosses. Des del govern es recorda que a Reus «hi ha set espais d'higiene per a gossos i vuit parcs d'esbarjo per a gossos que també són espais d'higiene», segons l'alcalde.
El cas és que, fanals i bancs principalment, queden malmesos per l'efecte de l'orina dels gossos. A finals del passat mes de gener, una ventada va fer caure un fanal sobre dos cotxes i la conductora d'un d'ells. Aquesta situació, es va explicar llavors, es va produir perquè la base del fanal estava corroïda per l'àcid de l'orina. «La brigada municipal té registrat que, cada any, es malmeten per corrosió les bases de més de 200 fanals de la ciutat, que no és poc, i es calcula que gran part és per aquesta situació».
Hi haurà un primer període en el qual només es faran advertiments verbals. A partir del mes de juny, però, les multes seran directes. Per contribuir a aquesta campanya, a través dels Centres Cívics de la ciutat es distribuiran, de manera gratuïta, 6.000 ampolles d'aigua flexibles i plegables d'Aigües de Reus als propietaris de gossos que passin a recollir-les. Segons el govern és la mateixa política que s'ha seguit amb l'obligació de recollir els excrements dels animals.
S'han repartit 130.000 bosses entre propietaris de gossos de Reus. No és l'única campanya que el consistori considera exitosa, també la que recorda la necessitat de censar gossos, gats i fures. En els dos últims anys, 4.400 gossos han entrat al registre municipal d'animals domèstics.