L'empresa Traiber va saltar a la portada de tots els mitjans arran de la peça del cas Innova que investigava la venda de les pròtesis que s'hi fabricaven a l'Hospital Sant Joan i el paper que hi jugaven metges, polítics i empresaris, unes pròtesis que, a més, eren defectuoses. L'empresa, que anys enrere havia tingut cert prestigi en el seu sector professional, es troba tancada i la seva nau a Reus, abandonada. El pas del temps i el vandalisme han deixat petjada en forma de deixalles i destrosses, fent que les instal·lacions que havien acollit l'empresa ara només siguin un cau de brutícia i deixadesa.
La nau de Traiber a Reus, abandonada i desballestada
La imatge que presenta avui la nau de Traiber és d'abandonament. En ple polígon industrial del Mas de les Ànimes i amb empreses amb activitat al voltant, la seu de l'antiga companyia de pròtesis ortopèdiques s'ha vist afectada pel pas del temps i pel vandalisme. Des de fora, la vegetació es veu descuidada, i a l'entrada s'hi poden comptar força cerveses buides, tant ampolles de vidre com llaures.
Al jardí de l'entrada, la vegetació mostra una imatge d'encara més abandonament que a fora, amb arbustos que estan prenent el lloc que havien ocupat aquestes instal·lacions. Si les deixalles que s'hi acumulen evidencien el pas de persones per aquesta nau abandonada, una mirada més atenta revela destrosses produïdes a la part més exterior del pis inferior.
Portes i finestres trencades, parts de la façana arrancades i, de nou, muntanyes de fulles i vegetació obrint-se pas. En alguna finestra superior encara s'hi poden veure arxivadors amuntegats sobre un armari o un prestatge. La porta d'una de les entrades ha desaparegut, i a cap dels dos accessos des de l'exterior hi ha cap element que n'impedeixi el pas.
El cas Traiber
Aquesta empresa de pròtesis ortopèdiques havia aconseguit cert prestigi en el seu sector professional, però això no ha evitat que hagi acabat als jutjats. Subministradora de l'Hospital Sant Joan de Reus, entre altres centres, està sota la lupa del jutge que instrueix el cas Innova, Diego Álvarez de Juan. Una de les peces separades del macrocas judicial investiga de quina manera es venien les pròtesis de Traiber a l'Hospital Sant Joan, i quin paper hi jugaven l'aleshores tinent d'alcalde i presidenta del Grup Salut, Teresa Gomis, i l'encara regidor de l'Ajuntament de Reus Marc Arza.
De totes les peces del cas Innova, la de Traiber —que el jutge va acabar separant en dues— és la que ha deixat imatges més mediàtiques. Fa gairebé quatre anys, quan faltava un mes per les eleccions municipals, la Guàrdia Civil va dur a terme un ampli dispositiu amb escorcolls a diferents punts de Reus, entre els quals l'Ajuntament de Reus. L'operació policial es va saldar amb diverses detencions, entre les quals la de Teresa Gomis.
Durant la instrucció també es va investigar presumptes suborns i comissions que haurien cobrat professionals mèdics a canvi d'utilitzar productes Traiber, un extrem que, per a la majoria dels imputats, el jutge va descartar. La causa, per a una quarantena de metges, va ser arxivada, i es manté oberta per a la vintena de persones restants. A qui havia sigut gerent de l'empresa, Lluís Márquez, se li imputen tretze delictes, i cinc a Arza i Gomis per correus electrònics i reunions mantingudes al voltant de l'activitat de l'empresa.
Els organismes competents van començar a fer seguiment dels pacients que duien pròtesis Traiber i se'n van haver de tornar a operar. Alguns pacients van patir durant anys, segons fonts del cas, des de molèsties a forts i constants dolors a causa d'aquestes pròtesis. Bona part dels afectats van acabar personant-se conjuntament a la causa judicial en contra de l'empresa.