Antoni Veciana durant una presentació de la seva novel·la Nicolau

'Nicolau', del reusenc Antoni Veciana, nominada al Premi Òmnium a Millor Novel·la 2022

El guardó està dotat amb 20.000 euros directes per al guanyador i 5.000 euros més per a la promoció de l'obra

La novel·la 'Nicolau', de l'escriptor reusenc Antoni Veciana, ha estat nominada al Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any 2022. L'obra, publicada per la Segona Perifèria, és una de les 10 obres escollides pel comitè d'experts format per l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, la investigadora i crítica literària Júlia Ojeda, el llibreter Lluís Ruiz i la traductora Valèria Gaillard.

D'entre les 10 novel·les nominades, publicades entre l'octubre del 2021 i l'octubre del 2022, el jurat haurà d'escollir les tres finalistes el dia 19 de desembre, mentre que l'obra guanyadora s'anunciarà a finals del mes de gener. El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any està dotat amb 20.000 euros directes per al guardonat i 5.000 euros més per a la promoció de l'obra.

L’any 2017 Òmnium Cultural va crear el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any amb l’objectiu de prestigiar la literatura catalana i, alhora, crear un catàleg de les millors novel·les de cada any. A més de donar visibilitat a les grans obres contemporànies, el premi persegueix donar a conèixer la literatura catalana més enllà de l'àmbit cultural i fomentar-ne la traducció a altres llengües.

La primera novel·la d'Antoni Veciana

Antoni Veciana, nascut a Reus l'any 1977, és filòleg, dramaturg i actor de teatre amateur. Ha escrit una obra teatral, 'Patró', estrenada a Reus, Barcelona i Madrid. L’any 2020 va fundar, juntament amb Pau Ferran, la productora teatral Lo Nostro, que l’any 2021 va portar a l'escenari 'Poema inacabat', a partir de textos del poeta Gabriel Ferrater.

'Nicolau', publicada el passat mes de maig, és la seva primera novel·la i en ella, Veciana explica la història d'en Nicolau un nen que està obsessionat amb el mar. En aquest sentit, l'escriptor reusenc es basa en alguns mites i llegendes per escriure un relat mariner amb el parlar del Camp de Tarragona.

Magí Sunyer, professor de Literatura de la URV, ha assenyalat que 'Nicolau' és «una novel·la marinera molt ben escrita, suggestiva i simbòlica, amb aires de rondalla meravellosa».