L'Orfeó Reusenc ha estat escenari, aquest vespre, del primer acte públic de Noemí Llauradó com a candidata del partit després que, el passat mes d'abril, l'assemblea local la nomenés. Exceptuant una roda de premsa l'1 d'octubre, Llauradó no s'havia tornat a posicionar sobre la proposta republicana que presentarà ERC a les pròximes eleccions.
Josep Maria Arauzo, doctor en economia i professor de la URV, ha agafat el relleu de Montserrat Flores, encarregada d'obrir l'acte. L'economista —que segons fonts del partit podria ocupar algun lloc destacat a la llista electoral— ha volgut fer incís en la necessitat de pensar el futur de l'àrea metropolitana de Tarragona de manera conjunta, almenys, des de Reus i Tarragona, i és que considera que «és imperdonable» que no hagin començat a teixir un front comú en matèria d'infraestructures fins al final d'aquest mandat.
ERC dubta de l'estratègia cultural del govern de Reus
La següent en prendre la paraula ha estat Noemí Llauradó, que s'ha mostrat crítica amb certes facetes del govern local actual i, en especial, amb la gestió cultural, a càrrec de Montserrat Caelles, del govern presidit per Carles Pellicer. La sòcia de govern del PDECat considera que les taules de treball que han dut a terme els republicans han servit per copsar que, entre la ciutadania, «es percep risc d'infantilització de la festa», així com consideren que «s'ha fet una associació perillosa entre turisme i cultura».
Noemí Llauradó, com ja va fer, de fet, el passat 1 d'octubre, ha establert dues maneres de fer política diferenciades, entre altres característiques, per la generació dels polítics que les impulsen. Llauradó es presenta com a integrant d'una generació amb una mentalitat més oberta cap a aspectes com la participació ciutadana, i en contraposició a altres generacions de més edat malgrat que, ha sentenciat, «encara hi ha alguns polítics que encapçalaran alguna llista electoral».
Noemí Llauradó considera que «no existeix projecte de ciutat»
La futura candidata electoral d'ERC a Reus ha atès els mitjans de comunicació abans de l'acte i ha explicat el mateix posicionament crític amb el govern que comparteixen republicans amb PDECat i Ara Reus. Ha situat com a basa principal d'ERC la intenció de teixir un pla d'acció municipal; «el que és veritablement rellevant i clau és que tinguem un projecte per a la ciutat i, ara mateix, és cert que el projecte no existeix».
Per tal de construir aquest projecte, els republicans han organitzat taules de treball que han servit per establir la seva estratègia. «Hi ha cinc àmbits que són clau: la construcció democràtica, l'educació, la cultura, l'atenció a les persones i l'entorn, que inclou l'urbanisme, la projecció econòmica i el paper de Reus dins el Camp de Tarragona».
«Vam començar aquest estiu a fer unes taules de treball on el que fèiem era diagnosticar la situació actual de la ciutat i preguntàvem com ens volíem imaginar la ciutat d'aquí a deu anys», ha detallat Noemí Llauradó. Aquesta tasca, ha afirmat, no s'ha acabat, sinó que «acaba de començar» i que se seguirà mantenint fins que es redacti el programa electoral.
La voluntat transversal d'ERC
Durant l'acte s'ha volgut manifestar una voluntat de transversalitat. Ho han fet els càrrecs nacionals d'ERC, tant Pere Aragonès, president adjunt del partit, com la secretària general Marta Rovira, que hi ha intervingut a través d'un vídeo. Ho ha fet també Noemí Llauradó quan ha fet balanç de les taules de treball dutes a terme.
S'ha pogut copsar, també, a les butaques de l'Orfeó Reusenc. Entre els convidats a l'acte s'hi han vist cares conegudes de diferents àmbits de la vida social de Reus. Convocats pels republicans, han assistit a l'acte el president del Centre de Lectura, Jaume Massó, o el portaveu de l'Associació de Musulmans de Reus i Comarca, Mohamed Said Badaoui, així com el president d'Òmnium Baix Camp, Emili Argilaga.