Imatge del nou Centre d'Alzheimer Rosa Maria Vivar de Reus, a ple rendiment

El nou Centre d’Alzheimer Rosa Maria Vivar de Reus, a ple rendiment

L’equipament va iniciar la seva activitat a finals d’aquest passat mes de desembre

El nou Centre d’Alzheimer Rosa Maria Vivar de Reus ja es troba a ple rendiment. Tant el Centre terapèutic d’estimulació cognitiva com la Unitat de memòria van iniciar la seva activitat el passat 20 de desembre amb el trasllat dels usuaris que s’ubicaven a l’antic local de la carretera de Castellvell de Reus. Així mateix, a principis de gener els nous usuaris també han pogut iniciar les seves teràpies.

Segons la directora del Centre, M. Jesús Lerín «l’equip de professionals  vam dissenyar un pla d’adaptació progressiu al nou Centre. Vam començar pels usuaris habituals i després de festes es van incorporar els nous. Podem dir que estem molt satisfets dels resultats d’aquesta planificació, la qual ha estat un èxit». Lerín afegeix: «els usuaris s’han adaptat de manera immediata al centre, gaudint del programa d’estimulació cognitiva amb una actitud molt positiva. El benestar dels usuaris era la nostra prioritat».

Tal com indica la Fundació Rosa Maria Vivar, l’obertura de portes d’aquest nou espai ha suposat «un canvi molt significatiu tant pels mateixos usuaris com per a l’equip professional de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp que gestionen el Centre». De fet, assenyala que «va treballar molt estretament amb l’Associació per tal de dissenyar un Centre pioner que tingués en compte totes les necessitats especials d’aquesta malaltia».

Imatge de l'entrada del nou Centre d'Alzheimer Rosa Maria Vivar de Reus
L'estructura de l'equipament està feta íntegrament de fusta per proporcionar un ambient càlid, lluminós i acollidor | Cedida

El resultat, gràcies a la col·laboració altruista del despatx d’arquitectes GCA Achitects i Belén Mutlló Paisatgisme, entre d’altres, ha estat un edifici avantguardista de 1.070 metres quadrats construïts en planta i 3.500 metres quadrats en zona enjardinada. El nou Centre «és un espai únic fruit de la seva estructura íntegrament de fusta, grans finestrals i jardins, que proporcionen un ambient càlid, lluminós i acollidor on els usuaris es beneficien de les bondats del clima i el contacte amb la natura».

M. Jesús Lerín afirma que «els usuaris perceben i valoren la millora en les instal·lacions on treballen diàriament realitzant les teràpies no farmacològiques. L’amplitud i especialització tecnològica dels espais, la calidesa, la llum, la possibilitat d’accedir als jardins i fer teràpia a l’exterior, com per exemple, gaudir de l’hort terapèutic o la sala Snoezelen d’estimulació multisensorial, han proporcionat als usuaris poder gaudir d’una teràpia més específica i intensa en diferents àrees i amb grans beneficis».

El nou Centre d’Azlheimer dona servei a unes 120 persones

Actualment, el nou Centre d’Alzheimer Rosa Maria Vivar de Reus dona servei a unes 120 persones i té disponibilitat de places per a nous usuaris. La presidenta de la Fundació, Margarita Oliva, comenta que «l’objectiu de la fundació era proporcionar al territori, al llarg de l’any 2019, un centre excel·lent per a la realització de teràpies d’estimulació cognitiva per a l’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius i ens sentim molt orgullosos d’haver assolit el repte».

«Vam iniciar els primers moviments de terres el passat febrer i vam ser capaços de posar en marxa el Centre el desembre, estant en l’actualitat plenament operatius», manifesta Oliva. Els serveis que s’ofereixen al Centre diürn i la Unitat de la memòria  segueixen un programa d’estimulació propi, fruit de l’expertesa en el treball de la memòria dels professionals, amb l’objectiu de potenciar les capacitats de les persones en totes les vessants: cognitiva, emocional, funcional, física i social i amb la finalitat d’incidir significativament en la millora de la qualitat de vida de les persones i dels seus familiars i cuidadors. 

Imatge de la zona exterior del nou Centre d'Alzheimer Rosa Maria Vivar de Reus
El nou Centre d'Alzheimer Rosa Maria Vivar de Reus compta amb una zona exterior enjardinada | Cedida

Les  teràpies no farmacològiques treballen totes les àrees de manera integral  a través de la psicoestimulació cognitiva, teràpia ocupacional, fisioteràpia, musicoteràpia, tallers de cuina, teràpia amb gossos, teràpia exterior al jardí, entre d’altres. En el Centre també es realitza un treball específic al gimnàs i a la sala snoezelen. Aquesta sala és un espai amb equipament tecnològic i diversos materials multisensorials, com columnes de llum, llit d’aigua, projecció d’imatges i música que permeten estimular tots els sentits i fer teràpia basal amb grans beneficis.

Per un altre costat, la Unitat de memòria és un espai independent dins del Centre i compta amb un programa d’entrenament de la memòria que va dirigit a persones que sense presentar cap alteració vulguin potenciar les seves capacitats cognitives i l’agilitat mental, incrementant al màxim el rendiment cognitiu a la vida diària o professional. Així mateix, aquesta unitat també ofereix tallers per a persones en fases molt inicials de trastorns neurocognitius que permeten treballar de manera precoç.