El consorci que ha de gestionar l'Hospital Sant Joan podria ser una realitat abans d'acabar l'any. Aquesta és la previsió amb la qual es treballa, ara, amb nou director gerent del centre sanitari. El doctor Mateu Huguet serà l'encarregat d'encapçalar la gestió del centre sanitari reusenc, almenys, fins que el consorci de la Generalitat que ha d'assumir l'equipament sigui una realitat. Després que ahir al vespre saltés la notícia, avui s'ha presentat en societat el nou director, que posa per davant la gestió assistencial respecte la qüestió econòmica, i fa èmfasi en la solidesa del projecte sanitari de Reus.
Presentació en societat del nou director del Sant Joan
Aquest matí el consell d'administració de l'Hospital Sant Joan ha aprovat el nomenament de Mateu Huguet com a nou director gerent del centre sanitari. Just després, el doctor, acompanyat dels principals representants de l'Ajuntament de Reus i del CatSalut, s'ha dirigit a la plantilla, representada per alguns dels professionals de l'hospital, per donar-se a conèixer. En sortir de la presentació, Huguet ha manifestat que «aquest és un projecte d'un repte molt interessant, molt important, jo crec que és un dels projectes més interessants que hi ha a tot Catalunya».
Els reptes del nou director de l'Hospital
És per això, ha afegit, que «tot i que jo estava en una situació molt bona fins ara, la veritat és que m'ha costat deu segons triar i dir 'vinc a Reus', perquè és un hospital que té una gran solidesa, i té un gran futur i unes grans estructures». Sobre la taula hi té el repte de convertir l'Hospital Sant Joan en un centre gestionat per la Generalitat de Catalunya a través del CatSalut, el departament de Salut del govern català.
La gestió assistencial per davant de la qüestió econòmica
Mateu Huguet ha volgut tranquil·litzar la població en relació a la continuïtat del projecte assistencial, i ha afirmat que «el més important és que l'hospital té continuïtat assistencial des de fa molts anys, la població, els malalts, seguiran sent atesos de la mateixa manera, pels mateixos equips, potenciats, més sòlids». La situació econòmica, principal problema de l'equipament sanitari, considera que «va al final, el primer és la capacitat assistencial i l'organització; si treballem bé des del punt de vista assistencial, els resultats econòmics vénen per si sols».
La negociació entre Ajuntament i Generalitat
Amb el mateix optimisme s'han expressat els responsables polítics implicats en la qüestió. El govern local ho ha fet per boca de l'alcalde, Carles Pellicer, que considera que el nomenament del nou director «és un pas més». «El pas d'avui encarrila la situació que, definitivament, ha de tenir l'Hospital Sant Joan de Reus, situació que, repeteixo, resoldrem». El batlle es mostra convençut que les negociacions arribaran a bon port i ho faran en un període de temps prudencial.
Negociacions en marxa per al consorci de l'Hospital Sant Joan
Les mateixes bones sensacions mostra el CatSalut, l'altra part implicada en aquest acord. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, afirma que «la solució final que doni estabilitat a l'Hospital Sant Joan de Reus s'està treballant, no hi ha res frenat». Sobre la taula hi ha el dèficit que està generant, enguany, el centre sanitari reusenc, però també el que va generar durant el 2017. Aquesta darrera qüestió es va solucionar, sobre el paper, amb la venda de Gecohsa, l'empresa de l'Ajuntament de Reus que gestiona l'Hospital de Móra.
La carambola de Gecohsa
La idea és que la Generalitat compri aquesta societat per assumir, en endavant, l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre. Segons el director del CatSalut, «el que sí que tenim clar és que la solució definitiva passa tan sí com no, per aquesta societat, que està molt avançada, ha de ser abans d'acabar l'any». El mateix període de temps es preveu per acabar de teixir el consorci que ha de gestionar Sant Joan, un ens que no naixerà fins que no s'hagi resolt qui assumeix el dèficit del 2018.
«La situació de dèficit de l'Hospital i Gecohsa són els dos elements que hi ha entorn de la situació patrimonial; no ho veiem com esculls sinó com a elements habituals de la gestió de grans hospitals i grans corporacions», manté Comella, que vol tranquil·litzar l'ambient reusenc. Encara no hi ha res decidit ni, molt menys, signat. Pel que fa a Gecohsa, les dues institucions han acordat quina empresa independent farà l'auditoria per valorar-ne el preu. Una vegada aquest procés s'hagi completat, el Govern català farà efectiva la seva compra permetent així, a l'Ajuntament, eixugar el dèficit del 2017.
Pel que fa als números vermells d'enguany, hi ha diverses opcions sobre la taula, una de les quals, segons els protocols habituals, explica el director del CatSalut, és que els assumeixi la Generalitat. Amb tot, Adrià Comella afirma que la qüestió econòmica no és la principal obsessió del departament de Salut. «El que ens preocupa no és tant això sinó que l'assistència i, sobretot, la percepció que els mateixos professionals de l'Hospital tenen del projecte de futur es doni; aquesta és la nostra principal preocupació i tant aquesta com la qüestió d'estabilitat empresarial es resoldran i confio que es resolguin amb un període de temps raonable i ràpid».