La plaça del Mercadal de Reus, amb l'Ajuntament al fons

Un nou web vol fer «visual, accessible» el pressupost de l'Ajuntament de Reus

Es tracta d'un espai on es poden consultar els ingressos i despeses per àrees municipals i comparar-les amb anys anteriors

El pressupost de l'Ajuntament de Reus es pot consultar, des d'ara, a través d'un nou portal web. Pressupost Obert s'ha creat com una eina per fer clars i entenedors els comptes municipals, segons l'ha presentat el govern aquest dilluns. S'hi mostren les despeses de l'any en curs distribuïdes per àrees i amb la possibilitat de comparar-les a les d'anys anteriors.

Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Bon Govern, ha destacat els premis que ha rebut el consistori en matèria de transparència els darrers anys. Amb aquesta nova eina el que s'ha volgut és «fer un pas més» perquè, a més de públiques, les dades siguin comprensibles. «És una eina de seguiment del pressupost municipal visual, accessible i fàcil d'utilitzar i d'entendre», ha resumit.

Des de l'àrea d'Hisenda, la regidora Mariluz Caballero també l'ha destacat com una «eina de transparència, però sobretot d'informació, difusió i pedagogia». És per això que hi ha un apartat que serveix de guia didàctica on s'expliquen «conceptes bàsics per poder interpretar totes les dades que oferim». Assegura, de fet, que aquest nou espai web «permet consultar i entendre fàcilment el pressupost de l'Ajuntament».

Dins del portal digital es poden comparar les despeses entre diversos anys o la proporció del pressupost que ocupa una àrea determinada. També la relació de la despesa municipal per departaments i per habitant de la ciutat. No arriba, però, a detallar la despesa per projectes o contractes concrets.

Montserrat Flores ha exposat que, un dels motius per no arribar a aquest detall és «la interoperabilitat». És a dir, que el pressupost obert es vol que serveixi «per comparar amb allò que s'esdevé a altres municipis». «Segueix una classificació econòmica genèrica, que sigui comparable amb allò que passa a altres municipis», aclareix.

És per això, conclou, que «no hi ha el projecte concret, hi ha els grans àmbits en els quals s'intervé». En el cas del pressupost d'aquest 2022, es pot fer un seguiment de la seva execució durant l'any. Tant Flores com Caballero han subratllat que es tracta d'una eina per retre comptes a la ciutadania i reforçar la transparència municipal.