Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Federació Associació Veïns Reus

La nova junta de la federació de veïns de Reus vol «mantenir la feina feta»

La presideix Marcos Massó acompanyat de Maria del Mar Escoda | Valentín Rodríguez ha posat punt final a la seva etapa a la FAVR

Marcos Massó Reus
Marcos Massó, nou president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus | Jordi Olària Gras

 

Els pronòstics s'han confirmat i, tal com va avançar TarragonaDigital, Marcos Massó és el nou president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus (FAVR). Al president de l'Associació de Veïns del Golf Aigüesverds l'acompanyaran, durant els pròxims quatre anys, Maria del Mar Escoda, del barri Gaudí, com a vicepresidenta; Ana Belén Castaño, de Sol i Vista, com a secretària; Elena Baquero, de l'Associació de Veïns de la Zona 5, com a tresorera; i els vocals Eduardo Navas, de Sant Josep Obrer, i Domingo Martínez, del barri Montserrat.

Els objectius de la nova junta de la FAVR

La presentació pública de la nova junta de l'entitat s'ha fet aquesta tarda, al Centre Cívic Ponent de Reus. L'ha començat el president sortint, Valentín Rodríguez, que ha volgut transmetre el seu agraïment a tothom que l'ha ajudat, durant els darrers vuit anys, a tirar endavant les reivindicacions i les campanyes de l'entitat. Pel que fa a Marcos Massó, ha assegurat que la nova junta «intentarem fer el mateix que ha fet el senyor Valentín durant vuit anys, que no és fàcil».

Les principals qüestions que es voldran abordar des de la FAVR són la inseguretat i la neteja, però també la implicació de l'Ajuntament en la vida a tots els barris de la ciutat, així com, ha afegit Massó, la llum. «Creiem que hi ha llocs on la llum manca molt, encara que diguin que és el que marca la Generalitat, hi ha llocs on és insuficient», assegura.

Federació Associació Veïns Reus
Membres de la junta entrant de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus acompanyats de Valentín Rodríguez | Jordi Olària Gras

 

El sentiment de pertinença dels barris a Reus, i a la inversa

«Els barris són part de Reus, encara que estiguem a dos quilòmetres i mig o tres de la plaça del Mercadal», sentencia Massó. Assegura que «volem recordar que existim, que els barris són de Reus». Una de les maneres de treballar aquesta cohesió, explica Massó, són les línies d'autobús urbà, i posa d'exemple la zona d'on presideix l'associació de veïns. «A Aigüesverds no hi ha autobús, per què no hi ha autobús?, un autobús que podria fer el Tenis Monterols, podria fer Blancafort, podria fer Aigüesverds i tornar a pujar», proposa.

«No volem ser l'incordi de l'Ajuntament», aclareix, «volem ser el recordatori de l'Ajuntament, recordar cada dia a l'Ajuntament les mancances que pugui haver-hi». Alguna d'aquestes mancances, ha apuntat la nova junta, és la sensació de seguretat. Domingo Martínez explica que «sempre hem demanat a la Guàrdia Urbana que, almenys un cop per setmana, una patrulla tombés a peu».

Maria del Mar Escoda afegeix, en relació a la tasca de la policia de proximitat, que «si baixa del cotxe i comença a conèixer els seus veïns, el del forn de pa, el de la botiga de fruites, el veí que està cada dia assegut al banc..., fa que l'intercanvi que puguin tenir doni la percepció de seguretat».

Federació Associació Veïns Reus
Membres de la junta entrant de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus acompanyats de Valentín Rodríguez | Jordi Olària Gras

 

La relació de la FAVR amb l'Ajuntament

Durant la presentació de la nova junta de l'entitat s'ha preguntat per la relació amb les associacions veïnals que no en formen part. Massó ha explicat que la FAVR la conformen 29 barris, i que hi ha tres o quatre associacions —com per exemple els barris de Monestirs, del Carme o Parcel·les Casas— que no en formen part. Massó ha volgut començar el seu mandat amb un missatge conciliador, «si volen parlar amb nosaltres, estem oberts a tothom».

De la mateixa manera s'ha preguntat a Massó per la relació que espera tenir amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. La pregunta té més pes del que podia tenir amb qualsevol altre president veïnal, i és que Massó i Pellicer van compartir govern a l'Ajuntament de Reus entre els anys 2011 i 2014, quan PP i CiU van gestionar la ciutat plegats amb Pellicer d'alcalde i Massó de regidor de Medi Ambient fins que els convergents van trencar el pacte de govern per l'amenaça del govern de Rajoy de presentar una querella contra Artur Mas pel 9-N.

Massó ha respost que «esperem la relació normal entre una federació i l'alcaldia; ja he dit que volem ser el recordatori, no l'incordi de les necessitats que tenim; esperem que hi hagi una bona relació, no som un partit que li prenguem vots, volem solucionar problemes.»

La feina feta per Valentín Rodríguez

El nou president s'ha referit, en començar la seva intervenció, a «la feina que ha fet Valentín Rodríguez», una tasca que, entre altres campanyes, ha comptat amb recollides de signatures a favor del baixador de Bellissens, i contra la pobresa energètica. En relació a la primera qüestió, la junta sortint va decidir registrar les signatures al Ministeri de Foment perquè no poguessin intercedir en la campanya electoral.

Pel que fa a la pobresa energètica, Valentín Rodríguez ha explicat que «vam considerar que, portar les signatures al Síndic Municipal de Greuges, era una manera de posar en rellevància aquesta situació». Així doncs, la setmana vinent faran entrega de les signatures recollides per tal que el Síndic en tingui constància, i les pugui incloure al seu balanç anual amb coneixement de la preocupació que generen a la ciutadania.