Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona esperant test PCR del coronavirus a Reus.

El Comitè d'Emergències de Reus aprova més mesures per frenar els contagis de Covid-19

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha anunciat més mesures per contenir l'expansió del virus a la capital del Baix Camp

Govern de Reus durant la roda de premsa a l'Ajuntament.
Imatge de la roda de premsa amb els regidors de l'Ajuntament de Reus. | TarragonaDigital
 

Reus segueix en situació d'alerta pel contagi de la Covid-19 i, aquest dilluns, s'han anunciat noves mesures al respecte. Primer de tot, l'alcalde Carles Pellicer ha volgut enviar un «missatge enèrgic de tranquil·litat a la ciutadania, perquè cal repetir-ho que estem en situació d'alerta, però no d'alarma», però ha deixat clar que «és un moment clau i dependrà de nosaltres que ens en sortim».

Amb tot, el batlle ha afegit que «el risc de rebrot a Reus és molt elevat, però també ho és al conjunt del país» i que «hem d'aturar els contagis per arribar a una situació que sigui reversible, encara som a temps si tots som conscients de la situació i actuem en conseqüència». En aquest sentit, ha explicat que fins al moment a la ciutat s'han aixecat 258 actes per no dur mascareta, la majoria durant els darrers dies: «Actuar amb responsabilitat és essencial».

En concret se n'han aixecat 231 durant tot l'agost, 150 de les quals entre divendres i diumenge d'aquesta setmana passada. A aquestes xifres cal sumar-hi, segons s'ha exposat avui, 160 actes aixecades entre juliol i agost per 'botellons' i consum d'alcohol a la via pública. Aquest dilluns, Pellicer també ha volgut fer autocrítica sobre els cribratges massius que s'han fet a la ciutat, i ha assegurat que «si se n'han de fer més, es demanarà que es facin als barris».

Tot seguit, ha especificat les noves mesures preses pel Comitè d'Emergències per als pròxims 15 dies i que són les següents:

— Tancament de tots els equipaments esportius, interiors i exteriors municipals de la ciutat.

—Limitació de l'aforament als busos municipals al 33%.

— Limitació de l'aforament al 33% als espais del Tanatori, tant a les sales de vetlla com a la de cerimònies.

— Ajornament de les activitats de promoció, lúdiques i culturals i no autorització de les privades.

— Suspensió de les visites turístiques.

— El sector de la restauració haurà de garantir la distància de dos metres de separació entre unitats de taula —és a dir, el conjunt de taula i cadires— amb la mateixa superfícies que tenen ara.

Pellicer ha admès que «som conscients que la ciutadania està cansada, és normal i en som conscients». Ha alertat, però, que «si no fem cas d'aquestes mesures, se n'hauran de prendre altres de més dràstiques». Per aquest motiu, demà dimarts es mantindrà una reunió amb representants del sector comercial a les nou del matí i una altra amb membres de l'àmbit de la restauració una hora més tard. L'objectiu és concretar i aclarir les mesures preses principalment divendres passat.

Pel que fa a la repercussió econòmica, l'alcalde ha recordat que l'exempció de pagar la llicència de terrassa es va decretar fins al setembre i que, per tant, encara no es plantegen emprendre més accions en aquest sentit. Des del govern es treballa amb la previsió que les noves mesures només s'hagin d'aplicar durant dues setmanes.

Els cribratges massius no atrauen la població esperada

Aquestes noves mesures les ha anunciat Carles Pellicer, alcalde de Reus, aquest dilluns a la tarda després d'haver suspès les seves vacances precisament a causa de la preocupant situació que viu la ciutat. Per fer-hi front s'han dut a terme, fins avui, cribratges massius als barris de la Sardana, Pastoreta i Monestirs.

Unes proves, voluntàries, que no han cridat el volum de població que s'esperava. Entre divendres i dissabte havien passat 1.500 persones a fer-se la prova. Una xifra inferior a la que preveia el departament de Salut. Segons va anunciar la consellera divendres, confiaven que aquell mateix dia poguessin passar unes 1.000 persones a fer-se la PCR —van fer-ho 860 persones.

Dissabte hi haurien d'haver passat, segons les previsions, 1.500 persones, però només s'haurien fet la prova uns 700 veïns dels barris indicats. Aquest dilluns, darrer dia de tests, s'augurava que passessin 500 persones i encara no se'n coneix la xifra real. Divendres sí que va registrar, segons Salut, l'afluència prevista, la primera jornada ja es va tancar per sota de les xifres desitjades.

La campanya també ha hagut de combatre el rumor, fals segons han insistit tant l'Ajuntament com Salut, que precisament la poca afluència permetia que passés la prova de coronavirus qualsevol persona entre 20 i 50 anys, independentment del seu barri de residència.

Noves mesures que se sumen a anunciades divendres

Divendres passat, en el marc de la primera jornada de cribratge massiu per a tres barris de Reus, la consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcaldessa en funcions, Montserrat Vilella, van anunciar noves mesures restrictives de l'activitat social. Aleshores va destacar la prohibició de reunir-se més de deu persones tant a l'àmbit privat com públic, una mesura que aquest dilluns s'ha estès arreu de Catalunya.

A més també es va reduir l'aforament de bars i restaurants a la meitat del total tant dins com fora. Tot i no fer tancar aquest sector, tant Vilella com Vergés demanaven a la població no anar al bar ni al restaurant si no era imprescindible. En el cas dels bars, de fet, també se'n va prohibir el servei de barra. En clau municipal, l'Ajuntament va tancar parcs i jardins.