Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

S'obre el primer judici oral del cas Innova

El magistrat manté imputades vuit persones i dues empreses | Es jutjaran delictes de prevaricació, malversació, falsedat documental, tráfic d'influències, defraudació a l'Administració, blanqueig de capitals i organització criminal

Josep Prat arribant als jutjats de Reus el 10 de novembre del 2015 | TarragonaDigital

 

El cas Innova arribarà a judici entre aquest any 2019 i el 2020. El jutge Diego Álvarez de Juan ha decretat l'obertura del judici oral per a la peça principal i per a la segona peça separada del macrocas. A partir d'ara, els equips jurídics de les vuit persones encausades tenen tres mesos per presentar els escrits de defensa, fins poc després de les eleccions municipals.

Pagaments per a feines que no es van fer

La peça principal d'aquest cas judicial s'ha centrat a investigar, i ara jutjar, els pagaments que hauria fet Josep Prat, aleshores director d'Innova, a Carles Manté, que després d'haver dirigit el CatSalut, hauria creat una empresa. A través d'aquesta companyia, i segons les denúncies interposades per la fiscalia, la CUP de Reus, Ara Reus i l'Ajuntament de Reus, Manté hauria cobrat uns serveis de consultoria que no hauria realitzat per valor de més de 720.000 euros.

Pel que fa a la peça separada número dos, fa referència a la contractació presumptament irregular de Jorge Batesteza i la seva empresa, que haurien cobrat 387.000 euros. A més, Innova va contractar l'empresa Euroconsult per supervisar la construcció del nou Hospital Sant Joan de Reus, una tasca que, aquesta companyia, hauria adjudicat a Batesteza, arquitecte del centre sanitari. A la pràctica, segons la investigació, Jorge Batesteza hauria cobrat per supervisar-se a si mateix.

Judici oral contra vuit persones i dues empreses

L'obertura d'aquest judici oral implica que el magistrat ha tancat les diligències prèvies i que hi ha trobat indicis de delicte. Aquests indicis els hauria trobat contra vuit de les persones investigades i dues empreses, CCM Estratègies i Salut, i BBATS Consulting & Projects SLP, mentre que hauria arxivat la causa contra una de les persones imputades, Sílvia Barberà, administradora de BBATS.

Es mantenen a la causa Josep Prat, exdirector d'Innova; Carles Manté, exdirector del CatSalut i responsable de CCM Estratègies i Salut; Jorge Batesteza, arquitecte; Lluís Miquel Pérez, exalcalde de Reus; Ester Ventura, exdirectora financera d'Innova; Natàlia Torrell, exsecretària d'Innova; José Vicente Gómez, exdirector d'obres i projectes d'Innova; i Sergi Luqui, responsable d'Euroconsult.

L'exalcalde Lluís Miquel Pérez sortint dels jutjats en una imatge d'arxiu | ACN

 

La causa investiga els delictes de prevaricació, malversació de fons públics, frau a l'administració pública, blanqueig de capitals, falsedat documental, tràfic d'influències i organització criminal. No totes les persones implicades en aquesta causa estan acusades de tots els delictes, ni es demana per a elles la mateixa pena.

Les més altes que sol·licita la fiscalia són per a l'exdirector gerent d'Innova, Josep Prat, l'arquitecte Jorge Batesteza i l'exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, i demana deu anys de presó per a cadascun d'ells, una multa de 200.000 euros i la inhabilitació per exercir el càrrec públic durant vint anys.

José Vicente i Sergi Luqui s'enfronten a penes de nou anys de presó i multes de 200.000 euros cadascun d'ells; a Carles Manté la fiscalia demana vuit anys de presó i vint d'inhabilitació. La fiscalia demana per a Natàlia Torrell i Ester Ventura  set anys de presó i quinze d'inhabilitació, i en conjunt, i com a responsabilitat civil, es demana que tots els imputats paguin a Innova —ara, Reus Serveis Municipals— els 720.000 euros més IVA pagats a Carles Manté i els 186.400 que es van pagar a Jorge Batesteza, així com les quantitats cobrades que no es corresponguin amb les feines fetes.