Montserrat Vilella al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

S'obre la sol·licitud de beques menjador a Reus preveient-ne un increment per la pandèmia

El període per demanar l'ajut acabarà el 18 de juny

Demà s'obre el període per demanar beques menjador a Reus per al curs 2021-2022. La previsió és que, igual que ja ha passat aquest curs, el nombre de sol·licituds creixi a causa de la crisi actual, derivada de la pandèmia i les restriccions. Mentre que les sol·licituds telemàtiques es poden enviar entre demà i el 18 de juny, si es vol fer de manera presencial caldrà esperar al 24 de maig, amb el mateix termini, el 18 de juny.

La previsió que es fa des del govern de Reus és que les famílies puguin saber la resolució de la seva sol·licitud la primera quinzena de setembre a través d'un missatge de mòbil. El període de sol·licitud quedarà tancat el 18 de juny, i a partir de llavors només s'acceptaran les que vinguin motivades per nova matrícula o per una situació sobrevinguda que faci que la família passi a complir els requisits que s'han establert ara.

Com és habitual, els ajuts que aporta Reus son els que serveixen, generalment, per complementar la beca que atorga la Generalitat de Catalunya i cobrir «el cost quasi total o parcial del servei». Les beques les poden demanar aquelles famílies que tinguin fills en l'educació obligatòria en escoles i instituts sufragats amb fons públics.

Els requisits per demanar una beca menjador

A més, també hauran de complir una sèrie de requisits en relació amb els ingressos familiars i la situació laboral dels pares. El límit s'estableix segons la renda familiar i el nombre de persones de la unitat familiar. Per al primer adult de la unitat familiar s'estableix un topall de 10.981,40 euros anuals.

S'hi suma, si hi és, el segon adult, amb un increment de 5.490,80 euros del topall. Cada infant de la unitat familiar permet augmentar aquest límit en 3.294,45 euros i, en el cas que hi hagi adults que no siguin els sustentadors principals, cadascun d'ells també farà augmentar la renda màxima permesa en 2.745,35 euros.

Les famílies que tinguin dos membres treballant durant l'horari del menjador escolar podran optar a una beca menjador de cinc euros per servei. És la mateixa subvenció a la qual s'arriba en els casos en els quals famílies amb aquesta situació només reben l'ajut de la Generalitat equivalent a la meitat del servei.

És llavors quan l'aportació de l'Ajuntament permet arribar als cinc euros subvencionats. Com també fa anys que es fa, quan una sol·licitud rep per resposta la meitat de l'ajut, si es demana es pot compactar aquest ajut, de manera que l'infant tingui subvencionat el servei de menjador de dos o tres dies sencers, comptant que la resta pugui anar a dinar a casa d'algun familiar, per exemple.

Sigui com sigui, i encara que la Generalitat permetria subvencionar fins a 6,33 euros per servei de menjador, a Reus no s'arriba mai al màxim permès pel Govern. Cap beca supera els 6,23 euros perquè quedi un marge de deu cèntims, que volen servir per conscienciar els beneficiaris que el servei té un cost.

La pandèmia fa créixer el nombre de sol·licituds

El nombre de sol·licituds per al curs 2021-2022 es preveu que augmenti a causa dels efectes de la pandèmia, com ja ho ha fet aquest curs. Les dades, en comparació a les del curs passat, denoten un lleuger increment. Per al curs 2019-2020 es van rebre 3.739 sol·licituds i, per aquest curs, se n'havien rebut 3.915. L'any passat se'n van concedir 3.008, un 80%, i enguany 3.249, un 83%.

Encara s'ha mantingut més estable el repartiment d'aquestes beques entre l'Ajuntament i la Generalitat. Poc més d'una de cada quatre reben subvenció només de la Generalitat, gairebé set de cada deu reben la catalana i també la reusenca, i un 5% de totes les beques concedides reben només aportació del consistori de Reus.

Per cobrir aquestes beques s'ha previst un pressupost de 2.825.000 euros. A causa del context de pandèmia, la Generalitat ha incrementat la part que es pot subvencionar del preu del servei de menjador. Del 50% que hi havia limitat fins ara s'ha arribat al 70%

El curs que ara està en marxa ha vist com s'incrementaven lleugerament les sol·licituds, i com augmentava un 12% la partida pressupostària que s'hi ha destinat. Segons informa l'Ajuntament de Reus, la Generalitat de Catalunya ha anat incrementant la seva aportació per cobrir aquests ajuts.

Actualment calculen que el 81% de la partida total per cobrir les beques menjador la cobreix el Govern català, i és el 19% restant el que cobreixi l'Ajuntament de Reus. El paper del consistori, a la pràctica, és complementar l'ajut de la Generalitat per a les famílies amb menys recursos econòmics fins als 6,23 euros de subvenció.

Pel que fa al control d'aquestes beques, l'Ajuntament de Reus ha informat que es reprendran les inspeccions aleatòries per comprovar que els alumnes que reben els ajuts fan ús del servei, uns controls que es van interrompre quan va esclatar la pandèmia.

Igualment es manté el condicionant que les famílies han d'avisar l'escola abans de les deu del matí si els infants no es quedaran al menjador. Si no s'ha avisat, és la família qui s'ha de fer càrrec del preu d'aquell dia. Quan s'acumulen deu dies consecutius d'absència injustificada o quinze d'alterns en dos mesos, la beca menjador queda suspesa i l'ajut revocat.