El barranc del Pedret de Reus després que s'hagin reposat les pedres de grans dimensions

El barranc del Pedret de Reus, arranjat i reforçat després dels aiguats del 2019

La zona es vol renaturalitzar a partir de l'octubre vinent

El barranc del Pedret de Reus ha quedat reparat després d'haver patit els efectes de la gota freda de l'octubre del 2019. Després d'uns dos mesos i mig d'obres, la llera ha quedat completament arranjada. Es tracta del barranc que separa la carretera T-11 i el barri Immaculada, a la zona oest de la ciutat.

L'octubre del 2019, la gota freda va provocar estralls a Catalunya. En el cas de Reus, un dels punts afectats va ser aquest tram de barranc, que ja comptava amb una llera de pedres de grans dimensions. Segons recorda el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, «aquestes pedres, que pesen més de 1.000 i 1.200 quilos, les va arrencar la força de l'aigua».

Quan l'ACA va obrir la subvenció pertinent, des de l'Ajuntament de Reus es va sol·licitar arreglar el barranc. Finalment, l'Agència Catalana de l'Aigua ha aportat el 70% dels 120.516,64 euros del pressupost total. Rubio ha detallat, aquest dilluns, que el que s'ha fet ha sigut reparar la llera del barranc i els seus perfils i reposar les pedres que fan de llit.

A diferència de l'obra feta el 2017, aquesta vegada s'han col·locat dues capes d'aquestes pedres de grans dimensions. Ha de servir per reforçar l'estructura del barranc davant de possibles temporals futurs com el del 2019. Una segona manera de reforçar aquesta infraestructura, ha afegit, és la renaturalització de la llera.

Les actuals parets de formigó es volen anar substituint per pedres de grans dimensions amb vegetació. Els primers passos en aquest sentit podrien arribar a l'octubre. «Mirarem de fer la plantació de la vegetació, que és la que ens ha de donar la força, amb les arrels, per anar subjectant aquestes pedres», explica.

A més, també es vol «que l'impacte no sigui tant de ciment, sinó que la imatge sigui renaturalitzada». De fet, la llera anteriorment s'havia fet de ciment arran de les obres de la T-11. Amb el pas del temps, però, els sediments i la força de l'aigua l'havia arrencat en alguns punts.

Això havia provocat que apareguessin estancaments d'aigua que, principalment a l'estiu, provocaven la proliferació d'insectes i l'atracció de rosegadors i de gats. És per això que, el 2017, es van fer les obres necessàries per substituir el ciment per les pedres de grans dimensions. Per facilitar la filtració de l'aigua cap al subsol també s'han instal·lat malles de drenatge a la part inferior del barranc.