Carretera de Reus a Castellvell al tram inicial, amb el carril bici sobre la vorera

Comencen les obres del carril bici a la carretera de Reus a Castellvell del Camp

S'ha escurçat i avançat el calendari d'execució i es preveu que acabin a l'agost

Les obres per habilitar un carril bici a la carretera entre Reus i Castellvell del Camp comencen aquest dimarts. La TP-7049 comptarà, d'aquí a uns dos mesos, amb un carril de pujada per a bicicletes. Les obres duraran fins al mes d'agost i tenen amb un pressupost de 300.000 euros.

Aquest calendari implica canvis notables respecte a la previsió inicial, que era la de començar les obres el juliol i que duressin tres mesos. Pel que fa a l'afectació al trànsit, la previsió de la Diputació de Tarragona és que n'hi hagi quan s'instal·lin les canalitzacions que podran servir per passar la fibra òptica. Aquesta feina implicarà tallar un carril de la carretera i, per tant, donar pas alternatiu als vehicles amb semàfors mòbils.

La construcció del carril bici va a càrrec de la Diputació, que vol «pacificar el trànsit, millorar la seguretat per a tots els usuaris i promoure la mobilitat sostenible». Per fer espai per al carril bici s'estrenyeran els carrils de circulació actuals fins als 3,25 metres d'amplada. Amb aquesta mesura també es vol que els cotxes redueixin la velocitat de circulació.

El mecanisme és prou recorrent en aquells espais on es vol pacificar el trànsit. El carril bici serà d'un metre i mig d'amplada i unirà el carril bici de Reus que ara acaba en sec al capdavall de la carretera amb Castellvell. De baixada, en canvi, les limitacions de velocitat fan que els cotxes hagin d'anar a la mateixa velocitat amb la qual poden baixar les bicicletes.

És per això que no s'habilitarà cap carril, sinó que vehicles amb motor i sense compartiran calçada. La Diputació la considera una de les carreteres més transitades de la regió, amb 9.882 vehicles diaris. S'ha tingut en compte, també, que té un tram urbà i que passa per una zona educativa.

Per tot plegat, el projecte preveu pavimentar la carretera amb material sonoreductor «per reduir els nivells de contaminació acústica». Aprofitant les obres també es farà la canalització per preparar el pas de la fibra òptica.