Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del raval de Santa Anna a l'altura del carrer de Santa Anna

Les obres del raval de Santa Anna de Reus començaran després de Setmana Santa

El projecte manté la idea d'un raval per a vianants amb un lector de matrícules per regular la circulació

La primera fase d'obres del raval de Santa Anna de Reus començarà passada la Setmana Santa de l'any vinent. El projecte executiu encara s'està redactant i el govern preveu licitar-lo durant el mes de gener. Amb aquestes obres es consolidarà definitivament la vianalització del tram entre el carrer de Santa Anna i la plaça del Prim.

La segona fase, entre el carrer de Santa Anna i la plaça de Catalunya, s'abordarà el 2022 amb la mateixa idea, que deixaria finalment tot el raval com un espai per a vianants. En tots dos casos, les obres culminaran amb una pilona intel·ligent amb lector de matrícules que només permetrà el pas dels veïns i vehicles autoritzats.

El raval de Santa Anna es convertirà en «una plaça allargada»

El passat mes de junt es va presentar un projecte i, segons ha anunciat avui l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, «hem culminat en positiu les diferents etapes de la prova, hem fet els passos que cal fer i estem a punt d'enllestir el projecte executiu de la primera fase».

Les obres s'han previst passada la Setmana Santa per «evitar causar molèsties a les celebracions i processons». Segons ha detallat Pellicer, el projecte actual implica «convertir el vial en una illa de vianants de plataforma única». S'instal·laran elements de mobiliari urbà de fusta que crearan «zones d'estada que alhora són vestíbul de les botigues i dels elements patrimonials del carrer, són zones enjardinades».

«El raval es convertirà en una plaça allargada», ha resumit l'alcalde. Una valoració que ha reafirmat Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, durant la presentació del projecte. «Suposa ampliar la zona de pacificació del centre de la ciutat», ha valorat, fet que «millora la qualitat de vida de la ciutadania».

Imatge virtual del projecte del raval de Santa Anna, amb persones passejant i bancs de fusta
El mobiliari urbà i les limitacions que s'apliquin a la mobilitat convertiran el raval de Santa Anna en un carrer per a vianants | Ajuntament de Reus

Una pilona intel·ligent regularà el pas de veïns

Quan es va anunciar que es tiraria endavant el projecte es van plantejar dues opcions pel que fa al disseny. Per una banda, harmonitzar-lo amb els carrers de Monterols i de Llovera, i per l'altra, prendre les reformes recents a la plaça de Catalunya i a la de la Sang d'exemples.

Finalment, el projecte mantindrà les voreres actuals i implicarà la instal·lació de bancs i elements de mobiliari urbà de fusta, amb torretes i jardineres, i un vial central amb llambordes vermelloses, per on passaran els vehicles que estiguin autoritzats. Una pilona lectora de matrícules permetrà el pas dels veïns de la zona afectada.

També podran passar-hi els serveis d'emergències, i s'està estudiant quins canvis es fan en la mobilitat dels serveis de transport i subministrament. Una de les opcions que hi ha sobre la taula, i que l'alcalde ha explicat com a prioritària, és que els camions i furgonetes accedeixin a la plaça del Mercadal a través del carrer de Sant Joan, fent un tram de la plaça del Prim i baixant pel carrer de Monterols. També s'estan acabant de detallar les implicacions en la mobilitat de la zona que tindran les obres mentre durin.

El projecte del raval de Santa Anna, en col·laboració amb la plataforma ciutadana

El projecte va rebre algunes crítiques de veïns i botiguers que s'oposaven frontalment a la vianalització del raval de Santa Anna que s'havia presentat. Berasategui ha recordat que «vianalitzar vol dir prioritzar el pas de vianants, no vol dir limitar absolutament l'accés de vehicles».

Pel que fa al raval de Santa Anna, el projecte es presentarà a la ciutadania en general i als veïns de la zona en particular pròximament. Unes trobades molt probablement telemàtiques i obertes al públic general que es faran abans que comencin les obres per resoldre els dubtes sobre la mobilitat que pugui haver-hi a la zona.

El que sí que ja s'ha fet és un treball conjunt amb la plataforma que, inicialment, s'oposava a la vianalització. Segons ha detallat Marina Berasategui, la Plataforma per la Mobilitat del Nucli Antic s'ha acollit a la comissió de mobilitat sostenible. Així doncs, ha participat en les fases d'exposició del projecte als grups polítics municipals, n'han pogut conèixer els detalls i «hi han pogut dir la seva, estan inclosos en el procés», ha conclòs Berasategui.