Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Aprovada l'ordenança d'animals de Reus

La nova normativa prohibeix la venda d'animals al carrer | CUP i PSC la consideren insuficient

Imatge d'arxiu d'una persona passejant un gos
Imatge d'arxiu d'una persona passejant un gos | Cedida

 

Reus hauria de comptar, quan quedi definitivament aprovada, amb una nova ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana. Aquest dilluns l'ha aprovat el plenari municipal amb el vot a favor del govern —PDECat, ERC i Ara Reus—, Cs i PP. S'hi han oposat CUP i PSC, que consideren que el document és insuficient i poc ambiciós, i que només ajusta la llei catalana a la normativa municipal.

El debat sobre l'ordenança d'animals ha estat intens, especialment entre el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, d'Ara Reus, i el regidor de la CUP que sol ocupar-se d'aquest àmbit, Oriol Ciurana. Tampoc se n'ha quedat el marge el PSC, per boca de Carmina Pozuelo. A grans trets, el regidor de govern ha fet èmfasi en els anys que feia que no s'actualitzava aquesta normativa per tal de justificar la seva importància.

Els grups municipals de la CUP i el PSC han votat en contra de l'ordenança
Els grups municipals de la CUP i el PSC han votat en contra de l'ordenança | Jordi Olària

 

CUP i PSC consideren insuficient l'ordenança

Aquest argument no ha servit a la CUP per canviar el seu vot negatiu. Tal com ha afirmat Oriol Ciurana, els cupaires consideren que «és una ordenança que es queda curta, que mira per avui i no per demà». «L'ordenança és un recull de la llei catalana, però no de tots els punts, sinó dels que han interessat», ha etzibat el regidor.

En una línia similar s'ha mostrat Carmina Pozuelo, que ha sentenciat que «per poder presentar esmenes s'havia votat en contra».  Manté que el del PSC ha estat un vot en contra «propositiu», i s'ha lamentat que «hem treballat durant un any i mig i hem aportat parts de l'articulat, però potser era el moment de ser una mica agosarats».

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha defensat l'ordenança d'animals
El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha defensat l'ordenança d'animals | Jordi Olària

 

Daniel Rubio carrega contra PSC i CUP

Daniel Rubio, per la seva banda, ha respost a l'oposició defensant que «la voluntat era redactar un document que no fos vigent per vint anys, aquestes ordenances no tenen per què estar estàtiques». Ha carregat contra la CUP, que va presentar una proposta d'ordenança a la comissió que no es va agafar de model.

Ha qualificat la proposta cupaire d'«ordenança Ana Rosa Quintana, perquè és un plagi  de l'ordenança de Barcelona». «La diferència que hi ha entre la seva ordenança i la de Barcelona és un full i mig, això sí que és de mínims».

El plenari municipal de Reus durant la sessió d'aquest dilluns
El plenari municipal de Reus durant la sessió d'aquest dilluns | Jordi Olària

 

Els drets d'autor de les ordenances municipals

Carmina Pozuelo ha respost al regidor de Medi Ambient que «les ordenances no tenen drets d'autor, es poden copiar si algú ha innovat». Ha defensat, també, que grans ciutats del món permeten i regulen l'accés d'animals al transport públic amb restriccions com haver d'anar amb corretja o morrió, al contrari del que estipula l'ordenança reusenca, que no en permet l'accés.

Oriol Ciurana, al seu torn, ha contestat a Daniel Rubio que és la seva, l'ordenança que «és un plagi de la llei catalana». Ha admès que duien propostes vigents a altres municipis perquè, tal com creu la CUP, no és dolent voler copiar lleis o normatives d'altres indrets si són millors.

El grup municipal del PP a l'Ajuntament de Reus
El grup municipal del PP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

Cs i PP, a favor d'una ordenança «subjecte a millora»

Cs i PP hi han votat favorablement, principalment, per la «necessitat» d'actualitzar aquesta normativa municipal. Guillermo Figueras, regidor de Cs, ha admès que «aquesta ordenança és un bon punt de partida», però que «tot està subjecte a millora» i que «és un document obert i competència del ple, no de l'alcalde o del regidor».

Pel que fa al PP, Dolors Compte, ha recordat que és una aprovació inicial i que, per tant, «donem suport a aquesta aprovació inicial, però en el moment en què toqui, farem al·legacions a l'article 37». Es tracta de l'article que regula l'aplicació de l'eutanàsia, una pràctica amb la qual no estan d'acord i que, per tant, intentaran que canviï en l'articulat final.

El plenari municipal de Reus durant la sessió d'aquest dilluns
El plenari municipal de Reus durant la sessió d'aquest dilluns | Jordi Olària

 

La confusió sobre la votació provoca un recés al plenari

La votació final del document ha arribat després d'un recés, un recurs que rarament s'utilitza durant les sessions plenàries. El detonant ha estat la confusió sobre si s'havien de votar o no les esmenes del PSC. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha entès, després de la intervenció de Carmina Pozuelo, que els socialistes les retiraven. Pozuelo ho ha negat, i el secretari municipal ha acabat intervenint per aclarir que, en segons el seu parer calia votar-les.

Per tal d'arribar a una conclusió final, l'alcalde ha decidit decretar un recés en la sessió, estona durant la qual regidors i regidores han intercanviat opinions sobre la qüestió amb consultes als tècnics municipals presents al saló de plens. Finalment, les esmenes s'han dut a votació amb l'únic suport de CUP i PSC i els vots en contra del govern, Cs i PP. L'ordenança, en canvi, s'ha aprovat amb els vots a favor de govern, Cs i PP, i l'oposició de CUP i PSC.

La nova ordenança d'animals prohibeix la seva venda a la via pública
La nova ordenança d'animals prohibeix la seva venda a la via pública | Laia Solanellas

 

L'ordenança d'animals prohibeix la seva venda al carrer

Tal com va presentar el regidor de Medi Ambient la setmana passada, l'ordenança d'animals de Reus prohibeix la seva venda a la via pública. Tampoc es podran utilitzar com a reclam comercial als aparadors de les botigues de mascotes. La normativa municipal també regula l'obligació de censar els animals de companyia, així com les línies d'actuació pel que fa al control de la població de coloms, entre altres aspectes.