Les parades de castanyes tornen pels carrers de Reus

Un total de 21 punts de castanyes se situaran per diversos punts de la ciutat

La castanyada està a punt de començar i l'aliment més representatiu d'aquesta festivitat són les castanyes. Centres educatius, entitats culturals, i altres col·lectius diversos es disposen a vendre castanyes cuites amb un únic objectiu, recaptar diners. Els castanyers i castanyeres de la ciutat de Reus  iniciaran la venda de castanyes cuites o crues a partir del 26 d'octubre i fins a l'1 de novembre. 

Foc i castanyes durant set dies a Reus

Reus durant set dies s'omplirà de paradetes amb bidons, focs i castanyes per tots els racons de la ciutat. Ja sigui pel viatge de final de curs dels alumnes dels instituts, per poder fiançar les activitats de les entitats o simplement com a mètode per guanyar diners, els paradistes començaran la seva temporada de venda de castanyes a finals d'aquesta setmana. Al llarg del pas dels anys, les parades de venda de castanyes han anat disminuint, enguany s'han registrat 21 parades a la ciutat. 

21 punts de venta registrats a Reus

Els Pataquers de la URV, els instituts i escoles de la ciutat, agrupaments escoltes del municipi o diverses associacions culturals reusenques, es posaran a vendre castanyes a partir de divendres 26 d'octubre. Un total de 10 escoles i AMPA del municipi, i 11 entitats  s'han apuntat fins ara per vendre castanyes. Enguany, no s'ha registrat cap particular per vendre les castanyes.

Imatge de Castanyes en el moment de coure's
Imatge de castanyes en el moment de coure's | Joan López

 

Es podran comprar a passeigs, places i carrers

Els llocs on els reusencs i reusenques podran comprar les castanyes calentes per la festivitat de Tots Sants, serà als passeigs de Sunyer, al passeig de Prim, a la plaça del Nen de les Oques, a la plaça de la Llibertat i al raval de Sant Pere, entre molts altres punts de la ciutat.

Es requereix un mínim servei de neteja per part dels paradistes

Per poder sol·licitar una parada, s'ha de dur a terme un tràmit administratiu per internet, i el termini de presentació dels documents ja va finalitzar el passat 11 d'octubre. Per poder col·locar una parada per vendre es requeria unes dades i una quota mínima de 5 euros, per ocupació de la via pública. Tanmateix, es demanava un seguit d'obligacions com no llençar les cendres encara calentes a les escombraries, no deixar brases als bidons o deixar-ho tot mínimament recollit un cop s'hagi finalitzat el servei.

 
La Castanyada és una festa tradicional de Catalunya
La Castanyada és una festa tradicional de Catalunya | Arxiu

 

Història de la Castanyada a Reus

A Reus, segons explica l'etnògraf català Ramon Violant i Simorra, antigament la castanyada  s'havia celebrat el dia dels difunts, el 2 de novembre, fet destacable perquè a quasi tot arreu se celebra el dia abans. Els reusencs i reusenques després de fer un gran sopar en honor las morts i abans d'anar a dormir, deixaven un grapat de castanyes cuites per les ànimes dels difunts.