L'època de Tots Sants és un moment per recordar als familiars i amics que ja no estan amb nosaltres. Un dels actes més tradicionals és el del dia 1 de novembre, on es porten ofrenes florals a les tombes d'aquelles persones que ja no hi són. Per aquest motiu el dia de Tots Sants, es netegen les tombes i es canvien les flors en honor als difunts.
Enguany Reus disposa de set parades de flors
A Reus, un dels llocs més emblemàtics on comprar les flors és davant del Mercat Central de la ciutat. Any rere any paradistes venen rams de flors i centres florals durant els dies previs a Tots Sants. Enguany hi ha set parades de venda de flors davant del mercat, sis de naturals i una de flors artificials. Estan obertes de vuit del matí a dos quarts de nou del vespre. Aquestes parades vendran flors els dies 29, 30, 31 d'octubre i 1 de novembre.
El mercat de flors és un fet generacional
Hi ha negocis que són familiars que només venen flors per Tots Sants i n'hi ha d'altres que són floristeries, i aprofiten aquesta festivitat per augmentar les seves vendes. La venda de flors pel dia dels difunts acostuma a ser de caràcter generacional. Un dels paradistes de flors que fa més de 40 anys que es posa davant del mercat, Joan Canyelles, explica a TarragonaDigital que abans «eren els pagesos que venien les flors, per això estava la plaça plena». Com és un fet generacional, molts dels fills d'aquests pagesos no han agafat el relleu i s'ha perdut la parada de venda de flors, per aquest motiu cada cop hi ha menys parades.
Joan Canyelles fa més de 40 anys que ven flors per Tots Sants a Reus
Joan Canyelles manifesta que ell abans produïa les flors, tenia finques i es dedicava a cultivar-les però ara, les compra a productors i les ven. «Tinc una clientela fixa que em ve cada any, i no la puc decebre» explica el paradista. Afegeix que «ara és totalment vocacional, la família arreglem les flors junts i les venem durant els quatre dies». Joan Canyelles diu que tenen uns models de centres florals que han fet prèviament, els clients li compren aquell model o bé «ens adaptem segons el que vulgui el comprador, seguint els centres que ja tenim fets», manifesta.
El 'crisantem' ha passat de moda
Abans la flor estrella per Tots Sants era el 'crisantem', un tipus de flors que està molt associada als difunts i a la festivitat de Tots Sants. Avui en dia, segons confirma Joan Canyelles, «el tema de les flors s'ha diversificat molt». Manifesta que les flors més venudes són els gladiols, les roses i els clavells. També afirma que tenen tota mena de consumidors, «dels que es gasten 20 euros, fins als que es gasten més de 50 euros», per aquest motiu han de tenir varietats florals.
Clients que porten tota la vida anant a comprar
Una clienta habitual de les parades de flors davant del Mercat Central és Josefina Domènech, que recorda quan venia amb la seva mare a comprar-ne. «Aquesta tradició s'està perdent i és una llàstima, el jovent ja no compra les flors en aquestes parades», declara la compradora. Josefina Domènech, explica que ella sempre va uns dies abans de Tots Sants a comprar les flors per no trobar-se amb les multituds de gent el dia 1 de novembre.
Canvi de posició durant els dies del mercat ambulant
Per poder sol·licitar la llicència per vendre flors davant del Mercat Central de Reus, els interessats tenien temps fins al 15 d'octubre. Segons els metres que es paguen per col·locar la parada, l'Ajuntament de Reus et dóna una situació o una altra.
A més, durant els dies que hi ha el mercat ambulant les parades no es poden col·locar, per tant es traslladen al passeig de Sunyer fins a les tres de la tarda. Després d'aquesta hora ja poden tornar al seu lloc habitual, amb aquest sistema no perden hores de venda mentre es du a terme el mercat ambulant durant els quatre dies. D'altra banda, des de l'Ajuntament de Reus, no autoritzen la venda de flors als voltants del cementiri.