La placa dedicada a Cipriano Martos a Reus

Aproven l'exhumació de Cipriano Martos quasi 50 anys després de la seva mort

El Parlament ha votat favorablement una proposició del PSC, amb l'únic vot en contra de Vox

El Parlament de Catalunya, en el marc de la comissió de justícia, ha aprovat aquest dijous, amb el vot en contra de Vox i l'abstenció del PPC, una resolució que avala l'exhumació de les restes de Cipriano Martos, militant antifranquista mort a Reus el 1973 després d'haver ingerit àcid sulfúric durant un interrogatori en una caserna de la Guàrdia Civil.

La resolució, presentada pel PSC, insta el Govern de la Generalitat a revisar l'actual campanya d'exhumacions del seu pla de fosses, per incloure la intervenció arqueològica destinada a recuperar les restes de Martos i poder retornar-les a la seva família per «reparar» la memòria de la víctima i «proporcionar-li una sepultura digna».

Cipriano Martos va ser detingut a Reus i va morir el 17 de setembre de 1973 a l'Hospital Sant Joan, a causa de la ingesta d'àcid sulfúric durant un interrogatori de la Guàrdia Civil. Les autoritats franquistes van enterrar el seu cadàver en una fossa del cementiri de la capital del Baix Camp, sense permetre els seus familiars assistir a la inhumació ni traslladar el cos a terres andaluses, d'on era originari.

La consellera Ciuró va anunciar que l'exhumació es farà durant el segons semestre del 2022

Cal recordar que el passat 8 de febrer, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va anunciar que el Govern exhumarà durant el segon semestre de l'any les restes de Martos, una intervenció que ara ha quedat ratificada amb l'aval gairebé unànime del Parlament. La iniciativa dels socialistes ha rebut 15 vots a favor —de PSC, ERC, JxCat, CUP, En Comú Podem i Ciutadans—, una abstenció —del PPC— i un vot en contra, el de Vox.

El diputat de PSC-Units i impulsor de la resolució, Ferran Pedret, ha justificat la iniciativa, que va ser presentada el passat 5 d'octubre, assegurant que «l'exhumació és un deure que tenim, sabent on està enterrat, estant perfectament localitzat i disposant ja del programa d'identificació genètica».