Parquímetres de la zona blava de l'Hospital Sant Joan de Reus, amb plaques solars sota una teulada

La pèrgola dels parquímetres de l'Hospital de Reus tindrà plaques solars aquest estiu

La CUP de Reus havia denunciat a les xarxes la incoherència aparent de posar sostre a uns aparells alimentats per plaques solars

ACTUALITZACIÓ 17.45 h

Consultades per aquest mitjà, fonts municipals justifiquen la instal·lació d'una pèrgola sobre els parquímetres alimentats per plaques solars. Es tracta dels aparells de la zona blava davant de l'Hospital Sant Joan de Reus. Segons aquestes fonts, la previsió que ja s'hauria establert mesos enrere és la d'instal·lar plaques solars sobre la pèrgola aquest estiu.

Segons expliquen, i tal com confirmen alguns usuaris de la zona, la falta d'ombra dificultava fer anar la pantalla tàctil dels parquímetres. Funcionen sense tiquet, i és l'usuari qui ha d'introduir la matrícula del vehicle per marcar l'inici de l'aparcament. El consistori argumenta que havia rebut queixes reiterades d'usuaris afirmant que la pantalla no es veia bé.

En paral·lel, afegeixen, calia crear un espai amb ombra en aquesta zona perquè els vigilants es poguessin protegir del sol. S'hi sumaria una tercera situació. «L’ús intensiu que es dóna als parquímetres ha fet necessari pensar en un reforç en l'alimentació elèctrica», exposen fonts municipals.

Per tot plegat es va decidir, mesos enrere, «construir una petita pèrgola i instal·lar-hi plaques solars més potents per donar servei a la instal·lació». Insisteixen, de fet, que aquesta modificació «ja estava prevista per aquest estiu».

Els parquímetres de l'Hospital de Reus desperten burles i ironia

NOTÍCIA ORIGINAL 13.30 h

Situació almenys curiosa la que ha denunciat, aquest matí, la CUP de Reus. A través de Twitter s'ha fet ressò de la manera com s'han instal·lat els parquímetres de l'aparcament exterior de l'Hospital Sant Joan. Tot i que porten plaques solars perquè subministrin energia, se'ls ha col·locat una teulada a sobre.

Es tracta de l'aparcament exterior del recinte, que havia sigut un descampat, i que ara fa més d'un any i mig es va convertir en una zona blava de pagament. El cas és que els parquímetres tenen una teulada a sobre. Previsiblement es tracta d'un sistema per protegir del sol i de la pluja els usuaris.

La qüestió és que també fa ombra sobre les plaques solars d'aquests aparells. Una situació que la formació ha denunciat amb ironia a Twitter i que ha comptat amb una rebuda igualment irònica a través dels comentaris i de les repiulades.

Algunes de les bromes al respecte fan referència a Sant Pol de Mar, al Maresme. En aquesta població hi ha una llegenda en el mateix sentit, però amb un rellotge de sol. Es diu que per conservar l'element del desgast del temps i la intempèrie, se'l va cobrir amb un tendal.

Una situació similar a la que es viu a l'aparcament de l'Hospital Sant Joan de Reus. Persones coneixedores dels sistemes d'energia solar matisen que, tècnicament, les plaques segueixen rebent llum. Encara que no sigui amb la radiació directa del sol, els sistemes fotovoltaics generen energia amb l'energia difosa que els arriba.

Aclareixen, també, que d'aquesta manera el sistema deixa de ser eficient. L'aparcament de superfície de l'Hospital Sant Joan es va posar en marxa el desembre del 2019. Fins llavors havia sigut un solar, amb les consegüents problemàtiques els dies de pluja.

L'arranjament i asfaltat va comportar convertir-lo en una zona blava de preu reduït. Una decisió que no es va estalviar crítiques pel fet d'haver de pagar per anar a l'Hospital. Tant per part d'alguns usuaris com de l'oposició municipal, que hi va insistir fins que va ser una realitat. Complementa l'aparcament, en aquest cas soterrat, del centre sanitari, que també va quedar integrat a la xarxa municipal de pàrquings.