La Plataforma de La Sedera ha presentat, aquest vespre, l'esborrany de la moció que volen que els partits de Reus aprovin al plenari municipal. Consideraven la trobada d'avui com el final d'una etapa del procés i l'inici de la següent. Després de mesos d'assemblees obertes debatent el futur de La Sedera, avui començava el període de treball majoritàriament polític amb els partits locals. Van decidir convocar les formacions a l'assemblea d'avui, una crida que, tal com van anunciar, tots els partits han respost. Després d'haver escoltat l'opinió de tots ells, modificaran el text per tal que més grups puguin donar-hi suport.
Cristian Muñoz, membre de la Plataforma que fa les funcions de portaveu, afirma que han quedat contents per l'assistència de tots els partits i perquè s'han posicionat de manera prou clara. El següent pas, explica, és modificar el text de la moció per fer-lo arribar, de nou, als partits, uns canvis que no faran públics fins que no hagin arribat a les formacions del plenari.
«El que volem és que els partits ens donin suport; no baixarem de la nostra línia, però intentarem fer un text amb el qual els partits polítics se sentin còmodes i puguin canviar d'opinió i tirar endavant la iniciativa». Per tal de poder fer aquest darrer procés han ajornat el calendari previst, que era que es debatés al plenari del mes de setembre, fins al mes d'octubre, quan volen que el text arribi al saló de plens.
L'esborrany de la moció
El text que avui s'ha fet arribar a les formacions polítiques posa en context, durant l'exposició de motius, la situació de La Sedera. Recorda el conflicte viscut fa prop de deu anys i les informacions que s'han conegut en relació a la intenció de Mercadona d'instal·lar-hi un nou centre comercial, una possibilitat que l'empresa està explorant.
El futur de La Sedera
Pel que fa als acords, han quedat redactats després d'haver fet circular enquestes entre els veïns els darrers mesos. La ciutadania a la qual han arribat podia donar suport a la instal·lació del supermercat, optar per reclamar a l'Ajuntament que canviï la tipologia de solar per convertir-lo en residencial, o decantar-se perquè el consistori assumeixi la titularitat del solar. La tercera ha estat l'opció que més suport ha rebut i, a continuació, la de convertir el terreny en una zona verda.
Amb aquestes dades, la Plataforma plantejava, a l'esborrany de la moció, quatre acords a través dels quals l'Ajuntament havia d'expropiar el terreny i havia d'obrir, llavors, un procés participatiu per decidir el futur de la zona, promocionar aquest procés i comprometre's a complir-lo.
Els partits aplaudeixen la participació ciutadana
Totes les formacions s'han mostrat favorables als darrers punts de la moció i a establir processos de participació ciutadana. En el cas de Primàries Reus, per boca de Jordi Pouget, s'han mostrat d'acord, a més, a la premissa de l'assemblea que «el passeig de Misericòrdia no és sols dels veïns, és de tot Reus», i ha sentenciat que «el que digui la majoria ho acatarem».
Reticències a l'expropiació
Enric Bosch, president d'Ara Reus, ha volgut matisar algunes idees respecte del conflicte que es va produir fa nou anys. «No anàvem en contra de cap projecte sinó d'una requalificació urbanística», ha aclarit, «sempre hem dit que allà hi haurà d'anar alguna cosa, i si és mitjançant la participació ciutadana, millor». Ha posat, finalment, un 'però' sobre la taula: la capacitat d'expropiar el solar per part de l'Ajuntament. «És una proposta bastant agosarada d'inici, crec que és una situació difícil».
En la mateixa línia s'ha mostrat Sebastià Domènech, portaveu del PP. «No podem dir que expropiarem això a un cost zero», ha sentenciat. Ha afegit, amb tot, que «estarem sempre amb el que els veïns i les associacions de veïns diguin» en relació a l'Associació de Veïns del Barri Monestirs, que sí que és favorable al Mercadona. Sebastià Domènech ha recordat, de fet, que «hem presentat bateries de preguntes sobre els usos que havia de tenir La Sedera i no volíem que anés a terra».
Proposen un debat més llarg
ERC ha parlat per boca de Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència. La regidora de govern considera que «els llocs de la ciutat tenen el valor que els donem entre tots». Pel que fa al procés sobre La Sedera, ha recordat l'article escrit per Noemí Llauradó, portaveu republicana, en el qual aplaudia la participació ciutadana que generava. Considera, però, que el procés cal que sigui «un debat llarg; el plantejament que s'ha de fer és 'què volem que sigui el passeig de Misericòrdia?'». En aquest sentit, des d'ERC es considera millor dur a terme aquest procés abans de considerar una possible expropiació.
Per part de Ciutadans, el seu portaveu a Reus, Juan Carlos Sánchez, ha posat el punt d'humor a l'assemblea mostrant-se d'acord «sense que serveixi de precedent» amb ERC. Sánchez considera que «el que hem de fer els grups municipals abans de votar és presentar un projecte» en el qual han de poder intervenir, afegeix, no només els partits, sinó també les associacions i entitats. Pel que fa a l'expropiació, no ha volgut valorar-la «perquè no sé si és viable».
Un supermercat, una aposta no prioritària
Andreu Martín, portaveu del PSC, ha volgut ser clar afirmant que «posicionar-nos ara és inviable perquè nosaltres no prenem decisions d'aquesta manera». Tot i això, sí que ha afirmat que «creiem que la prioritat no és un centre comercial; estem disposats a donar suport a totes les eines disponibles que tingui l'Ajuntament per aturar-ho».
En la mateixa línia s'ha mostrat la CUP. Mariona Quadrada, regidora cupaire, ha volgut deixar clar que la formació «està i estarà al costat de la tercera opció» —la d'expropiar el terreny i engegar un procés participatiu—. «Estem en contra d'un hipermercat i pensem que les expropiacions són una qüestió de voluntat política». En aquest sentit, consideren que primer cal tenir la voluntat d'assumir el terreny i, després, buscar els recursos per fer-ho possible perquè, afirma, sempre hi són.
La dificultat de canviar l'ús del terreny
El PDECat ha parlat a través del regidor d'Hisenda i Recursos Generals i de Seguretat, Joaquim Enrech. El regidor ha disculpat a Marc Arza, encarregat d'Urbanisme, «que és a qui pertocaria ser aquí però que, per qüestions municipals, no ha pogut venir». Joaquim Enrech ha volgut tranquil·litzar els veïns que pateixen per la possible construcció d'un supermercat i ha assegurat que «no hi ha res a aturar ara mateix perquè no hi ha res engegat».
«El passeig de Misericòrdia ha de ser un pulmó verd, d'aquí que no s'hagi obert la circulació per la part de baix», ha explicat. Ha afegit, a més, que encara que «una expropiació no és només qüestió de voluntat política», ha rebatut a Mariona Quadrada en relació a la necessitat de complir una sèrie de requisits jurídics i administratius. Per últim, Joaquim Enrech ha volgut posar sobre la taula que «canviar l'ús d'una zona no és una cosa que es faci d'avui per demà».
El capítol d'avui de La Sedera, doncs, ha acabat pendent del nou redactat de la moció que ha de fer arribar la Plataforma als partits reusencs. El cas és que la moció arribarà al plenari si, almenys la CUP, hi manté el seu suport incondicional. Amb la intenció del col·lectiu d'aconseguir més suports, però, no seria estrany que altres partits també s'hi sumessin si el redactat final modifica algunes peces clau.