La Casa Navàs recuperarà la seva façana original. Aquest és l'objectiu a llarg termini de la direcció de l'equipament, que aquest dijous ha anunciat el primer pas per aconseguir-ho. S'han recuperat i inventariat deu peces originals de la façana, treballades i decorades, com a pas previ per tirar endavant el projecte. Aquestes peces es trobaven repartides en diversos masos de la família Font de Rubinat.
[predef]reus-144[/predef]
L'equipament té dues parts diferents per recuperar: la torre i el capcer. Tots dos es van veure afectats per una bomba durant la Guerra Civil; la direcció de l'emblemàtic edifici se centrarà, en primer lloc, en una d'aquestes dues parts perquè la seva restauració sigui una realitat durant l'any vinent. El pròxim pas és desenvolupar el projecte arquitectònic que executaran «restauradors amb una àmplia experiència en el sector» i que ja han començat aquests treballs de reconstrucció.
Deu peces repartides en diferents masos
A través d'un comunicat de premsa s'informa que la propietat de l'edifici «ha decidit recuperar l’aspecte original del que és un dels edificis modernistes més importants de tot Europa». Per fer-ho s'han recopilat les pedres originals, que es catalogaran per fer-ne rèpliques. Tot i que l'objectiu final és «recuperar dos emblemes de la casa com són la torre i el capcer», s'anirà assolint gradualment.
Inicialment se centraran els esforços en un dels dos projectes perquè pugui veure la llum durant l'any vinent. Aquestes feines s’aniran fent gradualment i, de moment, se centraran només en un dels dos projectes que serà una realitat el pròxim 2020. En el primer pas engegat ara s'han recuperat deu peces, cinc de les quals formaven part de la façana, principalment de la cornisa, tot i que alguna podria haver format part de la torre.
L'altra meitat conformaven el capcer, i encara n'hi ha algunes, treballades amb formes rectes, que formaven part de carreus que no es van utilitzar durant la primera construcció. Segons expliquen des de la direcció de l'equipament, «quan la bomba va impactar sobre la Casa Navàs, els propietaris de la casa —en aquell moment Joaquim Blasco i Maria Font de Rubinat— van guardar les pedres en un dels edificis que tenien al carrer de la Presó i a poc a poc les van anar traslladant amb carro als masos que la família tenia als afores de la ciutat».