Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge virtual del projecte de l'estació de Bellissens de Reus

Reus invertirà uns 1,5 milions d'euros per fer un pas subterrani al futur baixador de Bellissens

Segons ha anunciat l'Ajuntament, el calendari actual d'Adif estableix que el baixador sigui una realitat l'any 2024

El baixador de Bellissens de Reus serà una realitat l'any 2024 i incorporarà un pas per a vianants subterrani d'un cantó de la via a l'altre. Així ho han anunciat, aquest dilluns, el govern local i el PSC de Reus després d'una reunió mantinguda amb Adif divendres passat. Aquest pas per a vianants l'assumirà l'Ajuntament i compta amb un pressupost d'entre 1,3 i 1,8 milions d'euros.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha valorat la reunió de divendres afirmant que «hem anat recollint els fruits, el govern de l'Estat preveu que la futura estació de Reus-Bellissens estigui enllestida en un termini aproximat de quatre anys i Adif té previst iniciar els tràmits per la licitació de la redacció del projecte durant els primers mesos d'aquest any».

«Adif assumirà la inversió de la construcció de l'estació», ha sentenciat Pellicer. Una premissa previsible, però que l'any 2017 la Generalitat va arribar a posar en dubte. En ple auge del discurs independentista del Govern català, l'aleshores secretari d'infraestructures i mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, va assegurar que aquesta infraestructura la pagaria la Generalitat.

Finalment serà Adif qui l'assumeixi, mentre que l'Ajuntament de Reus ha optat per incorporar un projecte complementari com és «la creació d'un pas inferior de ciutat» segons ha anunciat l'alcalde. Es tractarà d'un vial que permetrà passar d'un cantó a l'altre del futur baixador sense entrar-hi, un pas per a vianants que vol evitar que, amb la futura expansió de la ciutat per la zona sud, aquest baixador de Bellissens es converteixi en la barrera física que és, actualment, l'estació del passeig de Mata respecte al barri Gaudí.

Un pas subterrani per evitar que el baixador sigui una barrera

A principis d'any, segons ha relatat Pellicer, Adif va comunicar a l'Ajuntament que veien bé la proposta, que en farien una estimació econòmica i que es podria licitar la redacció del projecte d'aquest pas aprofitant la licitació del projecte del baixador, «de manera complementària». Suposarà una inversió, que assumirà la ciutat de Reus, d'entre 1,3 i 1,8 milions d'euros en quatre anys.

«No estem parlant d'unes escales i un ascensor per passar d'un lloc a l'altre», afirma l'alcalde reusenc, «estem parlant d'un pas de ciutat». Entre la redacció del projecte i la seva execució es preveu que passin quatre anys comptant aquest 2021, els mateixos que per al baixador. Per tant, totes dues infraestructures haurien de quedar acabades l'any 2024.

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha detallat que els projectes s'han posat en paral·lel en lloc d'incorporar el pas subterrani al del baixador «per garantir la velocitat i la marxa que porta el projecte de l'estació de Bellissens». Segons apunta, el fet que siguin dos projectes per separat permetrà que el pas subterrani es pugui executar abans, durant o després de la construcció del baixador.

Un baixador que, tant Adif com el govern qualifiquen d'estació. La regidora d'Urbanisme i Mobilitat aclareix que «funcionarà com un baixador, tindrà aspecte d'estació, amb espai d'acollida, d'arribada, però funcionalment és un baixador». No es desdoblaran les vies, fet que permet reduir el termini de construcció, i els trens que s'aturin a Bellissens ho faran breument, «no hi veurem trens aturats al baixador», explica.

Aquest any passat s'havien fet passes importants perquè el baixador de Bellissens sigui una realitat. Tal com ha recordat Noemí Llauradó, vicealcaldessa de la ciutat, el passat mes de juny es va saber que l'estudi de demanda havia sigut positiu, i el novembre es va donar a conèixer que l'estudi funcional també s'havia conclòs favorablement i es va anunciar a l'Ajuntament que els primers mesos d'enguany es licitaria la redacció del projecte.

Una infraestructura de consens

En l'àmbit de les infraestructures, tal com ha recordat Pellicer, el govern de Reus compta amb un acord amb el PSC, principal grup de l'oposició local. Tots dos han fet incís en la tasca del partit i la influència que pot tenir a un govern com l'estatal, dirigit pel PSOE, especialment amb la regidora reusenca Sandra Guaita com a diputada al Congrés.

«L'estació de Bellissens és també una mostra que el consens dona els seus fruits», ha reafirmat Llauradó. «La ciutat es mereix dues estacions, la del nord i la del sud, perquè serà un servei de referència i una peça clau per reactivar tot el sud de la ciutat», ha afegit. També ho veu així el PSC de Reus, que recorda que fa molts anys que es reclama aquest baixador.

Andreu Martín, portaveu local del partit, valora que «ens hi sentim implicats perquè el fet que hi hagi una estació en aquest emplaçament no és casualitat, és el resultat d'una planificació estratègica de molts anys, des d'abans de la dècada del 2010». Destaca, de nou, la importància d'incorporar aquest pas per a vianants que assumirà l'Ajuntament.

«El cinturó ferroviari no ha de ser una limitació per la ciutat, ha de ser un element d'oportunitats i aquesta estació futura ho permetrà», assegura. De fet encara mira més enllà; «futures instal·lacions de mitjans de transport col·lectiu com el tren-tramvia, son una nova oportunitat».

No s'ha estat d'esmentar que, infraestructures com el baixador de Bellissens depenen dels pressupostos generals de l'Estat, que el govern central no pot aprovar per si sol. Sense mencionar-los, ha volgut recordar a Junts per Catalunya i ERC que «tindran altres moments en els quals hi haurà d'haver les dotacions corresponents a l'àmbit de les infraestructures i això requerirà que hi hagi uns nous pressupostos i unes noves majories».