Imatges de la  Visita d'obres al passeig de la Boca de la Mina de Reus

El passeig de la Boca de la Mina s'obrirà al públic el 4 de juliol

S'han programat diferents rutes per redescobrir el passeig | Els espais adjacents s'obriran els pròxims mesos

El passeig de la Boca de la Mina de Reus s'obrirà al públic la setmana vinent. El diumenge 4 de juliol és la data que ha anunciat l'Ajuntament perquè la ciutadania pugui tornar a passejar pel renovat espai. Tot i que tècnicament encara no era accessible, les darreres setmanes no han sigut pocs els reusencs que ja han estrenat la reforma de l'espai.

Entre el dimarts dia sis de juliol i el divendres dia nou s'han programat tres noves rutes al voltant del passeig per celebrar-ne l'obertura. Les darreres setmanes s'han instal·lat els elements de mobiliari urbà que faltaven, com les papereres o la font de la nova plaça d'Àngels Ollé. És com s'ha anomenat l'àrea que ha quedat davant de l'escola Mowgli i que connecta el passeig amb els dos nous espais.

El Jardí Agrari del Camp i el Parc de les Olors tardaran uns mesos a obrir-se al públic. En el cas del primer, el govern local informa que els treballs segueixen el calendari previst. En el cas del Parc de les Olors, es vol assegurar que la vegetació que s'hi ha plantat ha arrelat prou abans que comencin a passar-hi visitants.

El passeig en si, però, quedarà totalment obert d'aquí a dos diumenges, a principis d'estiu tal com marcava el darrer calendari anunciat. S'han instal·lat, també, rètols informatius a onze punts d'interès del recorregut. A través d'un codi QR es podrà accedir a informació sobre l'entorn natural de la zona i la història d'aquest pulmó de la ciutat.

Les restriccions decretades a causa de la pandèmia han fet que no s'organitzi cap gran acte d'inauguració. S'ha optat, per tant, per «programar diferents activitats de petit format». Un exemple serà el 4 de juliol mateix, quan es farà una visita amb els veïns i veïnes que viuen a la zona.

Set rutes per redescobrir el passeig de la Boca de la Mina

Segons informa l'Ajuntament, entre el dilluns 5 i el divendres 9, cada tarda hi haurà un punt d'informació. A la plaça d'Àngels Ollé, entre les sis de la tarda i les nou del vespre, es farà difusió de les tres rutes que s'han dissenyat. N'hi ha dues pensades per fer-se caminant, una de llarga i una de curta, i la tercera s'ha pensat per a les bicicletes de muntanya.

A les escoles de la ciutat, el dijous dia 8, s'hi presentaran les guies didàctiques i les rutes culturals que s'han programat al passeig de la Boca de la Mina. Pel que fa a les tres «rutes saludables», són totes circulars. La ciclista, anomenada R12, consta de 17 quilòmetres, «de dificultat baixa i una durada estimada de 45 minuts».

Comença a la plaça d'Àngels Ollé i puja cap al camí de les Ànimes. Quan es troben els Cinc Camins s'agafa direcció Maspujols, cap a la riera del Salt i l'ermita de Santa Anna de Castellvell. Torna cap als Cinc Camins per baixar de nou pel camí de les Ànimes cap al punt d'inici.

Les rutes per fer a peu són l'R13 i l'R14. La primera és més llarga, són 12 quilòmetres de dificultat baixa i una hora de durada corrent. Puja pel passeig i pel camí de les Ànimes fins a l'ermita de Santa Anna de Castellvell i baixa pels Cinc Camins i l'Institut Pere Mata.

La segona consta de 4,5 quilòmetres de dificultat baixa i una durada estimada d'una hora i mitja caminant. Començ a l'avinguda del Comerç i puja el passeig de la Boca de la Mina fins als Cinc Camins. Allà fa la volta exterior al recinte del Pere Mata i torna al punt de sortida. Per evitar aglomeracions, l'Ajuntament de Reus ha previst que calgui cita prèvia per fer les rutes aquests primers dies.

L'altre àmbit que cobreixen les rutes programades és el cultural. Són quatre guies pensades per als cursos d'educació infantil, primària, secundària i de persones adultes. Combinen l'adaptació al currículum educatiu amb exercicis per fer a l'aula i al mateix passeig.

A grans trets repassen la història del passeig de la Boca de la Mina i la seva importància. Un dels punts claus és, precisament, el recorregut de l'aigua a la ciutat de Reus a partir de la Boca de la Mina.