Reus transforma els patis de les escoles bressol en jardins educatius

L'objectiu del projecte és fomentar l'autonomia i la llibertat d'actuació dels més petits

L'Ajuntament de Reus transformarà els patis de les escoles bressol municipals en un recurs educatiu més dels mateixos centres. L'objectiu del projectes és reinventar el concepte típic de pati d'escola i convertir-lo en un espai pedagògic de joc, experiència i aprenentatge.  

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha explicat que «el Govern de Reus està compromès amb la voluntat d'oferir a la ciutadania uns serveis innovadors i de qualitat, també en l'àmbit de l'educació de 0 a 3 anys. El projecte que impulsem respon a aquesta reflexió i a aquest compromís». El pla director del projecte s'anomena «Jardins educatius de les escoles bressol municipals», i defineix les actuacions que es duran a terme a cada centre pensat en el desenvolupament dels infants. 

Així doncs, la idea principal és aprofitar els elements naturals dels patis, relacionar-los amb la resta d'elements, i integrar-los amb el paisatge i l'entorn. Aquesta iniciativa s'emmarca amb el canvi de model pedagògic que la xarxa municipal d'escoles bressol està implantant en els últims anys. A més, fomenta que els infants circulin lliurement pels espais d'equipament perquè tinguin més autonomia i llibertat a l'hora d'actuar. 

Les tasques que s'han de realitzar en aquests jardins educatius van des dels paviments, els accessos, les tanques perimetrals, els coberts, els elements naturals i el mobiliari. Hi haurà elements lúdics de joc pròpiament dit, com tobogans, estructures i jocs pintats; elements de joc naturals, com arbres i jardineria; i elements arquitectònics, com escales, porxos i desnivells. A més, s'està treballant amb les direccions dels centres per tal d'implicar als infants, mestres, famílies i Ajuntament en aquesta iniciativa. 

S'ha previst la intervenció en les sis escoles bressol municipals i s'ha calculat que es destinaran prop de 135.000 euros en el conjunt total de les accions. 

EBM La Ginesta

El projecte té l'objectiu de  promoure el joc lliure de l'infant, facilitant que aquest decideixi amb quin material vol jugar. Aquesta proposta augmentarà les zones d'ombres amb la instal·lació de pèrgoles i naturalitzarà l'espai amb nous arbres, millora de l'hort i nous elements per jugar. 

EBM L'Olivera

Aquesta escola bressol està força adaptada a les característiques dels jardins educatius. Així doncs, l'objectiu de la proposta és reforçar alguns dels elements per afavorir el creixement dels infants mitjançant la seva interacció amb la natura. 

EBM El Lligabosc

S'ha previst un jardí ple d'aventures, reptes i experiències que aniran variant durant l'any. Així doncs, s'haurà d'ampliar el pati, condicionar-lo i naturalitzar-lo. A més es farà una terrassa i s'instal·larà una pèrgola sobre el sorral. Finalment, es preveu naturalitzar la zona sud-est de l'escola. 

EBM El Marfull

La iniciativa té la intenció de millorar la comunicació entre l'interior i l'exterior del centre per portar el model pedagògic al pati. Per tant, es renovaran els paviments, es faran espais d'ombra i es renovaran les estructures de fusta. També s'instal·laran taules per al joc simbòlic, jardineres i jocs de psicomotricitat. 

EBM El Margalló

A causa del poc espai de pati que disposa el centre, s'ha proposat fer ús del jardí de Mas Juroca, seu del Centre Cívic Migjorn, per ampliar la zona. Per altre costat, es modificarà la tanca que envolta el perímetre, es faran desnivells i pendents, hi haurà un espai de relaxament i s'afegiran zones d'obra.

EMB Montsant

Es dissenyaran diferents itineraris amb troncs, amb desnivells i equilibris, un circuit d'aigua. A més hi haurà espais de relaxament i per al joc simbòlic, d'amagatall, d'experimentació, i espais de terra amb diferents textures.