Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Junts per Reus Carles Pellicer Montserrat Vilella Pep Cuerba Hipòlit Montseny

Pellicer carrega contra la CUP però li obre la porta del pacte

Qualifica de «pot democràtica» l'actitud de la formació i de «destructiu» el seu paper | Els ofereix el mateix acord que al PSC

Junts per Reus Carles Pellicer Montserrat Vilella Pep Cuerba Hipòlit Montseny
Carles Pellicer, amb part del grup municipal, valora la proposta de la CUP | Jordi Olària Gras

 

Carles Pellicer torna a reivindicar l'actual acord de govern com el pacte amb més suport de la ciutadania. Ha volgut respondre, així, a l'oferta de la CUP per fer alcaldessa Noemí Llauradó i, de fet, no s'ha estalviat crítiques a la formació cupaire. Malgrat tot, però, també li ofereix el mateix acord que al PSC, una entesa estable des de l'oposició per aprovar «qüestions de ciutat».

Considera que l'actitud de la CUP és «poc democràtica» i que juga «un paper poc positiu i destructiu com el que vam sentir ahir en sentir que volen el meu cap». Malgrat tot, però, ha declarat el cap de files de Junts per Reus, Carles Pellicer, «ens obrim a parlar amb la CUP de la mateixa manera que hem ofert un acord estratègic al PSC». En el cas de la formació cupaire hi ha afegit un matís: «i, si ho consideren, assumir algun paper institucional».

Preguntat per la premsa, no ha volgut aclarir de quin paper institucional podria tractar-se; Pellicer ha insistit que la seva voluntat és repetir l'actual acord de govern, i considera que és el pacte que la ciutadania ha revalidat amb els seus vots. Aquest dijous, durant la compareixença de premsa, s'ha reivindicat de nou com «un alcalde de l'1 d'Octubre».

Junts per Reus Carles Pellicer Montserrat Vilella Pep Cuerba Hipòlit Montseny
Junts per Reus valora l'oferta de la CUP a ERC | Jordi Olària Gras

 

Les crítiques a la CUP i la seva proposta

Amb la CUP en el punt de mira de les crítiques, el discurs de Pellicer ha servit per carregar contra la proposta dels cupaires i reivindicar la cara més independentista de Junts per Reus. «No puc entendre que, amb el que hem viscut, pretengui un acord de govern amb els socialistes», ha etzibat, «prescindint de Junts per Reus i l'alcaldable més votat; en resum, anar contra el votant catalanista i fer plegar un alcalde de l'1 d'Octubre».

Ha seguit atacant la formació encapçalada per Marta Llorens, «tots sabem quin ha estat el tarannà de la CUP fins ara, els coneixem perfectament». Assegura, de fet, que l'oferta cupaire es resumeix en «no respectar la voluntat i els resultats de la ciutadania; delimitar l'acció de la força més votada amb set regidors i un increment de 1.300 vots». El nombre de vots, de fet, és un altre dels arguments que esgrimeix Pellicer.

«Hem arribat pràcticament als 10.000 vots, ells han perdut 3.000 vots; no diu molt a favor de la CUP que vulgui carregar-se un alcalde de l'1 d'Octubre que va fer possible el que va fer possible», ha sentenciat fent èmfasi en el fet que els anticapitalistes són «el cinquè partit del plenari». Aquest dijous ha recordat que «Junts per Reus ha guanyat les eleccions amb 2.000 vots de diferència».

Les primeres converses, «positives»

Junts per Reus valora positivament els primers contactes mantinguts amb ERC, Ara Reus i el PSC. Els va plantejar, a cadascú d'ells, la seva proposta de repetir l'acord de govern i comptar amb un pacte amb el PSC d'estabilitat i estratègia de ciutat des de l'oposició. «Als portaveus dels grups els va agradar la música, per dir-ho d'alguna manera», ha resumit.

Reclama, de fet, que els contactes que puguin tenir els partits s'expliquin a la ciutadania. «Aquestes converses han de respondre un marc de transparència i és important que la ciutadania conegui les reunions, com s'avança i què es parla; per responsabilitat, per coherència i per transparència».

govern Reus ple febrer 2019
Imatge d'arxiu del ple de Reus durant aquest mandat | Jordi Olària

L'APUNT: Dues alternatives

L'escenari postelectoral de Reus, i sobretot els primers moviments dels partits, han deixat dues úniques opcions possibles, almenys per ara. Per una banda la repetició de l'actual pacte de govern —PDECat, ERC i Ara Reus—, el que Pellicer vol ampliar amb un acord extern amb un PSC des de l'oposició.

  

  

L'oferta es fa estranya i, a falta que Andreu Martín (PSC) faci alguna valoració pública, sembla complicada de signar. Principalment perquè un partit de l'oposició pot presentar mocions durant el mandat amb els projectes que portava al programa electoral. Propostes que el govern pot tirar endavant si vol, sense necessitat de signar o comprometre's a res des del primer dia de mandat.

  

  

I més quan, repetir l'acord de govern actual, suposaria passar de la minoria d'onze regidors actuals a una majoria de quinze. L'única alternativa que s'ha posat sobre la taula fins ara és la que va insinuar la CUP. Consistiria en una alcaldia de Noemí Llauradó (ERC) amb el suport de la CUP (des del govern o des de fora), però també del PSC, única força que permetria superar la barrera necessària dels catorze vots al plenari.

  

  

Aquesta alternativa deixaria fora del govern a Junts per Reus, «la força més votada», recorda Pellicer, i pot comptar amb altres dificultats. ERC i la CUP haurien de justificar una entesa amb el PSC «del 155» que part dels seus votants consideren una línia vermella. És clar que per a ERC, repetir el govern implica formar-lo amb l'alcalde amb qui no volien pactar, sinó substituir.

  

  

La formació republicana, i per extensió Noemí Llauradó, pren molta força negociadora tal com s'han col·locat les peces del tauler postelectoral. És peça imprescindible per a qualsevol de les dues alternatives, un avantatge considerable a l'hora d'arribar a acords. També queda per veure quin pes poden tenir els partits com a organització, si és que n'acaben tenint. Principalment pels altres pactes pendents, com el de l'Ajuntament de Tarragona o el de la Diputació de la demarcació.