L'Hospital Sant Joan ha de quedar en mans de la Generalitat durant aquest 2019, però abans que això es materialitzi, cal endreçar la seva situació financera. Sobre la taula hi ha un escull més, a banda del dèficit anual del centre sanitari, i es tracta de les pèrdues acumulades. Tal com ha publicat 'Diari Més' i ha corroborat TarragonaDigital, en el cas del centre sanitari reusenc ascendeixen a 1,8 milions d'euros.
Un escull diferent del dèficit anual de l'Hospital
Es tracta d'una dada que va admetre al Parlament de Catalunya la Conselleria de Salut el passat mes de desembre a preguntes de Catalunya En Comú Podem sobre l'àmbit sanitari. Aquests 1.802.839,81 euros no formen part del dèficit del 2018, sinó que constitueixen una partida comptable diferent. Es tracta, segons algunes fonts, d'ingressos previstos durant anys anteriors que no s'han arribat a cobrar. Com que són diners que es preveu ingressar però no s'ingressen, es converteixen en pèrdues acumulades.
És per això que no formen part del dèficit anual de l'Hospital, que és el que, des del 2015, ha anat situant el centre en causa de dissolució i, alhora, s'ha anat removent a partir de diferents mesures. La darrera, per eixugar el negatiu de 3,1 milions del 2017, tornar a estirar les reserves econòmiques de l'Hospital de Móra, una mesura que s'havia assegurat que no es prendria de nou.
Així doncs, aquests 1,8 milions suposen una pedra més en el camí que van emprendre Ajuntament de Reus i Generalitat de Catalunya per tal que fos el CatSalut, és a dir, la Conselleria de Salut, qui assumeixi l'Hospital Sant Joan. Es tracta d'una partida que fins ara no s'havia posat a la palestra pública amb la mateixa preocupació que el dèficit anual, i és que aquestes pèrdues acumulades no intervenen a l'hora de situar o no l'Hospital en causa de dissolució.
La nova solució per a l'Hospital Sant Joan
Ara, però, s'ha de solucionar aquest desajust comptable d'1,8 milions si es vol que sigui la Generalitat qui assumeixi la gestió de l'Hospital. Durant la bateria de preguntes que els comuns van fer al Parlament, i que es van contestar per escrit, el Govern recorda que «la solució plantejada serà la creació d’una entitat de dret públic, que es formalitzarà en el segon semestre de l’any 2019».
«La nova empresa de dret públic assumirà tant l’activitat hospitalària com l’activitat d’atenció primària de Sagessa», manté el govern. «Amb aquesta decisió, el CatSalut assumirà tota la gestió i governança dels centres», sentencia. Assegura, de fet, que «la nova fórmula de gestió es materialitzarà després de realitzar una avaluació de les empreses que formen la societat anònima municipal de Reus. Així mateix, s’eliminarà la causa de dissolució del 2017 i es garanteix que l’hospital no entrarà en causa de dissolució per al 2018, ja que el possible dèficit es podrà corregir».
Es desconeix, per ara, de quina manera es podrà corregir aquesta situació, que suma el dèficit del 2018 —el director del CatSalut, Adrià Comella, afirma que se situarà en 2,5 milions d'euros—, i aquestes pèrdues acumulades d'1,8 milions d'euros. No s'ha concretat qui es farà càrrec d'aquestes partides ni de quina manera, ni quan es faran efectives les mesures que ho permetin, pas previ a traspassar definitivament l'Hospital Sant Joan a la Generalitat.