En Ghislain és una persona refugiada que ja fa gairebé un any que resideix a Reus i sense l'entitat de Reus Refugi, no sap com hagués pogut sobreviure després de fugir del seu país d'origen, Costa d'Ivori. Cada persona refugiada té una història diferent, però totes comparteixen un objectiu: trobar una vida millor lluny de les guerres i en Ghislain l'ha trobat a la capital del Baix Camp.
En Ghislain, un refugiat a Reus
Des dels 14 anys que en Ghislain està fora de casa fugint de la guerra i ara ja en té 23. És un dels refugiats que va venir amb el vaixell d'Open Arms que va atracar a Barcelona en un dels seus moments més límit. Ghislain comenta a TarragonaDigital que vol oblidar la història de com va fugir de casa seva i per tot el que va haver de passar abans d'arribar a Reus, ja que «és la manera com ho puc superar».
«Estic molt feliç d'estar aquí i amb els membres de Reus Refugi perquè ara puc tenir una conversa, conèixer nova gent i obrir-me a noves oportunitats», comenta. En Ghislain va arribar a la capital del Baix Camp i va ser acollit per l'entitat Reus Refugi, que li va oferir accés a les necessitats bàsiques com per exemple estar uns mesos en un espai habilitat pels refugiats. Ghislain va venir en la segona tongada de persones refugiades acollides a Reus.
En aquests moments es troba en procés de buscar feina, ja que ha estudiat un curs de mecànica a Tarragona i ara el que vol és treballar «perquè és la manera d'integrar-me i conèixer el territori i la gent», manifesta. Ha participat en diverses activitats com fer castells amb els Xiquets de Reus i fins i tot ha creat un grup de debat amb més refugiats.
Reus és ciutat acollidora gràcies a Reus Refugi
Fa un any Reus es va convertir en un punt de llum al final d'un fosc camí per la cinquantena de persones refugiades que van arribar a la ciutat l'agost del 2018. Després d'un any aquestes persones han pogut tenir una altra oportunitat gràcies a l'entitat reusenca Reus Refugi, que els va oferir tot el seu suport i els mitjans possibles per poder establir-se a la ciutat i construir un nou futur.
Un any dels primers refugiats a Reus
Encara que aquesta entitat es va fundar l'any 2016 arran de la gran crisi dels refugiats sirians, va ser tot just fa un any que van començar la seva tasca de manera més activa. L'Eduard López i el Víctor Taltavuell són membres de Reus Refugi i comenten que l'entitat va néixer amb la voluntat de sensibilitzar a la ciutadana d'aquesta situació i portar a cap diferents actes relacionats. L'objectiu és difondre i conscienciar de la situació dels refugiats, no només denunciar la situació sinó buscar solucions com per exemple acollir.
Difusió, conscienciació i acollir
El segon gran objectiu és treballar en la integració social de les persones refugiades. L'Eduard López explica que Reus Refugi va treballar en el condicionament d'un local que havia estat un espai hoteler per acollir en un primer moment als refugiats. Aquest espai està llogat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) i van passar d'uns petits casos a tenir-ne molts, «per sort es va apuntar molta gent a col·laborar i hem anat treballant junts», comenta.
Reus s’ha convertit en ciutat acollidora
Els primers refugiats que van aterrar a Reus van venir del vaixell Open Arms que va atracar al port de Barcelona i López afirma que «tot va ser molt ràpid, en poc temps ja els teníem aquí». Reus Refugi aplica un programa de cases d'acollida de la CCAR d'un any i mig, en un primer moment les persones refugiades estan durant un període de sis mesos en aquest espai hoteler remodelat i després ve «la difícil cerca de pis de lloguer» matisa en Víctor.
La tasca més difícil: trobar pis pels refugiats
Els refugiats tenen una ajuda del CCAR per pagar el lloguer però «és molt complicat trobar pis per ells», explica Eduard López. D'altra banda els membres de Reus Refugi també acompanyen als refugiats en diversos aspectes del dia a dia, com anar al metge, a passejar per Reus o a conèixer el territori, en aquest sentit Víctor manifesta que «es creen veritables amistats entre els refugiats i els membres de l'entitat».
Reus Refugi ajuda en la cerca de pis i feina, ja que la majoria realitzen cursos formatius per aprendre un ofici. Mentre estan al centre d'acollida, cada matí també aprenen el castellà. Ja són més de 100 persones refugiades que han passat per les mans de Reus Refugi i creuen que el ritme d'arribades dels nouvinguts seguirà augmentant.
Reus Refugi fa una crida a la col·laboració
Europa està invertint més en la defensa i la protecció de la frontera que no pas en els refugiats amb la línia d'integració segons expliquen des de Reus Refugi, i per això aquesta entitat no s'atura i vol afrontar aquesta situació.
«La societat hauria de veure a Reus Refugi com una petita gota en l'oceà que intenta col·laborar, per això necessitem contínuament persones voluntàries», manifesta Eduard López. D'altra banda fa una crida a la ciutadania de Reus i voltants a qui tingui lloguers, que no tinguin por d'acollir-los perquè ells estan garantits pel programa d'ajuda per pagar el lloguer.