Imatge virtual del projecte urbanístic de l'angita Hispània de Reus, amb un nou edifici al fons, una plaça en primer pla, la riera d'Aragó a mà dreta i el raval de Sant Pere, a l'esquerra

La Hispània i el Centre Cívic Gregal, entre les inversions destacades a Reus el 2023

El pla té un pressupost total de 12,6 milions d'euros | Contempla, entre altres, un Pla Director de Polígons Industrials

El govern de Reus segueix anunciant projectes, sense explicar-los ni detallar-los, per al 2023. Aquest dimarts al matí ha sigut el torn del pla d'inversions, que s'aprovarà aquest mateix divendres al plenari municipal com a part de l'expedient de pressupostos. Tot i això, com és habitual, no s'ha detallat cap de les inversions anunciades.

La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha afirmat que «no els podré donar massa informació de cada inversió». Segons ha afegit, «seran els regidors responsables qui explicaran els detalls dels projectes». De fet, el pla d'inversions de tot l'entramat municipal serà de 18,02 milions d'euros.

Aquest dimarts s'han mencionat els 12,6 milions que invertirà l'Ajuntament. Els 5,4 milions d'euros restants sortiran dels pressupostos de les empreses municipals i, per tant, ni tan sols s'ha anunciat el seu destí. Pel que fa al consistori, les inversions es finançaran, majoritàriament, endeutant-se a través de crèdits ICO, «amb tipus d'interès que tendeix a zero».

El govern reusenc manté que, tot i ser un pressupost inferior que l'anterior, amb un pla d'inversions també menor, no deixa de ser un «pressupost de creixement». L'explicació de Caballero és que cal no tenir en compte el projecte de l'antiga Hispània. És a dir, que aquest 2022 els comptes incloïen la inversió necessària per executar la Hispània, de «25 milions d'euros».

Tot i que són inversions repartides entre enguany i l'any vinent, la part principal ha sortit dels comptes d'aquest 2022. Segons el relat de la regidora d'Hisenda, «si aïlléssim el projecte de la Hispània, el pressupost seguiria creixent».

Un exercici similar ja es proposava l'any passat, per valorar els comptes municipals sense prestar atenció al pes de l'Hospital Sant Joan. En el cas d'enguany assegura que, si no es té en compte el projecte de la Hispània, «la resta de partides en despesa corrent són expansives respecte a les de l'any anterior».

Un Pla de Polígons i el Centre Cívic Gregal, entre els projectes destacats del 2023

Segons ha anunciat la regidora, «gran part del pla d'inversions va dirigit a la millora d'infraestructures i a la via pública». També «a la millora i construcció de nous equipaments municipals», ha assegurat. Pel que fa a les infraestructures i la via pública, suposen un paquet de 3,1 milions d'euros.

Inclouen 280.504 euros per al projecte per al pas subterrani de la futura estació de Bellissens. També contempla una reserva de 425.000 euros, que és el que hauria d'aportar l'Ajuntament si s'executa el projecte de soterrament de les torres elèctriques del Pinar.

Els polígons industrials també es podrien veure beneficiats per aquest pla d'inversions, ja que contempla redactar un Pla Director de Polígons Industrials amb 1,3 milions d'euros de pressupost. Més enllà de l'anunci, es desconeix el calendari i la finalitat d'aquest pla. Una situació similar a la dels equipaments municipals, amb un pressupost de tres milions d'euros.

Sí que s'ha detallat que hi ha un milió d'euros per a la construcció del Centre Cívic Gregal. Es tracta de l'equipament projectat al barri Niloga que, segons el calendari del govern, havia de començar les obres aquesta tardor i estar operatiu el 2023. Finalment va ser el passat mes de setembre quan es van licitar les obres, que encara no s'han adjudicat.

Això situa la seva posada en marxa, com a molt aviat, durant el primer semestre del 2024. Quan es va anunciar aquest equipament es va fer juntament amb un hipotètic Centre Cívic Garbí. Es va plantejar que, mentre es fessin les obres del Gregal, es faria també la redacció del Garbí.

D'aquesta manera, quan acabés la reforma del primer, podria començar la construcció del segon. Un full de ruta que no es complirà tenint en compte que, al pla d'inversions del 2023, el Centre Cívic Garbí no hi figura.

Imatge virtual del futur Centre Cívic Gregal, a la cantonada entre el carrer de Castellvell i el de Gaudí
El Centre Cívic Gregal implicarà la construcció d'una nova plaça i reordenar l'encreuament dels carrers de Castellvell i de Gaudí | Ajuntament de Reus

La Hispània, proposta estrella per a l'habitatge

A la presentació d'aquest dimarts s'han anomenat «inversions de millora» que no s'han concretat, com l'adequació de l'edifici de Brigades, amb 300.000 euros de pressupost. També es destinaran 350.000 euros a millorar les escoles bressol.

Es faran millores a les escoles de primària per valor de 230.000 euros i al Racó de la Palma per 188.000 euros. El trasllat de la Casa dels Oficis s'ha previst executar-lo amb 118.000 euros. També s'han reservat 85.000 euros per millores al Castell del Cambrer, que l'any 2018 ja es va reformar amb un pressupost de 174.784,50 euros.

L'àrea d'Habitatge compta amb un pressupost d'inversions d'1,6 milions d'euros, destinat principalment (1,3 milions d'euros) al projecte de la Hispània. Els 315.000 euros restants serviran per «continuar comprant habitatges per destinar-los a usos socials», segons ha afirmat Caballero. Novament no s'ha detallat si aquest mandat ja s'ha adquirit algun pis o si hi ha previsió de fer-ho.

El conveni per l'edifici del teatre Bravium, al carrer de la Presó, també s'inclou al pla d'inversions 2023. En concret amb una partida de 440.000 euros, que ha de servir per redactar el projecte de rehabilitació de l'immoble i començar les obres. La partida és superior als 350.000 euros que, tot just aquest dilluns, es va anunciar que hi invertiria l'Ajuntament durant el 2023.

Altres inversions previstes per l'any vinent són la instal·lació de plaques solars, amb 200.000 euros. O els 425.000 euros per renovar flota de la Guàrdia Urbana, i comprar i instal·lar elements de seguretat viària i càmeres de seguretat. Queden a banda altres projectes previstos pel govern que, encara que s'acabin executant el 2023, no formen part del seu pla d'inversions.

És el cas de la vianalització del raval de Santa Anna, que s'ha finançat aquest 2022, encara que s'enllesteixi a principis de l'any vinent. També passarà amb la reforma de la plaça del Víctor, que està en procés de licitació i, per tant, encara que s'adjudiqui i executi l'any vinent, es finança enguany.

El calendari anunciat inicialment, de fet, havia situat la tardor d'enguany l'inici de les obres d'aquesta primera fase del projecte. Per últim, la fase següent, la reforma del carrer Ample, no figura al pla d'inversions perquè el govern confia pagar-la a través de fons europeus Next Generation.

Pellicer treu pit del pressupost d'inversions mentre ha sigut alcalde

Pellicer ha fet balanç del pressupost per a inversions municipals durant els anys de la seva alcaldia. També de la situació financera de l'Ajuntament en general. Ha destacat, novament, la reducció de l'endeutament un 70% en nou anys «sense deixar d'invertir».

Més enllà de projectes concrets, s'ha centrat en la partida econòmica d'inversions dels anys en els quals ha sigut alcalde. L'any 2011 es van invertir 6.803.130 euros, «bàsicament de societats anònimes municipals, no de l'Ajuntament». Al llarg dels dotze anys en els quals ha sigut alcalde, ha destacat, s'han invertit .

Aquest darrer mandat destaca, econòmicament, el pla d'inversions del 2022, amb 32,36 milions d'euros, notablement superior als 18,6 previstos per al 2023. La suma total, segons ha remarcat Pellicer, és de «més de 83 milions d'euros» invertits en dotze anys.

«És una injecció extraordinària per millorar els serveis de la ciutadania i un estímul importantíssim per l'economia de la ciutat», ha declarat. Ha insistit, una vegada més, que és una prova «que la ciutat es gestiona amb rigor».