Façana d'un bloc de pisos al carrer de Joan Coromines de Reus

El Pla d'Habitatge de Reus tanca la diagnosi i s'obre a la participació ciutadana

S'ha evidenciat la situació de l'habitatge, amb una desproporció enorme entre oferta de lloguer i de compra | Es posa de manifest la dificultat creixent per assumir el preu del lloguer

El Pla Local d'Habitatge de Reus ha acabat la fase de diagnosi i s'obre a la participació ciutadana. L'objectiu és dissenyar les polítiques d'aquest àmbit que ha de desenvolupar l'Ajuntament entre el 2023 i el 2027. Des del govern es planteja incorporar les primeres mesures als pressupostos de l'any vinent.

L'anterior pla es va dissenyar per cobrir des del 2016 fins al 2021. Segons destaca Teresa Pallarès, regidora d'Habitatge, «la situació ha canviat moltíssim, les projeccions que hi havia en aquell moment són molt diferents de les que hi pugui haver ara». És per això que s'està redactant el nou pla.

La part participativa va començar el 14 de juliol i estarà oberta fins al 14 de setembre. A més de la ciutadania en general, es compta amb la implicació del teixit veïnal de la ciutat i dels agents del sector. S'abordarà en cinc línies de treball diferents.

Per una banda, el paper estratègic que ha de jugar Reus en relació amb el Camp de Tarragona. També es planteja una anàlisi del perfil de famílies i d'habitatges de la ciutat i, en tercer lloc, l'estat del parc d'habitatge. Finalment es tindran en compte el planejament urbanístic i els recursos i iniciatives existents.

El Pla enllesteix la diagnosi de l'habitatge a Reus

La fase participativa arriba després d'haver fet una radiografia de la ciutat. El document, que es podrà consultar al web municipal, s'ha ideat com «una diagnosi realista, sabent que no són les dades que voldríem sentir». Pallarès admet que «estem treballant mol des d'Habitatge i no donem tota la resposta que volem, no podem arribar a més pels recursos i pels requisits legals».

En aquest sentit, Pallarès insisteix que el marge de maniobra legal que tenen les administracions locals és limitat. Durant la campanya electoral del 2019, Carles Pellicer es va comprometre a incrementar la borsa d'habitatge protegit en 1.000 pisos. Unes dades que quedaran molt lluny de les que pot haver-hi d'aquí al maig de l'any vinent.

Una de les línies per aconseguir-ho, segons plantejava el govern, era l'adquisició de pisos buits en mans de bancs i grans tenidors. Tampoc s'han conegut avenços en aquest sentit. Preguntada per aquesta situació, la regidora d'Habitatge ha respost que «segurament, a la pròxima campanya electoral, aquestes propostes seran molt realistes».

Segons planteja Pallarès, el Pla Local d'Habitatge les farà realistes perquè dotarà l'Ajuntament d'eines i estratègies. Com ha admès des que va assumir la regidoria, insisteix que «a Reus fa falta molt d'habitatge, però precisament ara podrem tenir una percepció molt clara». La fase de diagnosi del pla evidencia situacions preocupants.

En són exemple que, de tots els habitatges en oferta a Reus, només el 5% són de lloguer. A més, no s'ofereix cap pis de lloguer al mercat lliure per menys de 450 euros al mes. Tot i això, sumant-hi el parc d'habitatge protegit, la mitjana del lloguer es manté per sota de la catalana, de la del Camp de Tarragona i de la del Baix Camp.

La mitjana del preu del lloguer al mercat lliure és de 518 euros mensuals, un llindar al qual les famílies cada cop els costa més accedir. Quatre de cada deu unitats familiars han de destinar més d'una tercera part dels ingressos per arribar-hi. Pel que fa al parc d'habitatge, es fa una projecció del potencial de la ciutat.

El planejament urbanístic actual està caducat i fa temps que s'assegura que es treballa per actualitzar-lo. Amb tot, el que planteja és que hi ha 22 plans de millora urbana i 80 polígons d'actuació urbanística en sòl urbà. També hi ha 39 plans parcials urbanístics en sòl urbanitzable amb desenvolupament residencial.

Tot plegat suposaria, si es desenvolupés, un total de 18.640 habitatges, 12.576 dels quals serien nous. D'aquests, 3.223 entrarien a la categoria d'Habitatge de Protecció Oficial. Amb aquesta radiografia, Pallarès insisteix que cal treballar per fer atractius aquests desenvolupaments als promotors i immobiliàries.