Els delictes detectats a Reus durant la primera meitat del 2021 han baixat respecte als del 2019. La Junta Local de Seguretat celebrada aquest dijous així ho ha certificat. La trobada ha servit per encarregar el Pla Local de Seguretat, que s'espera tenir redactat d'aquí a un any.
«Reus és una ciutat segura, ho és perquè així ho constaten les dades», ha sentenciat Carles Pellicer, alcalde de Reus. Ha admès que la percepció al carrer pot no ser la mateixa a tot arreu. De fet ha atribuït a l'incivisme la capacitat de generar sensació d'inseguretat.
«L'incivisme és alt, no només a Reus, sinó fruit de la situació del moment», ha apuntat. En aquest sentit ha promès que «serem més contundents en la mesura que puguem». Ho ha reafirmat Dolors Vázquez, regidora de Seguretat Ciutadana, Civisme i Convivència.
A la trobada d'avui hi han participat els representants del govern i la delegada de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès. També la directora territorial d'Interior, Marta Cassany i els oficials superiors dels cossos policials de la ciutat. La sessió també era necessària per encarregar a la Junta Local de Seguretat la redacció del Pla Local de Seguretat, que segons Pelicer «està embastat».
Sense una data concreta, el govern confia que estigui llest en un any a tot estirar. Es tracta d'un document que ha de servir per analitzar la seguretat a Reus i ha de proposar maneres de reduir els delictes i les faltes que s'hi cometen.
Baixen tots els delictes excepte els de conducció
Segons les dades que han proporcionat avui el Cos de Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Reus, els delictes i les faltes que es cometen a Reus són menys que les que hi havia l'any 2019. L'impacte de la pandèmia va alterar les dades del 2020 i és per això que la comparativa actual es fa amb les de fa dos anys. Els únics delictes que han augmentat han sigut els que s'han perpetrat contra la seguretat viària.
Tots dos cossos policials han incrementat el nombre de controls al carrer. Segons s'ha exposat, els controls s'han fet per garantir el compliment de restriccions com el toc de queda o el confinament municipal. De retruc, però, s'han detectat un 65,5% més de delictes relacionats amb la conducció.
Al terme municipal de Reus s'ha passat els 145 que es van denunciar la primera meitat del 2019 als 240 del primer semestre d'enguany. La Guàrdia Urbana de Reus ha registrat la mateixa dinàmica. Les denúncies per conduir begut, havent perdut el carnet o sense haver-se'l tret mai van augmentar arran de l'increment de controls.
Entre el 2018 i el 2019 havien disminuït un 23,2%, però entre el 2019 i el 2020 van augmentar un 27%. Arran de la pandèmia també ha crescut el nombre de delictes denunciats contra la salut pública. És on s'han emmarcat bona part dels incompliments de les restriccions decretades, però aquesta categoria també inclou, per exemple, alguns delictes relacionats amb drogues.
En total se n'han denunciat un 31,3% més els primers sis mesos del 2021 (42) dels que s'havien denunciat durant els sis primers mesos del 2019 (32). La resta de tipus delictius ja s'havia reduït arran del confinament del 2020. Segons s'ha destacat aquest dijous, les dades del 2021 mostren que no s'han recuperat els nivells del 2019.
En línies generals, els fets delictius entre la primera meitat del 2019 i la primera meitat del 2021 s'han reduït un 7,8%. El 77% dels que s'han comès són furts, danys i estafes, i en menor mesura robatoris a vehicles i domicilis. Tot i això, aquests han sigut un 13% menys que fa dos anys i s'ha passat de 3.791 a 3.298.
També s'han reduït un 3,7% els delictes contra la persona del 547 del 2019 als 527 d'enguany. Els robatoris amb força han baixat un 10,2%, dels 832 als 747. Per últim, els robatoris amb violència han disminuït un 25,8%, dels 209 del primer semestre del 2019 als 155 del primer semestre d'enguany.
El govern de Reus insisteix que es reguli la circulació de patinets
Tant l'alcalde com la regidora han reclamat a les administracions superiors més eines legals per combatre els delictes relacionats amb les ocupacions il·legals. També perquè els cossos policials puguin actuar en casos relacionats amb drogues. Encara en el capítol de demandes a les instàncies superiors, s'ha reclamat una normativa clara de circulació per als vehicles de mobilitat personal.
L'exemple més gràfic d'aquests aparells són els patinets elèctrics, tot i que s'inclouen tots els vehicles que serveixin el mateix propòsit. De fet, el govern de Reus segueix fixant-s'hi de manera especial. Vázquez ha recordat les sessions que es fan per a escoles i instituts al parc d'educació viària, que altres municipis demanen que Reus les exporti.
En aquesta línia, «durant els mesos d'octubre i novembre iniciarem un cicle de xerrades informatives i formatives a la resta de la ciutadania sobre com s'ha de circular amb patinet». Encara sobre aquests vehicles, el govern de Reus n'ha destacat les dades particulars pel que fa a sancions i accidents. El cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Muñoz, ha recordat que durant el 2019 les actes a propietaris de patinets eren mínimes.
«Aquests vehicles pràcticament no existien», ha apuntat. El plantejament de l'Ajuntament de Reus és que l'auge dels patinets a partir del 2020 ha fet que s'ampliï el ventall d'usuaris. Això implica, segons ha apuntat Vázquez, que tant joves com adults els facin servir sense tenir clar o sense conèixer gens el codi de circulació.
Pel que fa a les dades, durant tot el 2020 es van aixecar 355 actes a vehicles de mobilitat personal que circulaven per voreres o espais per a vianants. Durant la primera meitat del 2021 han sigut 360 les actes aixecades. El mateix ha passat, segons les dades que ha proporcionat la Guàrdia Urbana, amb les bicicletes.
El 2020 es van aixecar 110 actes a ciclistes que circulaven per la vorera o per espais per a vianants i durant la primera meitat del 2021, 109. Pel que fa a l'incivisme en general, entre 2019 i 2020 es van aixecar un 6,5% menys d'actes. En el mateix període també es van registrar un 11,4% menys d'accidents de trànsit sense ferits i un 31,7% menys d'accidents amb ferits.
El desconfinament no rebaixa els conflictes veïnals
Pel que fa a les denúncies per sorolls, la pandèmia ha marcat un punt d'inflexió. La regidora de Seguretat Ciutadana ha exposat que «a causa de la pandèmia hi va haver un increment de sorolls als domicilis, més sensibilitat i, per tant, més actuació policial». Passat el confinament, reflexiona Vázquez, «la gent és molt més sensible als sorolls que es fan al carrer, en certa manera no ens recordàvem de l'època prepandèmica».
L'any 2019 es van aixecar 263 actes relacionades amb l'excés de soroll; durant la primera meitat del 2021 se n'han aixecat 250. El que no ha tornat a augmentar per ara són les actes aixecades per consumir alcohol a la via pública o per orinar al carrer. El govern i els cossos policials ho relacionen també amb el confinament, però alhora amb el tancament de l'oci nocturn.
«Si ho ratifica el TSJC, es torna a obrir l'oci nocturn i treballarem perquè aquestes actes no tornin a pujar», ha apuntat. En el cas de les miccions a la via pública, el 2019 se'n van denunciar 942. L'any 2020, amb mesos de confinament i tocs de queda van ser 381, i durant el primer semestre d'enguany, 59.
Els darrers mesos, arreu del país, han tingut molta volada mediàtica les imatges de botellots massius. Una situació que, segons s'ha afirmat aquest matí, a Reus no s'ha produït. Sí que es va actuar en una concentració molt nombrosa de persones per Misericòrdia, però no s'hi estava consumint alcohol.
Les comissaries de proximitat s'obriran «en qüestió de dies»
La Guàrdia Urbana de Reus tornarà a fer ús de les comissaries de proximitat molt aviat, Vázquez ha assegurat que «és qüestió de dies». S'havien tancat perquè no s'hi podien garantir les primeres restriccions d'espai i aforament. Pel que fa als serveis propis de la policia local, el que ha incrementat és el control de les ordres de protecció des de l'Oficina d'Atenció a la Víctima.
Segons les dades proporcionades avui, l'increment és d'un 7,21% entre 2019 i 2020. Per contra, l'activitat de la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes s'ha vist reduïda. El motiu principal van ser el confinament i els tocs de queda arran de la pandèmia.
Dels 218 casos tractats l'any 2019 es va passar a 149 l'any passat i, enguany, ja s'ha recuperat l'activitat i durant el primer semestre se n'han tractat 178. La regidora ha assegurat que s'hi registren nivells d'efectivitat del 85%. També ha afirmat que, entre el 2019 i el 2021, els serveis de patrullatge al carrer han augmentat un 40%.
També per tenir presència a tota la ciutat se segueixen instal·lant càmeres de videovigilància. Està en marxa l'activació de les que hi ha al passeig de la Boca de la Mina i la següent fase ja es troba en procés de licitació. És la que permetrà instal·lar càmeres a les places del Baluard, de la Cultura de la Pau, de la Patacada, d'Anton Borrell i del Víctor.