Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del punt de recollida d'aliments de Càritas a la parròquia de Sant Bernat Calvó de Reus

Col·lapsa la xarxa reusenca d'ajut alimentari i l'Ajuntament anuncia un pla de xoc

S'anuncia una partida de 150.000 euros per a dos mesos | El consistori local demana ajuda a fundacions, empreses i particulars

La crisi econòmica derivada de la pandèmia de coronavirus ja ha fet estralls a la societat tal com han comprovat els Serveis Socials, per exemple, de l'Ajuntament de Reus. Aquest dimecres s'ha anunciat un pla de xoc alimentari previst per als pròxims dos mesos amb un pressupost de 150.000 euros que ha de servir per cobrir les necessitats del sobtat augment de famílies que han hagut de recórrer a la xarxa de distribució d'aliments.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

«Estem en una situació d'emergència social de primer ordre» sentencia Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social. Les dades així ho apunten. Des que van començar les mesures per combatre el contagi de Covid-19 ha crescut un 50% el volum de persones que atén la xarxa reusenca. Pel que fa a les atencions a través del menjador social de Càritas i del servei de Creu Roja, s'ha passat de 26 a 86.

La situació, tal com l'exposa Vilella, suposa «que aquest impacte ha sigut brutal en un sector de la societat que probablement ja estava en risc de pobresa, però que va més enllà de la bossa de pobresa que arrosegàvem de la crisi anterior». A la pràctica, de les 937 famílies a les quals s'atenia fins ara se n'han sumat 480 de noves.

De 2.864 persones ateses des dels 16 punts de distribució existents a Reus, s'ha passat a 4.401. L'increment suposa un 51% en el cas de les famílies i un 53% pel que fa al nombre de persones. Vilella alerta, de cara als pròxims mesos com a mínim, que «aquesta crisi social no sabem si durarà molt o poc, ni quin impacte tindrà a mitjà i llarg termini, ni fins quan creixerà la corba que ara ha marcat un increment del 50%».

Imatge del punt de recollida d'aliments de Càritas a la parròquia de Sant Bernat Calvó de Reus
Imatge d'arxiu del punt de recollida d'aliments de Càritas a la parròquia de Sant Bernat Calvó de Reus | Adrià Morte

La xarxa de distribució d'aliments, col·lapsada

Aquesta xarxa proporciona lots mensuals o setmanals a les famílies que ho necessiten i s'ha vist desbordada. «El primer mes van poder oferir el lot d'aliments mensual a les famílies, però passades les setmanes i com que ha augmentat tant, a l'hora de fer el repartiment del segon lot mensual vam veure que el sistema havia entrat en col·lapse», alerta la regidora de Benestar Social.

Per fer front a aquesta situació s'han dissenyat dues mesures complementàries. Per una banda, garantir que totes les famílies tenen accés a aquest lot bàsic d'aliments i productes de primera necessitat. La segona mesura és la creació d'una targeta moneder municipal de la qual encara no se'n coneixen els detalls.

El que sí que s'ha previst és que sigui incompatible amb la que reben les famílies en substitució de la beca menjador —i que ha rebut crítiques per ser insuficient—, com tampoc es podrà compaginar amb altres targetes similars expedides, per exemple, per Creu Roja.

Lots d'aliments i targetes moneder municipals

Els aliments d'aquests lots familiars «han de provenir del Banc dels Aliments i de donacions, i en aquest moment d'emergència i d'urgència, aquests primers lots els comprarà i pagarà l'Ajuntament fins que puguem establir una fórmula que permeti al sistema generar l'alimentació per a les famílies».

L'objectiu de la targeta moneder, per la seva banda, és «complementar les necessitats bàsiques que no entrin dins del lot». S'han habilitat sis nous punts de distribució per reforçar la xarxa existent a través de dues parròquies de Càritas, La Palma, i la seu de Creu Roja, de l'Associació Amistad y Raíces i de Tu Refugio.

Pel que fa al reforç humà, 17 membres de la plantilla de Serveis Socials de l'Ajuntament i 14 voluntaris integrats a la xarxa municipal se sumaran als voluntaris amb els quals ja compten les entitats. Tot plegat farà que cada família tingui un sol punt de recollida, el més pròxim a casa seva.

Aquest matí ha començat el repartiment dels lots, que aquesta setmana es farà entre avui i demà. A partir de la setmana vinent s'ampliarà l'horari de dilluns a dijous per reduir tant com es pugui el volum de persones en un mateix espai. Consten d'una desena de productes entre els quals hi ha pasta, arròs, farina, salsa de tomàquet, tonyina, i un pollastre en el cas del d'aquesta setmana. 

Montserrat Vilella a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
L'Ajuntament de Reus fa una crida a empreses, fundacions i particulars perquè es garanteixi que tothom té un plat a taula | TarragonaDigital

«Fem una crida a la societat»

De cara al futur pròxim, des de l'Ajuntament de Reus es prepara una campanya de recapte en una línia similar a la del Gran Recapte del Banc dels Aliments. «No sabem si serà en clau de ciutat o si se'n prepara una a tot el país», apunta Vilella, i en cas que se n'organitzés una d'àmbit català, el consistori local s'hi sumaria.

En aquesta mateixa línia, Villela demana tota l'ajuda possible. «Fem una crida perquè la societat ens acompanyi per garantir la justícia social», exclama. «Apel·lem al sector de l'alimentació: productors, distribuïdors, supermercats i restauració, tots aquells que tenen aliments entre mans», a qui demanen que es garanteixi que tothom pot tenir un plat a taula.

Vilella també s'ha dirigit a «empreses i fundacions, aquells a qui les coses els van prou bé» perquè s'hi impliquin. Ha volgut deixar clar, però, que «no estem apel·lant aquells sectors que la crisi els ha impactat directament, apel·lem a qui, per responsabilitat social corporativa ens pugui ajudar amb donacions econòmiques o en espècie».

«També a particulars, però no apel·lem ningú perquè doni el que no té», conclou en aquesta demanda d'ajuda. El que es busca és que s'aporti «aliments o productes de primera necessitat o dotació dinerària, i també rebrem oferiments de temps, que són els voluntaris».

  

Voluntaris de Creu Roja a Tarragona
Les entitats del tercer sector han rebut un increment sobtat de demandes d'ajuda | Àngel Ullate

L'origen de la situació i la reacció de les entitats

La pandèmia de Covid-19 i les mesures que s'han pres per frenar-la és l'origen d'aquesta dramàtica situació actual. Tal com explica Montserrat Vilella, «Hi ha gent que tenia contractes de temporada i no l'ha pogut començar, famílies que anaven aguantant l'economia i esperaven aquest moment de tornar a treballar».

Un altre perfil són «persones que estan en un ERTO i no han pogut encara fer efectius aquests cobraments; a diferència de la crisi anterior, hi ha tot un sector de població que subsistia gràcies a l'economia submergida, que en aquest país és un sector important que no s'ha de menystenir».

Qui primer va veure aquests efectes de la crisi sanitària va ser el tercer sector. Des de Creu Roja, el seu coordinador local, Joan Aragonès, explica que «quan vam veure la grandesa d'aquesta pandèmia vam posar en funcionament tots els ajuts necessaris». En el seu cas fan repartiment d'aliments i de targetes moneder, però també ajuden les persones a qui han donat l'alta però s'han de seguir medicant des de casa.

Una altra entitat que ho ha vist de prop és el Taller Baix Camp. El seu gerent, Josep Ramon Nogués, posa d'exemple precisament els lots de reforç per a la xarxa de distribució d'aliments de Reus. «Des d'ahir mateix estem muntant els lots d'aliments per unes 550 famílies per fer-los arribar a les entitats perquè ho puguin repartir», aclareix.

Són només dos exemples del teixit social que sosté i nodreix la xarxa de distribució d'aliments de Reus, i a qui Vilella ha volgut reconèixer de manera especial la feina. A l'agraïment hi ha sumat, també, el personal de Serveis Socials, a qui considera que no sempre es visibilitza prou.