Una mostra de nous vehicles de neteja viària i recollida de brossa de Reus a la plaça del Mercadal, amb part de la plantilla al davant

La plantilla de la brossa de Reus farà vaga aquest juliol

Qualifiquen de «feixisme patronal salvatge» l'actitud de l'Ajuntament i amenacen el govern que «no tindran un dia de tranquil·litat»

Els treballadors del servei de recollida de brossa i neteja viària de Reus faran vaga a principis de juliol. Segons infroma el comitè d'empresa, s'ha acordat convocar-la del 4 al 7 de juliol, tots dos inclosos. La plantilla vol seguir pressionant l'empresa perquè revisi a l'alça els sous.

UGT i CCOO han acordat la convocatòria de vaga per «la incompetència municipal i el bloqueig del conveni». Consideren responsable últim de la seva situació l'Ajuntament que, segons critiquen, no va redactar un bon plec de condicions per al nou contracte del servei. Aquest dimarts han emès un comunicat amb greus desqualificatius cap a l'Ajuntament, cap al govern i cap als tècnics municipals implicants en la licitació.

El comitè sentencia: «No tindran un dia de tranquil·litat»

El comunicat del comitè d'empresa els acusa de «practicar el feixisme patronal més pervers». Fa responsables de «l'enorme tensió del conflicte que es viurà a Reus» les pròximes setmanes a «tots i cadascun dels membres del govern del senyor Pellicer i els tècnics adlàters». De fet els amenaça afirmant que «no tindran un dia de tranquil·litat fins que no resolguin el problema que ells i elles, amb el seu destí, han generat»

Critiquen que el contracte públic «permetia baixes econòmiques més enllà del 10% i no contenia cap clàusula de salvaguarda del conveni». Amb aquesta premissa, segons denuncia la plantilla, l'empresa s'escuda en el fet que «no té marge de maniobra per assumir un nou conveni».

La reivindicació dels treballadors és que el sou es revisi a l'alça amb un increment del 4%, tenint en compte que l'IPC supera el 8%. També reclamen pactar un segon augment salarial del 3% de cara al 2023.

Des del consistori s'insisteix que el contracte només estableix la relació entre Ajuntament i empresa pel que fa a l'explotació de la licitació. Les condicions laborals, com el sou i la seva revisió, corresponen a una entesa entre la plantilla i l'empresa, segons apunten fonts municipals. El comitè d'empresa ja va alertar, la setmana passada, que es plantejava organitzar mobilitzacions i que no descartava una convocatòria de vaga.

Ara mateix estan en període de negociació d'un nou conveni laboral amb l'empresa que s'encarrega de la brossa a Reus. Es tracta d'una Unió Temporal d'Empreses entre Valoriza Servicios Medioambientales i Romero Polo. L'UTE resultant s'anomena Reus Net i, segons el comitè d'empresa, «s'ha mostrat incapaç de posar sobre la taula una oferta que s'acosti a les reivindicacions justes de la representació sindical».

La principal proposta del comitè, asseguren al comunicat, és que hi hagi una plataforma única de conveni per «pal·liar la brutal pèrdua de poder adquisitiu dels salaris de la plantilla». Tot i això, asseguren que «aquesta incapacitat de l'empresa adjudicatària és fruit d'un plec de condicions que contenia dues claus barroeres». El comitè d'empresa va oposar-se frontalment a la licitació pública que va redactar l'Ajuntament, assegurant que era insuficient.

També s'hi va oposar l'antiga empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas, que va recórrer als jutjats per aturar-la i suspendre-la. Uns recursos que van allargar la pròrroga forçosa del contracte, que hauria hagut d'acabar-se el desembre del 2017. Finalment va ser el 2019 quan es va començar a treballar el nou plec de clàusules, i l'estiu del 2021 quan es va adjudicar.