Imatge aèria de la planta depuradora d'aigües de Reus

La depuradora de Reus acollirà la planta fotovoltaica més gran de la ciutat

Servirà per cobrir una tercera part de l'energia que consumeix l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals

La depuradora de Reus s'autogenerarà dues terceres parts de l'energia que gasta a partir del 2023. Aquest dilluns s'ha anunciat una inversió de 684.676,79 euros per instal·lar 1.440 plaques solars. Les obres d'instal·lació duraran quatre mesos i està previst que comencin a finals d'aquest 2022.

L'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Reus instal·larà 5.242 metres quadrats de plaques solars al seu recinte. La inversió principal la farà l'Agència Catalana de l'Aigua amb 562.000 euros. Aigües de Reus assumirà la part corresponent a l'IVA no deduïble, que són 118.828,5 euros.

Es cobriran els edificis, però també se'n col·locaran a peu pla en espais que ara mateix no es fan servir. La previsió és que tingui una potència de 640 quilowatts l'hora i una producció màxima d'un milió de quilowatts l'hora anuals. Això permetrà que la planta cobreixi vora un 66% de l'energia que necessita per funcionar a través de fonts pròpies.

Un terç del total provindrà de les plaques solars, i actualment ja hi ha un altre tercera part que s'obté a partir dels gasos provocats pel tractament de l'aigua. Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha definit el projecte com «un dels més potents que hi ha en aquest moment al país». Serà «el més gran que Reus ha vist fins ara», ha sentenciat.

Noemí Llauradó, vicealcaldessa i delegada d'Aigües de Reus, ha posat en relleu la creació de Reus Energia. El govern la planteja com una mostra de la línia de treball que se segueix a l'hora d'apostar per les energies renovables. El de la depuradora ha de ser «de referència», tal com ho ha assegurat Llauradó. 

L'alcalde ha subratllat que Reus és la setena ciutat catalana en producció d'energia fotovoltaica segons el rànquing de l'Institut Català de l'Energia. També és la primera de la regió de Tarragona, segons ha afegit. «És una dada important, vol dir que apostem per aquesta mena d'energia», ha insistit.

Ha aprofitat l'anunci d'aquest dilluns per posar en relleu el model d'Aigües de Reus. «Tenim una empresa pública d'aigües que és única al país», ha sentenciat. En concret s'ha referit al fet que no està participada per cap agent més enllà de l'Ajuntament.