Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mercat de Reus.

Una nova plataforma digital permet comprar directament al comerç de proximitat del territori

La Cambra de Comerç de Reus ha creat un portal des d'on es poden fer comandes i compres als negocis locals

Una nova plataforma digital permet comprar o encomanar productes dels negocis operatius de l'àmbit de la Cambra de Comerç de Reus. L'eina vol servir per fomentar el consum de proximitat, i suposa una passa més en aquest àmbit.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Si ahir, l'Ajuntament de Reuspresentava un mapa virtual amb la ubicació dels establiments operatius, des d'aquest dijous s'ha posat en marxa la plataforma de la Cambra de Comerç de Reus, que permet no només ubicar-los, sinó directament comprar-hi o fer-hi comandes. Des del punt de vista de l'usuari, facilita la localització dels negocis més pròxims a una ubicació concreta, sigui la seva o no.

Compradesdecasa.cat és el nou portal impulsat per la Cambra de Comerç de Reus que, tot just posat en marxa, ja acull vora 200 negocis de l'àrea d'influència de la institució. Ha rebut el suport de l'Ajuntament de Reus, dels Consells Comarcals del Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, així com de bona part dels Ajuntaments d'aquestes comarques i també de les Denominacions d'Origen de vi, oli i avellana del territori.

La finalitat és gestionar comandes, que en alguns casos s'han de recollir presencialment, i en altres s'envien a domicili. Presentada avui, el president de la Cambra, Jordi Just, ha volgut remarcar que, a causa de la situació actual, i tenint en compte les mesures decretades o recomanades, «en la mesura que podem, hem de comprar des de casa».

Captura de pantalla del cercador de negocis de proximitat impulsat per la Cambra de Comerç de Reus
El cercador permet localitzar els negocis més pròxims a una ubicació concreta | Cambra de Comerç de Reus

Fàcil de fer servir i útil per al comerç de proximitat

«Ha sigut una reacció», admet Just, «davant de la situació hem actuat d’una manera ràpida i concreta; no estava previst». No figurava, almenys per al moment actual, entre el programa de govern de la junta de la Cambra, i és per això que el president en destaca la rapidesa amb la qual s'ha pogut posar en marxa.

Si bé s'ha pensat com una solució a les circumstàncies actuals, segons ho explica Just, «és també un impuls a la digitalització dels comerços i productors que no tenen presència a Internet i que podran oferir els seus productes gràcies a aquesta nova eina».

L'enginyer informàtic que s'ha encarregat de crear-la ha estat Pau Oliach, qui posa en relleu que «partim d’una idea fantàstica, que és la de facilitar el consum de proximitat, i en aquests moments de crisi poder donar un servei a la ciutadania que no existia». «El que distingeix aquest projecte és que està centrat en la proximitat», sentencia.

Tècnicament, explica, «havíem de crear un producte agradable per a la gent que l’havia de fer servir, havia de ser atractiva pels comerciants que havien d’entrar les dades i pels consumidors». En aquest sentit, pel que fa als negocis que s'hi inscriuen, «havíem de fer que, en un minut, la gent pogués entrar les dades». A més, el fet que la Cambra de Comerç sigui la impulsora, afegeix Oliach, «és fantàstic perquè sabem que les dades estan validades».

Captura de pantalla del portal compradesdecasa.cat, amb un mapa i els estbliments més pròxims
La plataforma destaca per impulsar el comerç de proximitat | Cambra de Comerç de Reus

Una eina de futur

Un dels àmbits que se'n pot veure més beneficiat és el del comerç. El coordinador d'aquesta comissió sectorial de la Cambra, i representant del Centre Comercial El Pallol, Pau Salvadó, valora positivament que s'hagin aconseguit eliminar les barreres que, en altres plataformes similars, impedeixen un funcionament àgil del projecte.

«Serà una eina, en el futur, molt potent, i que ara és molt fàcil que hi entri qui hi té por o li sembla que no en sabrà», assegura. «La venda del comerç volem que sigui presencial, però no podem oblidar que hi ha tot un segment de mercat, a Internet». En la mateixa línia es mostra Marta Domènech, membre del comitè executiu de la Cambra i empresària del sector de la restauració i l'hostaleria.

Domènech explica que «ha arribat una nova manera de donar servei als clients que ha vingut per quedar-se». No es refereix tant al comerç digital en si, sinó al fet que, actualment, els restaurants que són oberts ofereixen els seus productes per emportar o per lliurar a domicili.

La coordinadora de la comissió de Turisme de la Cambra, Berta Cabré, també en destaca les potencialitats per al sector. «És una plataforma que també dona servei a les empreses turístiques, es poden posar els allotjaments a disposició dels visitants», uns visitants que, sobretot els primers mesos després que s'aixequi el confinament completament, es confia que siguin de proximitat.

Amb tot, assegura que compradesdecasa.cat és una eina «impulsada per la Cambra, però que farem gran entre tots». S'hi reafirma el president de l'entitat, Jordi Just, que deixa clar que no és una plataforma que es limiti als negocis de l'àmbit d'actuació de la Cambra.

«És un producte del món pel món; aquí hi pot entrar tothom que vulgui». «És evident que no podem posar portes a ningú, la col·laboració ha de ser absoluta, tothom que truqui a la porta serà escoltat i ben rebut», insisteix.