El segon ple de l'any es preveu mogut a l'Ajuntament de Reus

S'hi tractaran qüestions com la recollida de brossa o el reglament de participació ciutadana

El plenari d'aquest dilluns a Reus a la tarda es preveu mogut. Hi ha més d'un punt a l'ordre del dia que, a priori, pot provocar un debat més o menys tens al saló de plens de l'Ajuntament de Reus, a més de la presència de l'ANC, que vol demanar explicacions per la negativa municipal a penjar una pancarta en referència al judici contra el procés. El govern hi presentarà un expedient de modificació de crèdit o l'aprovació inicial del reglament de participació ciutadana, entre altres. L'oposició hi debatrà, en la majoria dels casos, els àmbits que es convertiran en cavall de batalla durant la campanya electoral.

L'exemple més clar és la CUP, que insistirà, de nou, en abordar el servei de recollida de brossa a la ciutat de Reus. El PSC posarà damunt de la taula les mesures necessàries per garantir l'augment del salari mínim, mentre que Cs vol garantir que tots els infants de les escoles bressol tenen les vacunes al dia i el PP reclamarà un posicionament clarament en contra de les ocupacions il·legals d'habitatges.

El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

La CUP manté l'habitatge i la brossa com a debats de ciutat

La Candidatura d'Unitat Popular de Reus vol que es constitueixi un Consell Municipal d'Habitatge. «Ens resistim a convertir la qüestió de l'habitatge en una guerra de posicions entre partits, cadascú a favor de la seva parcel·la», declarava Edgar Fernández, regidor cupaire a Reus, quan van fer pública la proposta. Els cupaires volen que aquest Consell Municipal d'Habitatge estigui obert a la participació dels grups polítics, però també de les comunitats i associacions de veïns i d'entitats com la PAH, que, asseguren, són qui coneix de primera mà les problemàtiques que es produeixen.

  

La formació anticapitalista no abandona, tampoc, la seva reivindicació per municipalitzar el servei de recollida de brossa. Volen que es dugui a terme una auditoria externa en relació al servei que, ara mateix, executa Fomento de Construcciones y Contratas a través del contracte públic que, aquest 2019, s'ha prorrogat per segon any. L'auditoria ha de servir, afirmen des de la CUP, 

El grup municipal del PSC de Reus durant la sessió plenària d'avui | Jordi Olària

 

El PSC vol garantir l'augment del salari mínim

El Partit Socialista de Catalunya a Reus vol que s'asseguri que els Centres Especials de Treball podran mantenir la seva activitat amb l'increment del salari mínim interprofessional. En el cas de Reus, expliquen, es tracta del Taller Baix Camp, la Fundació Pere Mata, la Bugaderia Més Net, Reus Transport i Reus Mobilitat i Serveis. En aquests centres de treball, que són inclusius per a persones amb discapacitat, part del salari està subvencionat pels recursos que l'Estat transfereix a la Generalitat de Catalunya i pels recursos que hi aporta el mateix Govern català.

El portaveu del PSC, Andreu Martín, assegura que «els CET han mostrat la seva preocupació pels efectes d’aquesta mesura, ja que sense el suport necessari per part de la Generalitat, es posa en perill el model d’inserció sociolaboral». El PSC també preguntarà al govern per les entrades per als cinemes de La Fira Centre Comercial —que ocupa espai municipal— que l'Ajuntament es va comprometre a destinar a infants i joves de la ciutat en situacions desafavorides.

Grup municipal Ciutadans Ciudadanos Reus
El grup municipal de Cs a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària Gras

 

Cs aposta per blindar les escoles bressol als infants vacunats

Ciutadans presentarà una moció per tal que no es matriculi cap infant a les escoles bressol municipals si no tenen el calendari de vacunació al dia. Asseguren que una sentència judicial, que donava la raó a un Ajuntament del Maresme que havia actuat en aquest sentit, avala aquest posicionament. «Evidentment, els pares poden decidir lliurement si vacunen o no els seus fills, però, com a Ajuntament, hem de vetllar per la salut de tots els nens dels centres municipals», explica Juan Carlos Sánchez.

Segons la formació taronja, el protocol actual estableix que l'escola bressol demani el llibre de vacunes i que, en cas de no tenir-ne o de no tenir-lo al dia, sol·liciti a la família que vacuni la criatura; volen que es pugui fer un pas més i es pugui negar la matrícula a l'infant en qüestió. En àmbit laboral, Cs preguntarà al govern local sobre la licitació del contracte de neteja dels centres educatius. La plantilla va presentar-hi un recurs que, afirmen, el Tribunal de Contractes del Sector Públic ha estimat.

Sebastià Domènech i Dolors Compte, regidors del PP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

El PP, contra les ocupacions il·legals

Defensar la propietat privada i endurir la llei contra les ocupacions il·legals. Es tracta d'una línia de treball que el PP ha portat al Congrés espanyol, i que la secció local del partit també defensarà al plenari municipal. La proposta de resolució dels populars vol que l'Ajuntament de Reus es posicioni a favor d'endurir les penes per ocupar immobles, a més d'agilitzar-ne els desnonaments perquè es puguin fer en un termini màxim d'un dia i impedir l'empadronament de persones ocupes.