Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Porta lateral de l'Hospital Sant Joan de Reus

Reus es planteja crear un bitllet gratuït de bus per anar a l'Hospital

El ple també ha aprovat mesures contra la segregació escolar i plantejar un debat en el model de Festa Major

Porta lateral de l'Hospital Sant Joan de Reus
L'Hospital Sant Joan ha reaccionat canviant tota l'organització interna per fer front al coronavirus | Laia Solanellas

El ple de Reus ha aprovat, aquest divendres, les modificacions pressupostàries necessàries per finançar el Pla de Reactivació Econòmica i Social. Unes mesures que el govern va presentar fa uns dies i que han de servir per poder-lo executar sense dependre de la decisió de l'Estat en relació amb els romanents de tresoreria municipal.

També s'han aprovat fins a quatre mencions honorífiques diferents, incloent-hi la declaració de Fill Adoptiu de la ciutat d'Antoni Pont Amenós i la Medalla de la Ciutat per a la Congregació de la Puríssima Sang. Per part de l'oposició, el PSC ha vist com s'aprovava, per unanimitat, la seva moció per estudiar la viabilitat de crear una targeta d'autobús que permeti anar a l'Hospital de franc.

L'Ajuntament estudiarà que l'autobús fins a l'Hospital sigui gratuït

Tal com ha recordat Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, la tardor passada es va dur a terme una prova pilot en aquest sentit en dues línies d'autobús que connecten tota la ciutat amb l'Hospital Sant Joan. La regidora admet que, a causa de la situació actual, el nombre d'usuaris del transport públic ha caigut en picat.

Ha exposat, però, que cal plantejar el futur del transport públic i la mobilitat sense cenyir-se estrictament a la situació actual, motiu pel qual han votat a favor de la proposta. De fet, dels tres punts que contemplava la moció del PSC, el govern ha presentat una esmena perquè només s'aprovés el primer, ja que segons ha exposat Berasategui, els altres dos ja els consideraven implícits.

Així doncs, i tal com ha aplaudit el regidor del PSC Daniel Marcos, l'Ajuntament de Reus, a través de la Comissió Especial de Mobilitat Sostenible estudiarà la viabilitat de creat la targeta T-Hospital per unir la ciutat amb el Sant Joan de manera gratuïta. Una targeta que, segons defensa l'esmena del govern, es contemplarà que es pugui fer servir de manera il·limitada per part de pacients i treballadors.

Cs, per la seva banda, ha reclamat que s'abaixi el preu del bitllet de manera general com, assegura la seva portaveu, han proposat a cada consell d'administració. Pel que fa a la moció del PSC, hi han votat a favor malgrat que, des del seu punt de vista, «sembla una carta als Reis Mags».

Hi haurien estat d'acord, afirmen, si la targeta només tingués per objectiu els pacients o fes referència a una rebaixa del preu del bitllet en general i no específicament de les línies que van a l'Hospital. Débora García, portaveu de Cs, ha deixat entreveure que, una mesura així, provocaria que els usuaris simulessin anar a l'Hospital per tenir el bitllet gratuït però dirigir-se, per exemple, a comprar al Tecnoparc.

Una situació que, segons li ha respost Daniel Marcos, es pot regular a través de l'empresa Reus Mobilitat i Serveis com ja es fa en altres municipis. García ha aclarit que votaven a favor de fer l'estudi de viabilitat d'aquesta targeta, però que contemplen treballar-ho a la Comissió de Mobilitat Sostenible.

Una xiqueta i dos xiquets amb llibres d'escola
S'han aprovat noves mesures contra la segregació escolar | GVA

El ple ratifica la lluita contra la segregació escolar

També el PSC ha presentat una segona moció que s'ha aprovat amb el suport de tots els grups menys de Cs, que s'ha abstingut. Anava en la línia d'intensificar la lluita contra la segregació escolar. Amb alguns canvis per part del govern, el text ha acabat veient llum verda.

A grans trets, els compromisos estableixen treballar amb el departament d'Educació per establir uns criteris clars que facilitin la detecció d'alumnat vulnerable i un protocol per actuar al respecte. També es contempla augmentar el volum de places reservades per a aquest perfil d'alumnat per assegurar que es pot distribuir equitativament, precisament, per evitar la segregació.

Aquesta reserva de places, a més, s'allargarà fins al setembre. Fins ara, segons exposa el PSC, les places només es reserven fins al juliol, i si no s'han ocupat, s'ofereixen a la resta de l'alumnat que l'hagi demanat. Precisament per vetllar per la distribució equitativa de l'alumnat vulnerable també es vol reforçar el paper de l'Oficina Municipal d'Escolarització com a gestora de la matrícula viva, és a dir, d'aquella que es produeix durant el curs escolar.

Aquesta exposició ha estat ben rebuda pel govern que, després d'introduir l'esmena, hi ha votat a favor. El regidor d'Educació, Daniel Recasens, ha admès que hi ha segregació escolar, una realitat que, ha recordat, no han amagat en cap moment. Ha matisat, això sí, que Reus no es troba entre les ciutats en les quals aquesta situació empitjora progressivament.

Cs la critica, però s'absté

Ha afegit que l'esmena només pretenia ajustar-se a les competències, ja que algunes de les mesures proposades no eren competència municipal, sinó del departament d'Educació. També hi ha votat a favor la CUP, tot i que la seva portaveu, Marta Llorens, ha matisat que no s'ajusta escrupolosament a la manera que té la formació d'afrontar el problema.

Cs, per contra, ha optat per criticar la moció des de l'òptica de la política nacional. La portaveu Débora García ha exposat que el redactat de la proposta deia que «Catalunya es troba entre els deu països d'Europa amb més segregació escolar». «Fan referència a Catalunya com si fos un país d'Europa i no podem compartir aquesta afirmació tan allunyada de la realitat».

Ha seguit carregant contra la mesura perquè classifica els alumnes amb criteris socioeconòmics i això, ha sentenciat, «implica segregar-los i estigmatitzar-los». García ha acabat retraient al PSC que, durant el plenari del mes passat, no donessin suport a la seva moció en defensa i reivindicació de l'escola concertada.

Tot i la dura crítica a la moció, però, Cs s'ha abstingut. Durant el segon torn la resta de grups han rebatut el segon argument de Cs. Tal com ha exposat Daniel Recasens, la caracterització dels alumnes no és estigmatitzar-los, sinó que permet identificar i treballar específicament necessitats concretes.

El model de Festa Major, a debat

També s'ha aprovat la moció de la CUP en la qual es proposava establir un debat a fons sobre el model de Festa Major i de festes en general. En concret, i pensant en les Festes de Misericòrdia, el regidor Edgar Fernández ha exposat els tres punts de la proposta.

En primer lloc, potenciar els actes de petit format i descentralitzar la programació. En segon lloc ampliar la reflexió en aquest àmbit a entitats de fora de la parcel·la cultural; i per últim, convocar de manera urgent el Consell Municipal de la Cultura, precisament, per poder establir-hi aquest debat.

El regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha incorporat una esmena per matisar les propostes. En el tercer punt, per exemple, s'ha acabat aprovant accelerar la creació del Consell Municipal de la Cultura. També hi ha votat a favor el PSC que, segons ha explicat el regidor Hèctor Fort, consideren una bona línia de treball l'impuls de la descentralització.

Pel que fa a Cs, s'han abstingut en aquesta moció. La seva portaveu, Débora García, ha explicat que «no veiem clara la situació». Ha afegit, de fet, que en el context actual de crisi sanitària, «si existeix alguna celebració ha de ser en la seva mínima expressió».