El pas inferior del pont del barri Gaudí, amb el carril bici ple d'aigua i goteres a diferents punts de la calçada

La reforma del pont del barri Gaudí de Reus no soluciona els problemes amb l'aigua

L'Ajuntament subratlla que l'obra no està acabada i que està previst arreglar aquests problemes les pròximes setmanes

La pluja que aquest dimarts ha caigut a Reus no ha provocat grans destrosses segons s'ha sabut fins ara. Sí que ha implicat, però, una sèrie d'afectacions a diferents punts de la ciutat. Els Bombers van actuar traient aigua d'un soterrani del Teatre Bartrina que s'inundava, i la Guàrdia Urbana va haver de tallar diversos carrers inundats.

Aquest matí, però, encara es podia comprovar un altre efecte, al pont del barri Gaudí. La infraestructura feia tot just una setmana i mitja que tornava a estar oberta al trànsit. S'hi han fet diverses actuacions de reforma, però cap hauria servit per solucionar els problemes amb l'aigua quan plou.

En concret Adif, com a titular del pont, havia de reparar les filtracions d'aigua que provocaven goteres al pas inferior del pont. Unes tasques que, sobre el paper, s'haurien fet, però que no haurien solucionat completament el problema. Encara aquest dimecres al matí es podia apreciar, passant per la vorera del pont, que segueix havent-hi filtracions d'aigua.

Un altre problema que ha evidenciat la pluja és la inundabilitat del carril bici. Encara aquest dimecres al matí es podia comprovar una afectació més important al carril de baixada. El de pujada comptava amb un toll força gran a l'extrem més pròxim a l'avinguda dels Països Catalans.

L'obra, que no s'ha acabat, ha d'arreglar els problemes evidenciats

Al carril de baixada, però, el toll cobria una tercera part de tot el carril bici per sota del pont. Preguntat per aquesta situació, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, subratlla a TarragonaDigital que l'obra no s'ha recepcionat, ni tan sols està acabada. «El pont es va obrir per donar facilitat a la mobilitat», aclareix

Pel que fa a l'impacte de l'aigua, considera que «el fet que plogués tant va ser una prova de resistència». «Sabem que a l'agost i al setembre pot ploure molt, i ens ha anat bé com a prova de resistència», afirma. «Ens hem trobat que alguns sediments han obturat els embornals, especialment fulles de plataner».

El cas, segons apunta, és que «la sequera fa que caiguin abans les fulles, i tot això ha afectat». Aquest dimecres al matí s'ha fet la valoració de la situació, i ara «Urbanisme parlarà amb Adif per ajustar els baixants». També ho farà amb Construccions Vinaixa, a qui l'Ajuntament va adjudicar la reforma urbanística.

«L'obra no està acabada, falta posar-hi llums i arreglar coses», insisteix Pellicer. «Aquesta pluja ens ha donat la prova que hi ha coses que cal que es millorin o s'acabin», remarca. També assenyala que «és un pont antic», i que «la pluja que va caure ahir va ser extraordinària, no plou sempre tant».

Tal com recorda, hi va haver afectacions per inundacions a diversos punts de la ciutat. L'actuació urbanística del pont és potestat de l'Ajuntament, que amb 492.590,50 euros va plantejar un projecte de millora de la mobilitat i la seguretat. La reforma ha suposat eliminar una vorera i deixar-ne només una, a l'esquerra en direcció cap a l'avinguda dels Països Catalans.

S'ha incorporat un carril bici per cada sentit de circulació i s'han instal·lat panells que redueixen el soroll. També s'ha de millorar la il·luminació de la zona. Inicialment es va preveure que les obres municipals i les de l'empresa estatal es fessin en paral·lel. A la pràctica no va poder ser, i la reforma urbanística del pont es va haver d'ajornar.

Encara està en marxa, segons s'ha explicat per acabar els darrers treballs, que es poden fer amb el trànsit obert. La pròrroga que s'ha concedit a Construccions Vinaixa per compensar l'aturada mentre actuava Adif va fins al mes de setembre.