Imatge virtual del passeig de Mata com espai per a vianants, amb una pèrgola en un cantó

Transformació a Reus: anuncien canvis radicals per al passeig de Mata i el carrer Ample

S'ha presentat l'avantprojecte que s'hauria d'anar executant els pròxims deu anys | S'hi dibuixen canvis importants de mobilitat i distribució per afavorir els vianants

Aquest dilluns s'ha presentat l'avantprojecte de la reforma de la zona nord de Reus, obra de l'estudi Batlle i Roig. Es tracta del mateix equip d'arquitectura responsable de la reforma de la Boca de la Mina. En el cas del que s'ha presentat avui ha d'abraçar des de l'estació de tren i el passeig de Mata fins al capdavall del carrer Ample, arribant fins a la plaça del pintor Fortuny.

El govern preveu, en el millor dels casos, executar una part de la primera fase durant el que queda de mandat. Unes obres que, si s'impulsen, es comunicaran i treballaran amb els veïns i els comerciants afectats. La resta del projecte s'ha d'entendre com la planificació de la gran transformació que es vol fer en aquesta àrea.

Una reforma que vol anar en consonància amb la que es preveu al sud, entre el Carrilet i el futur baixador de Bellissens. La filosofia general és que guanyin més protagonisme els vianants i en perdin els cotxes. Entre els canvis més destacats hi ha l'aparcament subterrani que es projecta al passeig de Mata.

Implicarà eliminar les places d'aparcament que hi ha ara perquè l'espai per a vianants guanyi metres. També s'eliminen les dues rotondes que hi ha al mig del passeig. El carrer Ample canviarà de direcció i serà de baixada fins a l'altura del carrer de Gaudí.

El tram restant, entre el Condesito i la plaça del Víctor, es mantindrà de pujada. Precisament la plaça del Víctor també guanyarà espai, concretament per als vianants, igual que la del pintor Fortuny. Finalment també es modificarà la mobilitat de la plaça de la Llibertat al cantó que toca amb aquesta àrea. Amb aquesta gran transformació en ment, el que s'ha presentat avui és l'avantprojecte.

Imatge virtual del carrer Ample a un sol nivell i amb vegetació
El carrer Ample quedarà a un sol nivell, amb vegetació i amb el sentit de circulació invertit en bona part del recorregut | Batlle i Roig Arquitectura

La via pública ha de ser, molt majoritàriament, per als vianants

«Estem transformant la ciutat», ha sentenciat Carles Pellicer, alcalde de Reus. El govern veu l'avantprojecte que s'ha presentat avui com un projecte estratègic i clau per al futur de Reus. Ara es calcula que un 45% de l'espai d'aquesta àrea es destina als vianants, i el 55% restant als vehicles.

El projecte previst ha de deixar un 80% d'espai per als vianants i un 20% per als vehicles. Noemí Llauradó, vicealcaldessa de la ciutat, ha volgut remarcar els compromisos que el govern segueix amb aquesta filosofia. «La mobilitat sostenible, la pacificació del trànsit i, en definitiva, l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible», ha exposat.

La voluntat última és «que la ciutadania pugui gaudir més de l'espai públic», ha assegurat. La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha apuntat que una reforma d'aquesta envergadura, com la que es preveu a la zona sud, no es fa en poc temps. Sense comprometre's amb un calendari concret, ha augurat que es tracta d'un projecte que pot necessitar fins a dos mandats i mig —deu anys— per ser realitat.

És per això que les previsions del govern estableixen que «aquest estiu licitarem la redacció del projecte executiu del carrer Ample al voltant de la plaça del Víctor i de la plaça del pintor Fortuny». Aquesta redacció comptaria amb un pressupost de 200.000 euros. Quan s'hagi redactat aquest projecte, «tindríem la intenció d'executar una part de les obres aquest mandat», ha afegit.

Imatge virtual de la reforma de la plaça del Pintor Fortuny de Reus
La plaça del Pintor Fortuny guanyarà espai per als vianants cap a la plaça de la Llibertat | Batlle i Roig Arquitectura

La plaça del Pintor Fortuny s'allarga i el carrer Ample canvia de sentit

S'ha dividit entre el passeig de Mata, la connexió amb l'estació de trens i el seu voltant, el carrer Ample i la plaça del Víctor. En el cas del carrer Ample s'ha dividit entre el tram superior i l'inferior, que inclou la plaça del pintor Fortuny. És aquesta darrera fase la que pot almenys començar parcialment aquest mandat.

La plaça del Pintor Fortuny guanyarà espai, eliminant el carril de circulació que ara la separa de la plaça de la Llibertat. Els cotxes ja no podran anar directament des de la plaça de la Llibertat cap a l'avinguda Prat de la Riba. En lloc d'això, es recuperarà la circulació del carril que ara no serveix.

Actualment els cotxes circulen entre l'entrada al pàrquing de la Llibertat i la plaça de Fortuny. Quan s'executi el projecte passaran a fer-ho per l'altre cantó de l'entrada a l'aparcament subterrani. Allà podran girar a la dreta per anar cap a Prat de la Riba, o girar a l'esquerra per seguir la plaça de la Llibertat.

D'aquesta manera s'establirà un sol recorregut per a vianants des del carrer Ample fins al de Llovera. El que sí que es mantindrà és la connexió actual entre la plaça de la Llibertat i el carrer Ample. Només pel primer tram, perquè a l'altura del carrer de Gaudí caldrà girar a la dreta.

Tot el recorregut restant del carrer Ample canviarà de sentit de circulació i serà de baixada. A la meitat del carrer, la plaça del Víctor guanyarà espai. S'eliminarà el protagonisme que ara hi poden tenir els cotxes per fer-hi una àrea més amable per als vianants que pugui exercir d'eix cívic del barri.

Imatge virtual de la plaça del Víctor de Reus amb més espai per als vianants
La reforma preveu que la plaça del Víctor guanyi espai per als vianants | Batlle i Roig Arquitectura

Al passeig de Mata s'eliminaran dues rotondes i les places d'aparcament

Finalment, al passeig de Mata, els canvis previstos segueixen. En primer lloc desapareixeran les dues rotondes que hi ha ara, una al mig del passeig i l'altra a l'enllaç amb l'avinguda Onze de setembre. Quedaran la de Joan Rebull, que el connecta amb el passeig de Sunyer, i la que fa d'enllaç amb el carrer del General Moragues.

L'arquitecte de Batlle i Roig responsable del projecte, Mario Súñer, exposa que es busca una millora en el concepte del passeig. «Ara hi ha una secció de rambla que va d'una rotonda a una altra, sense connectivitat», aclareix per explicar l'eliminació de les rotondes. A més, cada secció del passeig està envoltada de quatre fileres de vehicles entre circulació i aparcament.

«És un espai tancar que no convida a accedir-hi», resumeix. Les places d'aparcament actuals desapareixeran amb la construcció d'un aparcament subterrani que, orientativament, podria assumir 600 vehicles. També canviarà la connexió amb l'estació de tren.

Ara es pot accedir a la instal·lació a través de l'avinguda del segle XXI, que passa per davant d'una residència, i del carrer del Bisbe Borràs, que desemboca a Correus. Aquest segon carrer ja no tindrà circulació, sinó que s'ha projectat com un passeig per a vianants. En el cas del primer també es rebaixa el protagonisme dels vehicles.

Davant de l'estació, on ara hi ha les places d'aparcament, s'hi dibuixa una pèrgola que cobreix una plaça. Una mostra més del protagonisme que es vol que guanyin els vianants.