Foto de família de Daniel Recasens, Marta Roigé, Toni Bergadà i Pere García amb els cartells de Sant Pere 2022 i Barraques

Dues Tronades de més i multitud de concerts ompliran la Festa Major de Sant Pere

Es faran dues Tronades extraordinàries per compensar els dos anys d'absència i s'afegeix, entre altres, un concert per tancar el 29 de juny a la nit

La Festa Major de Sant Pere de Reus tornarà amb força passada la pandèmia. Aquest dimarts, 31 de maig, se n'han presentat el cartell i el programa, que compta amb algunes novetats notables. Entre les més destacades, les dues tronades de més que s'han previst per compensar els dos anys en els quals no s'han pogut encendre.

Petaran el dissabte 25 i el diumenge 26 de juny a les dotze del migdia, de mans de les pregoneres i els Trons de Festa dels dos darrers anys. La programació també compta amb un nombre de concerts força superior al que era habitual. A més de les Barraques, el Parc de la Festa acollirà el concert de Lildami i Lágrimas de Sangre.

També hi haurà música a la plaça de la Llibertat, la del Mercadal i la d'Anton Borrell en diferents dies i amb diferents estils. Tot plegat amb un pressupost de 577.555 euros, superior al dels darrers anys, i sense restriccions com les entrades prèvies i aforaments limitats. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, assegura que «hi ha hagut una especial gana de tornar a la Festa Major que ens pertoca».

Tot i això, la voluntat és que la filosofia d'augmentar el nombre de concerts, es mantingui de cara al futur. Pel que fa a aquest 2022, Recasens considera que «aquest any recuperem la programació habitual, els actes de carrer i la voluntat que sigui festa grossa». «El que presentem avui és el que ha de ser i tot el que hem pogut afegir de més», ha afegit.

Dues tronades extres culminen el retorn dels actes tradicionals

La part més tradicional del programa de Festa Major ha recuperat el format, els horaris i els espais que li pertocaven. El Seguici Festiu tornarà a anar a Completes el 28 de juny a un quart de nou del vespre. Sí que hi haurà una novetat destacable pel que fa a les matinades del dia de Sant Pere al matí.

Al centre de la ciutat hi haurà matinades galejades dels Trabucaires, tronades dels membres del Ball de Diables i les de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia. Els grups de grallers, en canvi, es repartiran per nou barris de la ciutat. Sortiran des d'allà per despertar tota la ciutat i anar-se acostant al centre durant la primera hora del matí.

L'actuació de Lluïment del Seguici es farà a la plaça del Mercadal a partir de les onze, i l'exhibició castellera, cap a la una. A tres quarts de set els elements sortiran del Fossar Vell, seguits de la Processó de Sant Pere. La jornada acabarà al Mercadal novament amb les ballades conjuntes dels elements i la carretillada del Ball de Diables.

El foc també serà protagonista de Sant Joan, amb la Cercavila de Foc que recorrerà el centre el 23 de juny. Enguany, per primera vegada, alguns establiments no quedaran tapats amb cartrons, sinó amb lones ignífugues dissenyades amb elements de la Festa Major Reusenca. Es tracta d'una reivindicació de llarg recorregut que s'espera que vagi a més els pròxims anys.

Els concerts guanyen protagonisme al programa de Sant Pere

«Serà una Festa Major amb molta música», ha destacat Recasens. Per una banda, amb el cicle de Música als Masos, amb tres concerts simultanis de deu grups en total. Serà el divendres, 17 de juny, al Mas Anglès, al Mas Iglesias i al Mas Carandell.

Començaran a dos quarts de nou del vespre en tots tres casos. Al Mas Anglès hi tocaran Lobster Tribe, Combo Pacheco i Koko-Jean & The Tonics. A Mas Carandell, Paula Fitzz, Ralphie i Las Bajas Pasiones.

A Mas Iglesias seran Remi de Ca la Fresca, Power Burkas, Diamante Negro i Kokoscha. Seran els primers concerts d'un programa musical que seguirà els dies 21 i 22 de juny a la plaça de la Llibertat. Aquell dimarts hi tocaran el Pony Pisador i Germà Negre a partir de les deu de la nit.

L'endemà serà el torn de Suu, Roba Estesa i la Balkan Paradise Orchestra a la mateixa hora. De cara a la revetlla de Sant Joan serà Barraques qui prendrà el relleu festiu del programa. Serà els dies 23, 24 i 25 de juny, de deu de la nit a sis de la matinada.

Enguany s'ha tornat a registrar cert increment en el nombre d'entitats participants i s'ha arribat a les 13. El president de la Coordinadora, Toni Bergadà, ha destacat que l'oferta musical pot satisfer diferents gustos i preferències. La primera nit hi tocaran Mosaic, 31 FaM i The Txandals.

El dia de Sant Joan a la nit pujaran a l'escenari Sorigen, Dr. Prats i Jazzwoman, i el dia 25, Juantxo Skalari & La Rude Band, The Tyets i Arc de Triomf. El mateix dia 25 de juny, a les set de la tarda, la plaça d'Anton Borrell oferirà el concert de la Internacional Cobla Orquestra Montgrins.

Passades les Barraques, la música tornarà a la plaça del Mercadal amb motiu de la Nit de fer l'Índiu. Serà el diumenge 26 de juny amb el cos de Bastoners de l'Orfeó Reusenc com a element convidat. Abans d'arrencar, la Banda de fer l'Índiu i la Banda Simfònica de Reus oferiran un primer concert. 

Un concert la nit del 29 de juny tancarà la Festa Major de Sant Pere

Quan els elements hagin pujat al Campanaret i tornin a ser al Mercadal, Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic seran els encarregats de rematar la jornada. El dilluns 27 de juny hi haurà el tradicional sopar popular de bou i arròs, que enguany es trasllada a la plaça d'Anton Borrell. També acabarà amb música, en aquest cas, amb la de la Reus Big Band a dos quarts d'onze de la nit.

Mitja hora abans, a les deu, arrencarà el concert de Lildami i Lágrimas de Sangre al Parc de la Festa. És l'únic del programa que va amb entrada, amb un preu de quinze euros. Encara durant la nit del 27, el Tomet de Sant Ganxet posarà el darrer apunt musical del dia.

Arrencarà a les onze de la nit al Fossar Vell i acabarà amb el ball de gralles de Les Antines i les sessions de DJ Ceba i DJ Guapa i Calvo. L'endemà, vigília de Sant Pere, es faran cinc revetlles de Festa Major. A les onze de la nit a la plaça d'Anton Borrell, Los Diablos pujaran a l'escenari per acabar passant el relleu a l'Orquestra Metropol.

A les dotze, a la plaça de la Llibertat, ho faran Canya d'Or, Seguirem i la Ghetto Orchestra, i a la Palma hi tornarà la Nit de Marxa. També a les dotze de la nit arrencarà la revetlla dels anys 80 i 90 a la plaça del Teatre amb Dj Juanjo Odena de Parchís i Dj Llambrik. Finalment, a la mateixa hora, el passeig de Mata serà l'escenari de la revetlla Go Fabri Open Air Festival.

Tradicionalment aquest seria el punt final de la part festiva del programa de Festa Major. Enguany, però, també s'ha programat un concert pel mateix dia de Sant Pere a la nit. A dos quarts de dotze del 29 de juny, la plaça de la Llibertat acollirà la traca final amb la música de Plombiers i de la Fundación Tony Manero.

En horari de dia es tornaran a programar els quatre concerts vermut, els dies 25, 26, 27 i 28 de juny. Seguiran el mateix camí que les Varietées de Sant Pericu. En tots dos casos s'havien organitzat, habitualment, als Jardins de la Casa Rull, i l'any passat es van traslladar a Mas Iglesias.

Aquest 2022 tornen a canviar d'escenari, en aquest cas per anar-se'n a la Palma, veient que la Casa Rull havia quedat petita per alguns dels dies. En el cas dels concerts vermut, seran a la una del migdia. Hi tocaran, respectivament, Romaní, Carles Belda i el Conjunt Badabadoc, FanFarra i la Banda de la Festa Major.

Al Parc de Mas Iglesias, del 24 al 27 de juny hi haurà activitats i propostes per al públic familiar a dos quarts de set de la tarda. La pota musical la posarà Cat Rock el dia 25 de juny.

El cartell de la Festa Major tornarà a fer-se samarreta

Aquest dimarts també s'ha presentat el cartell de la Festa Major, obra de l'artista reusenca Marta Roigé. Recasens l'ha definit com «un cartell que explica molt aquesta voluntat de tornar al color, a la vida, a la festa, a l'espai comunitari». L'autora considera «un orgull i un privilegi» que se li fes l'encàrrec.

«He intentat captar un moment de la Festa Major quotidià, quan et reuneixes amb la família i els amics», ha explicat. Representa una taula, on elements típics de Reus i del seu Seguici han quedat representats per objectes quotidians. Les figures que hi surten, a més, són totes femenines perquè «de vegades queden en segon terme».

Aquest cartell es tornarà a plasmar en una samarreta que es vendrà a la botiga de la Festa Major, ubicada al Castell del Cambrer. Obrirà del 17 al 30 de juny, de dos quarts de sis de la tarda a dos quarts de nou del vespre. El dia 18 i entre el 25 i el 29, també obrirà de dos quarts d'onze a dos quarts de dues. En aquest mateix espai es distribuiran els 5.000 domassos de Festa Major que s'han preparat per a la tornada de Sant Pere.