Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto de família de representants d'institucions i empreses vinculades a la Ganxet Pintxo

La Ganxet Pintxo es prepara per celebrar la seva vintena edició

La de tardor vol ser una mostra més de la consolidació d'aquesta ruta de tapes de Reus

La Ganxet Pintxo celebra la vintena edició aquest mes de novembre amb 33 establiments participants. La ruta de tapes de Reus s'ha presentat aquest dimecres des de la Terrassa Gaudí, el restaurant obert al capdamunt de la Capsa Gaudí. Des de l'organització destaquen la constància de la majoria d'establiments implicats en els onze anys d'aquest esdeveniment.

El seu director, Jaume Batista, ha recordat que es va posar en marxa arran de la crisi iniciada el 2008. L'any 2011 es va idear com un element de dinamització de la restauració local. Un objectiu que fa que actualment, «continuï sent necessària».

Especialment a causa de la recent pujada de preus, tan en general com pel que fa al sector energètic en concret. És per això que, enguany, els bars i restaurants que hi prenen part no hauran d'assumir la quota establerta fins ara. Els darrers anys s'havia mantingut de manera simbòlica, amb un preu de 30 euros.

Anys enrere sí que havia suposat un cost més elevat, arribant als 300 euros en algunes edicions. La d'aquesta tardor se celebrarà del 3 al 13 de novembre, mantenint els 3,5 euros per la tapa i la beguda. El representant d'Estrella Damm, patrocinadora de la ruta, Xavier Tirado, ha destacat l'èmfasi que s'ha fet les darreres edicions per guanyar en qualitat gastronòmica.

Batista afirma que la Ganxet Pintxo «ha arribat a un punt de maduresa i consolidació que ens ha fet sentir molt satisfets de la feina feta». Qualifica la proposta reusenca com «una de les més importants del país per la trajectòria, l'impacte i el volum que suposa». Com és habitual, es mantenen els premis que hi havia fins ara, però se n'ha incorporat un de nou.

Una mostra de tapes, futlletons publicitaris i cerveses amb el campanar de Reus al fons
La Ganxet Pintxo de tardor arriba a la seva vintena edició aquest 2022 | Jordi Olària Gras

S'incorpora un nou premi a la Ganxet Pintxo

Es reconeixerà les tres millors tapes segons el jurat, les tres millors segons el públic i les dels col·laboradors de la ruta. Es tracta del Centre de Normalització Lingüística (CNL), amb el Ganxet Llengua, i el Gremi de Forners. Aquesta tardor s'hi suma l'Ajuntament amb el premi ciutat de Reus.

L'alcalde, Carles Pellicer, ho va anunciar durant la Ganxet Pintxo de primavera. «Més enllà de la qualitat de la tapa, valorarà l'ús de productes de qualitat del territori i el vincle de l'establiment amb la realitat ciutadana», ha aclarit Batista. Pel que fa al CNL, el regidor d'Educació i Política Lingüística, Daniel Recasens, n'ha reivindicat la feina.

«És molt important l'ús social de la llengua, sabem que almenys un 90% de la gent que viu al Camp de Tarragona entén perfectament el català», ha exposat. «És important continuar reforçant els espais on s'utilitza perquè, així, aquells que hi tenen més dificultats i l'estan aprenent, puguin fer-lo servir», ha afegit. A la presentació també ha intervingut la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles.

Ha destacat el fet que la Ganxet Pintxo fos una ruta pionera, i que s'hagi consolidat com ho ha fet a Reus. Aquesta edició, a més, comptarà amb dues participacions addicionals. Per una banda, la de la Colla Gegantera de Reus, a la qual la ruta de tapes ha ajudat en el finançament dels nous gegants Manotes.

Els elements seran a la inauguració de l'esdeveniment el pròxim 3 de novembre. La segona vinculació serà amb el programa de gestió alimentària per a l'aprofitament d'aliments que funciona des de fa anys a Reus. Com ja es va anunciar, aquesta vegada no s'editarà la guia en paper de la Ganxet Pintxo.

Tota la informació es traslladarà a l'aplicació mòbil Gastroesfera, on es podran consultar els establiments participants i les tapes que ofereixen. Per tenir-hi accés, tota la imatge promocional de la ruta de tapes comptarà amb codis QR. Tampoc s'imprimiran les butlletes per a les votacions del públic, ni hi haurà urnes als bars i restaurants.

Les valoracions es faran, també, a través de l'aplicació. «Fem una aposta clara per la sostenibilitat; havíem de fer aquest pas», ha subratllat Jaume Batista.

«Podeu imaginar-vos el volum de paper i, per tant, de recursos naturals, que calia utilitzar», ha comentat. Cada edició s'editaven, segons s'ha explicat, al voltant de 40.000 desplegables.