Una persona lliura un paquet a un treballador de Reus Compra Responsable davant de l'establiment, amb la bicicleta de repartiment al costat

Reus crea un servei de repartiment que vol plantar cara a gegants com Amazon o Glovo

Es posa en marxa per aprofitar la campanya de Nadal | Es treballa, de cara a un futur pròxim, en una plataforma digital única

Aquesta setmana es posa en marxa Reus Compra Responsable. Es tracta d'un servei que començarà oferint el repartiment de comandes a domicili fetes als negocis adherits. A curt termini, segons s'ha presentat, ha d'acabar incorporant una plataforma digital a través de la qual es podrà comprar i demanar a domicili tota l'oferta de les botigues que en formin part.

Sense anomenar-los directament, durant la presentació del programa ha quedat clar que la idea és oferir una alternativa local a gegants multinacionals com Amazon o Glovo. A més del comerç de proximitat, altres actius que es destaquen del projecte són la seva sostenibilitat i el seu vessant social a través de la contractació de persones en risc d'exclusió social.

Segons ha destacat Prats, es tracta d'un programa «ecològic, social i sense afany de lucre» que té l'objectiu de «demostrar que el comerç local és capaç de construir una alternativa sostenible, justa i competitiva respecte als models transnacionals de compres en línia i de lliurament a domicili».

El projecte es finança a través d'una subvenció d'uns 130.000 euros de la direcció general d'economia social, el tercer sector i les cooperatives de la Generalitat. S'hi sumen uns 20.000 euros aportats per l'Ajuntament de Reus a través del Pla de Reactivació Econòmica i Social.

La pota social la cobreix, principalment, la Fundació Formació i Treball. Idoia Jiménez explica que amb aquest projecte s'assegura «que els treballadors tinguin una feina digna». Una situació que contrasta amb empreses de repartiment que han arribat a protagonitzar processos judicials arran de les condicions laborals dels autònoms que hi treballen.

Per part municipal hi intervé també la regidoria de Promoció de Ciutat. Montserrat Caelles ha volgut destacar que «no és un projecte només de venda o de dinamització comercial, és un projecte de futur, amb valors i amb ànima i sentiment». Es començarà oferint el servei de dilluns a divendres i limitat a la ciutat de Reus, dos trets que es volen ampliar si té èxit.

La plataforma digital, a curt termini

L'èxit d'empreses com Amazon, segons apunten experts en l'àmbit comercial, és el seu múscul logístic. Per una banda per l'agilitat que ofereix en els repartiments, però també, i de manera important, perquè centralitza una amplíssima oferta de productes en un sol portal.

Reus Compra Responsable es començarà a oferir a través de cada establiment. Èric García, que n'és el responsable, afirma que «pròximament, en un temps molt esqüet, tindrem una aplicació perquè el client pugui fer la comanda des del seu domicili», un recurs que també servirà per centralitzar les comandes que es facin físicament des dels establiments.

«S'ha intentat poder arribar a la campanya de Nadal, hem començat pel final», admet Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació. Gerard Nogués, de l'Economat Serveis Cooperatius, a qui s'ha encarregat la posada en marxa del projecte, apunta que «quan aconseguim que arribin les eines a tots els comerços, haurem tancat el cercle».

Representants polítics i comercials al carrer de Monterols amb una de les bicicletes de repartiment de Reus Compra Responsable
Aquesta setmana es posa en marxa el programa Reus Compra Responsable | Jordi Olària Gras

«Hem començat pel repartiment perquè ens semblava que era la millor manera d'aprofitar la campanya de Nadal», aclareix. El servei es posa en marxa amb dos repartidors, que faran servir dues bicicletes i una furgoneta, totes elèctriques. Aquests dos llocs de treball s'han cobert amb persones en risc d'exclusió social, una filosofia que es mantindrà de cara al futur.

Es preveu «iniciar amb tres repartiments l'hora i, pel ritme que portem de sol·licituds d'adherir-se al programa, ja ho superarem durant la campanya de Nadal», exposa Nogués. «No ens esperàvem la demanda que hi ha hagut d'adhesions, ja podem plantejar escenaris de creixement i fa que el projecte sigui econòmicament més viable», assegura.

Els 150.000 euros de finançament serveixen per cobrir, en part, les bonificacions amb les quals es posarà en marxa Reus Compra Responsable. Els preus compten amb dos nivells de bonificació, el primer fins al març, període durant el qual cada entrega costarà, en principi a l'establiment, 1,75 euros.

En segon terme, fins al juny del 2021, el preu serà de tres euros i, a partir de llavors, de cinc euros. Tot i això, segons explica Èric García, responsable del servei, «a aquest preu no li farem gaire cas perquè l'objectiu de la Fundació és que, d'aquí al juny, puguem trobar altres bonificacions i beneficis per poder aplicar».

Un projecte per plantar cara a Amazon i Glovo

Meritxell Barberà, presidenta d'Unió de Botiguers, ha fet incís en la idea que es vol combatre, sense mencionar-los, gegants logístics com Amazon. «Ens posem a l'alçada de les grans plataformes fent comerç a domicili i en línia, però a més ho fem d'una manera més sostenible».

També s'ha posicionat en aquesta línia Jacint Pallejà, president del Tomb de Reus, que ha volgut aclarir que «està obert a tota mena de venda», referint-se a negocis locals que, ja actualment, gestionen comandes a través de whatsapp, correu electrònic o telèfon.

Ha destacat, també, que Reus Compra Responsable permet garantir el «lliurament el mateix dia des de l'establiment al domicili». Inicialment s'oferirà de dilluns a divendres i al terme municipal de Reus. Dues característiques que es volen ampliar a mitjà i llarg termini.

Carme Pagès, del col·lectiu Comerç Solidari, afegeix que «a més de portar els productes i serveis als domicilis i fer front a aquestes empreses foranies, el que fem és avançar cap a un nou model de consum responsable». Es vol, a més, «minimitzar la petjada ecològica final» a través de reduir els residus derivats de l'embalatge. La logística del projecte, afirma, es farà amb productes reutilitzables.