Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de família de les persones implicades en 'La Roser' al Teatre Bartrina de Reus

Les Artistes Locals i Bartrina Territori Creatiu presenten 'La Roser' a Reus

L'obra de teatre es planteja, també, com un recurs educatiu que es remunta al segle XIX de Reus i Catalunya

Aquest dissabte, 3 de desembre, s'estrenarà La Roser, una coproducció de Bartrina Territori Creatiu i les Artistes Locals. Tres actrius interpreten, simultàniament, la veu narrativa de la protagonista de l'obra. Segons ho plantegen les impulsores de la proposta, «la il·lustració, la música i l'espai sonor dialoguen amb l'escena acompanyant l'emoció a cada moment».

L'obra compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i de la Fundació Privada Reddis. Per part de l'Ajuntament de Reus, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, subratlla el paper del Bartrina Territori Creatiu. Suposa «la voluntat de crear, experimentar i, fins i tot, formar-se dins de les arts en viu».

Ha sigut l'espai on s'ha gestat aquesta proposta, que s'ambienta a l'any 1835. La Roser explica la vida de la protagonista en el marc de la Guerra del Francès, les Guerres Carlines o la primera constitució espanyola. La noia comença darrere de l'aparador de la botiga familiar i s'acaba convertint en mare i treballadora de La Fabril Algodonera.

«Una dona treballadora, anònima i inconformista que vol anar més enllà», segons es defineix des de l'Ajuntament de Reus. «Ella vol aprendre a llegir i escriure, sent conscient dels entrebancs per a poder complir amb el seu objectiu», aclareixen. L'obra es converteix en un viatge històric per principis del segle XX i l'expansió de la ciutat de Reus.

Les Artistes Locals ho plantegen com una proposta fixa al calendari cultural. «Ens agradaria que La Roser fos una cita obligatòria cada any perquè tothom pugui conèixer-la», afirmen. I no només a la programació de Reus, «sinó de tot Catalunya; i a cada poble que anem, tothom se sentirà molt identificat amb ella, perquè vam viure el mateix procés històric».

Plantegen La Roser com un «punt d'inflexió» en els vint anys de trajectòria de la companyia. Han destacat especialment l'acompanyament que han tingut per fer realitat l'obra, tant des del Bartrina Territori Creatiu com d'altres col·laboradors externs. Entre tots han concebut un obra de teatre, però també «un projecte educatiu».

S'adreçarà als instituts de secundària que ho vulguin «per estudiar la història a través de les arts». L'estrena de La Roser serà aquest dissabte vinent, 3 de desembre, a les vuit del vespre al Teatre Bartrina. Les entrades costen entre sis i dotze euros i ja es poden adquirir tant al web com a la taquilla de l'equipament.