El plenari de Reus durant la sessió del novembre del 2022

El govern de Reus aprova en solitari els últims pressupostos del mandat

Les ordenances fiscals, congelades, sí que han rebut alguns suports de l'oposició

Sense canvis al guió previst, el govern de Reus, format per Junts, ERC i Ara Reus, ha aprovat en solitari els pressupostos municipals. L'expedient ha rebut el vot en contra de tota l'oposició excepte el del regidor no adscrit, Raúl Meléndez, que s'ha abstingut. El govern sí que ha rebut suport, el del PSC, per a les ordenances fiscals del 2023 i el vot a favor de Cs i de Meléndez en alguna de concreta. 

Una de les crítiques més repetida ha sigut a la negativa del govern a rebre aportacions dels grups municipals. Meléndez ha qualificat els comptes com «els més decents que han portat en aquest plenari». Ha apuntat que el govern ha congelat ordenances, però ha criticat que s'haguessin «apujat un 15% els darrers 3 anys».

Per part de Ciutadans, la portaveu Débora García ha carregat contra les variacions a les ordenances. Assegura que, des que l'any 2019, el govern va aconseguir majoria absoluta, «ens tenien acostumats que pujaven de manera indiscriminada» els impostos i les taxes. Una dinàmica que només ha canviat «perquè estan en campanya electoral», ha afirmat.

Ha arribat a qualificar d'«extorsió als ciutadans» la política fiscal del consistori. «No són uns pressupostos realistes, són un muntatge que saben que incompliran», ha etzibat. Ha carregat, per posar un exemple, contra l'existència de la vicealcaldia pel pressupost que implica.

És l'àrea institucional creada a l'inici del mandat arran de l'acord entre Junts i ERC i que és en mans de Noemí Llauradó. S'hi han pressupostat 30.000 euros per al 2023, i García ha recordat que aquest ja era el pressupost inicial que havia de tenir l'any 2022. En canvi, va acabar comptant «amb un pressupost de 103.000 euros».

Pel que fa a la CUP, la regidora Mònica Pàmies ha criticat que les ordenances i les taxes municipals no s'estableixin en funció de la renda de cada família. També ha carregat contra el Pla d'Impuls Econòmic i Social anunciat aquesta setmana. En concret pel fet que, tot i el nom que té, a la taula que l'ha treballat no hi hagués agents socials, «només empresaris que demanaven incentivar el consum».

Considera que la línia del govern se centra en grans projectes que, o no són necessaris, o no s'han plantejat de la millor manera. Una crítica que també ha fet el PSC d'Andreu Martín. Ha recordat que el seu grup va fer una proposta de pressupostos que el govern ha ignorat.

També ha recordat els 1.000 pisos de lloguer social que Carles Pellicer va prometre durant la campanya electoral. Una hipotètica bossa d'habitatges dels quals no se n'ha incorporat cap. Ho ha relacionat amb la Hispània, que considera que és un projecte insuficient, i que tot i això ja suposa un increment tenint en compte la situació actual.