Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els pressupostos participatius 2019 de Reus arrencaran passat Misericòrdia

S'han pensat per eliminar l'escletxa digital | S'amplia l'edat de votació als 14 anys i s'organitzaran tallers per motivar la participació ciutadana

Carles Pellicer, alcalde de Reus, i Montserrat Flores, regidora de Participació, presenten els pressupostos participatius
Carles Pellicer, alcalde de Reus, i Montserrat Flores, regidora de Participació, presenten els pressupostos participatius | Jordi Olària

 

Els pròxims pressupostos participatius de Reus rebran el tret de sortida l'endemà de Misericòrdia, el 26 de setembre. Serà llavors quan comenci el període per a poder presentar propostes, que s'allargarà des del 26 de setembre fins al 23 d'octubre. En aquesta primera part del procediment ja hi haurà canvis respecte de l'any passat, i és que el govern local vol eliminar l'escletxa digital i fomentar la participació ciutadana a través d'acostar les urnes a totes les zones de la ciutat. També servirà per incrementar la participació una altra de les novetats d'enguany, l'ampliació del llindar d'edat per poder votar fins als 14 anys.

Urnes per tota la ciutat

La pota principal de la participació ciutadana en relació als pressupostos participatius seguirà sent la plataforma digital municipal que es va crear amb aquest objectiu. Aquesta edició, però, s'ha volgut superar l'escletxa digital que podia impedir la participació de cert perfil social poc habituat als formularis digitals. Per fer-ho, durant la fase de presentació de propostes es podrà participar en format físic. Es repartiran butlletes i urnes als centres cívics, biblioteques i mercats de la ciutat  i s'instal·laran punts mòbils a les zones que no comptin amb cap equipament municipal.

El personal municipal s'encarregarà d'introduir les propostes a la plataforma digital per tal que s'hi centralitzin les idees rebudes. La fase de votació sí que es mantindrà íntegrament digital, tot i que s'ampliaran els punts físics per poder-s'hi adreçar. Els tècnics de Participació seran els encarregats d'acompanyar aquelles persones que puguin tenir dificultats a l'hora d'utilitzar la plataforma digital, una funció que ja van fer durant l'edició anterior dels pressupostos participatius.

Els pressupostos participatius 2019 volen superar l'escletxa digital
Els pressupostos participatius 2019 volen superar l'escletxa digital | Jordi Olària

 

Dos tallers de participació ciutadana

«El que estem fent és decidir com volem que sigui la ciutat», afirma Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència. Amb aquesta mentalitat s'organitzaran dos tallers de participació ciutadana al Centre Cívic del Carme, a la plaça de la Patacada el dimecres 10 d'octubre a dos quarts de set de la tarda i el dissabte dia 20 d'octubre a les 10 del matí.

D'aquests tallers en sortiran un màxim de sis propostes que passaran directament a la fase de votació. L'objectiu és que siguin idees treballades col·lectivament i, per tant, amb més reflexió, d'entrada, que les que es puguin aportar individualment. A més, també comptaran amb cert suport de partida i amb la implicació dels tècnics municipals que, per tant, vetllaran per les condicions tècniques i econòmiques d'aquestes propostes.

Montserrat Flores, regidora de Participació, i Carles Pellicer, alcalde de Reus, presenten els pressupostos participatius 2019
Montserrat Flores, regidora de Participació, i Carles Pellicer, alcalde de Reus, presenten els pressupostos participatius 2019 | Jordi Olària

 

El procediment, igual que el de l'any passat

La metodologia que se seguirà durant tot aquest procés serà la mateixa de la darrera edició. Els pressupostos participatius suposen una partida de 750.000 euros que es repartirà entre els projectes més votats. Aquestes propostes queden dividides en dues categories, 'grans projectes' —amb un pressupost d'entre 50.000 i 150.000 euros— i 'petits projectes' —amb un pressupost inferior als 50.000 euros—.

Les fases dels pressupostos participatius

La primera fase d'aquest procés és la presentació de propostes, entre el 26 de setembre i el 23 d'octubre. Entremig, els dies 10 i 20 d'octubre, es redactaran els projectes col·lectius que sorgeixin dels tallers al Centre Cívic del Carme. Les propostes individuals passaran, llavors, un primer filtre d'avaluació tècnica on s'estudiarà si compleixen els requisits necessaris —fer referència a competències municipals, que sigui tècnicament realitzables i que no contradiguin els plans o la normativa vigent—.

Arribats a aquest punt, i si s'haguessin rebut més de 50 propostes, s'entraria en la fase de recollida de suports per fer un segon crivatge i no portar a la fase final un nombre excessiu d'idees, segons s'explica des del govern de Reus. Passada aquesta fase s'entraria en el període de valoració econòmica, que és quan es preveu el pressupost de cada projecte per poder-los classificar. Per últim, durant el mes de gener del 2019, s'arribaria a la fase de votació, fase on s'incorporaran, directament, les idees sorgides dels tallers participatius.

A l'hora de votar, i com  ja es va fer en l'edició anterior, cada persona pot votar fins a dos 'grans projectes' i un total de quatre 'petits projectes'. Una vegada completada aquesta fase, a finals de mes, les propostes s'aniran executant totes, segons l'ordre que hagin establert les votacions, fins a exhaurir la partida pressupostària de 750.000 euros.