Andreu Martín dirigint-se al públic, assegut a la sala del Castell del Cambrer

El PSC de Reus presenta els seus pressupostos i reclama al govern que se'ls miri

El partit s'ha avançat a l'equip de govern i ha presentat una proposta de pressupostos alternativa

El PSC de Reus, tal com va anunciar fa uns mesos, ha presentat la seva proposta de pressupostos municipals per al 2023. Ho ha fet abans que el govern enllesteixi la seva, precisament per oferir-la com a alternativa. Més enllà de marcar perfil, els socialistes volen trencar la dinàmica de JxR, ERC i Ara Reus que, segons critiquen, no accepten aportacions.

Al plenari municipal els grups de l'oposició s'han exclamat repetidament pel fet que el govern els ofereixi només els períodes d'al·legacions per dir la seva. Partits com el PSC o la CUP critiquen que, d'aquesta manera, només es permeten aportacions tècniques, però no polítiques. Per evitar això, el grup d'Andreu Martín ha fet públic, aquest dijous, un expedient de pressupostos propi.

L'ha registrat a l'Ajuntament i, tal com ha exposat el portaveu, l'ofereixen al govern perquè se'l mirin abans de tancar la seva proposta. Després d'anunciar que fa un pas enrere en el futur electoral del partit, Martín s'ha reivindicat com a portaveu municipal. Al Castell del Cambrer s'hi ha reunit amb militants i simpatitzants per mostrar-los la proposta socialista.

Ho ha fet acompanyat d'Isaac Bonillo, economista, artífex d'aquests pressupostos i, segons el mateix Martín, «el pròxim regidor d'Hisenda». Mantenint la vista posada a les municipals, ha recordat que els pressupostos que aprovi el govern només els gestionarà durant mig any. Amb les eleccions a finals de maig, a partir del juny serà el nou consistori qui se'n faci càrrec.

És per això, insisteix, que JxR, ERC i Ara Reus que acceptin propostes externes. El portaveu socialista assegura que, el segon semestre, serà Sandra Guaita qui gestionarà els comptes municipals com a alcaldessa. És per això, ha explicat, que han elaborat una proposta «assenyada» i «fàcil d'acceptar».

Amb tot, ha matisat, s'han vist obligats a fer-la perquè «no compartim les prioritats del govern». L'acte d'aquest dijous al vespre ha servit per marcar tres eixos principals, però també altres àmbits d'actuació. En tots els capítols plantejats, les partides pressupostàries elaborades pel PSC són superiors a les previstes pel govern de Reus.

El pressupost en si ja és superior, segons han afirmat. Apunten que el consistori treballa amb un pressupost de 136 milions, però asseguren que podria arribar als 140. Pel que fa als eixos principals, es tracta d'Habitatge i Urbanisme, Seguretat i Mobilitat i Medi Ambient.

Tot plegat es pot llegir com una primera proposta de programa electoral dividit per temàtiques. Als comptes elaborats pels socialistes hi figuren mesures com la transformació dels barris Mare Molas i Pastoreta, a més d'apostar per mantenir i reformar el Mercat del Carrilet. Urbanísticament aposten per les zones verdes, tant per fer-ne de noves com per millorar el manteniment de les actuals.

Completen aquests pressupostos el desdoblament del CAP Sant Pere i la reobertura del consultori del barri Gaudí. Proposen rebaixar i ampliar la xarxa de transport públic i ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana i complementar la seguretat amb altres serveis.