La plaça del Mercadal de Reus, plena de públic, amb la Tronada preparada per petar a la coca central

«Tot a punt» per la Festa Major de Sant Pere de Reus del retorn a la normalitat

El regidor de Cultura, Daniel Recasens, reivindica un programa més festiu que mai | Serà l'últim Sant Pere de Carles Pellicer com a alcalde de la ciutat

Falta menys d'una setmana perquè peti la primera Tronada de la Festa Major de Sant Pere de Reus, i entitats i Ajuntament es preparen per al retorn a la normalitat plena. Des de la regidoria de Cultura, Daniel Recasens assegura que ho tenen «tot a punt, compartim les ganes de la ciutadania de festa, de Festa Major i de Sant Pere». Per al regidor, a més, serà la seva primera Festa Major en condicions normals del mandat.

Afirma que «durant dos anys hem hagut de fer allò que ens ha tocat i hem mirat de portar la festa fins on podíem». Tot i això admet que «és evident que no era tal com toca, no era la nostra Festa Major normal, encara que faci ràbia fer servir aquesta paraula». Per una banda s'ha optat per recuperar, «de manera íntegra» tot el vessant tradicional de Sant Pere.

A més, però, «hem programat i buscat una Festa Major que reculli aquesta necessitat de ser al carrer, de ser en comunitat, de compartir-la». Finalment, afirma Recasens, «hem trobat un programa prou intens, emotiu i ple de peces que permeti que tothom s'hi senti molt a gust». Aquesta dinàmica ha deixat empremta, especialment, a l'apartat musical, amb més concerts dels que s'havien programat els darrers anys previs a la pandèmia.

Segons el regidor de Cultura, es treballarà perquè no sigui un fet puntual. «La voluntat sempre hi és, però no tot depèn de les voluntats», exposa. Afegeix que «la idea és que la Festa Major pugui tenir tots els fronts oberts que ens permetin gaudir-ne al màxim». Tot i això també matisa que, «també és evident que no és una festa normal, perquè és la primera festa després de tot un buit important».

L'últim Sant Pere de Carles Pellicer

Aquesta Festa Major serà l'última que Carles Pellicer presidirà com a alcalde de la ciutat. Amb la renúncia a presentar-se a les eleccions de l'any vinent, el d'enguany serà el darrer Sant Pere en el qual donarà l'ordre d'encendre les tronades. L'any vinent, per tant, serà la primera Festa Major que viurà des de fora de l'alcaldia en 12 anys, i la primera des de fora de l'Ajuntament en 25 anys.

Assegura que la viurà «intensament, com sempre». «Serà una Festa Major molt intensa, estaré a tots els actes que pugui, i l'any que ve també la viuré intensament, com no pot ser d'altra manera». Com a alcalde té potestat per escollir el convidat d'honor, una figura incorporada als anys noranta.

Es tracta d'un gest institucional que, enguany, ha agafat més volada que mai, especialment perquè aquest convidat és qui encén la Tronada de Completes, el 28 de juny. La invitació s'ha fet a l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. Una decisió que, en alguns sectors, a totes dues ciutats, ha servit per revifar la històrica rivalitat local.

Pellicer li treu importància, «l'Ajuntament de Reus sempre ha tingut molt bones relacions amb Tarragona, i jo també». «Ha vingut l'alcalde de Barcelona, de Lleida, de Girona, de Falset, de Tortosa... Ja tocava l'alcalde de Tarragona», defensa.

«Quedava estrany que vinguessin tots els alcaldes del voltant i del país i no vingués el de Tarragona», insisteix. Considera que la invitació entra «dins de la normalitat» tenint en compte les «bones relacions» entre Reus i Tarragona.