L'estiu és una època complicada per al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. És per això que, a Reus, la Marató de Donants de Sang s'organitza al llarg del mes d'octubre, per ajudar a remuntar les reserves. Actualment hi ha sang per servir-ne als hospitals durant els pròxims cinc o sis dies, quan el volum òptim és poder cobrir els pròxims deu o dotze dies.
[predef]reus-144[/predef]
Aquest dijous, 24 d'octubre, el Teatre Fortuny tornarà a ser escenari d'aquest esdeveniment solidari des de les nou del matí fins a les nou del vespre. Des del Banc de Sang i Teixits, la seva coordinadora de promoció, la doctora Núria Vilanova, afirma que «sempre passa, que a l'estiu hi ha una davallada del 30%, però després anem remuntant, i ara no hem acabat de remuntar, i gràcies a aquesta marató, les reserves segur que pujaran».
Recorda, de fet, que «la de Reus és de les maratons amb més donacions amb un dia, hem arribat a mil donacions, i segur que dijous passaran mil persones pel teatre Fortuny». Per participar-hi es pot reservar hora al web del Banc de Sang i Teixits, tot i que no és necessari, igual que també es pot optar per donar plasma, també registrant-se per tenir hora guardada.
Durant la mateixa donació de sang, les persones que tinguin entre 18 i 40 anys podran inscriure's al registre mundial de medul·la òssia. «Només cal omplir un qüestionari i els traiem una mostra de sang, i entren a formar part del banc mundial de moll d'os», explica la doctora Vilanova.
El «deure cívic» dels donants
El regidor reusenc de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, ha explicat que la Marató de Donants de Sang és un exemple de deure cívic. Hi aglutina les actituds i decisions que permeten millorar la societat a través de la cohesió i la solidaritat; «el donant de sang seria un exemple de com es transforma aquest deure cívic en una acció concreta», aclareix.
Subirats posa l'accent en el fet que «sis de cada deu ciutadans no ha donat mai sang; actes com aquest, de visualització, serveixen per fer extensiu un acte tan senzill com donar sang». És per això que, en aquesta edició, que és la setzena, es torna a demanar als donants que en facin difusió. El que es busca és que «el donant de sang, a més d'agrair-li aquest gest de solidaritat que fa amb tota la societat, també es converteixi en prescriptor social; és a dir, que a més de donar sang, en faci difusió al seu entorn i fins i tot al món virtual».