Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una pancarta contra les torres elèctriques en una tanca just davant d'una d'aquestes instal·lacions a la urbanització el Pinar

Les torres del Pinar, les obres al barri Ample i les mancances al Muralla, protagonistes del ple de Reus

Obres i reivindicacions veïnals es debatran al plenari municipal | S'incorporarà el superàvit del 2020 al pressupost

Tres barris de Reus passaran pel plenari municipal aquest dijous. Tot i que el ple s'hauria de celebrar divendres, per evitar que coincideixi amb Sant Jordi s'ha traslladat a dijous a la tarda. Ha de servir per aprovar la menció honorífica municipal per a Bartolomé Pluma a títol pòstum, un guardó que es lliurarà durant les pròximes Festes de Misericòrdia i que la junta de portaveus va aprovar durant el ple del mes de febrer; la comissió corresponent ara ha aprovat la proposta i el ple la certificarà.

Pel que fa a la part de l'ordre del dia que correspon al govern, destaca les obres dels carrers de Miró, Santa Helena i Verge Maria. Situats a la zona compresa entre el carrer Ample i l'avinguda de Prat de la Riba, formen part de la reforma que s'hi ha anat duent a terme els darrers anys. El que passarà pel ple —i s'aprovarà tenint en compte la majoria absoluta del govern— son les contribucions especials que pagaran els veïns de la zona per assumir una part del pressupost del projecte.

Les obres han de durar cinc mesos i compten amb un pressupost total de 299.210,48 euros repartit en tres vessants. Per una banda, la Diputació de Tarragona, que aportarà la part principal amb 179.526,25 euros; l'Ajuntament de Reus s'hi implicarà amb 77.794,75 euros, i per últim els veïns de la zona, tal com s'aprovarà aquest dijous, hauran d'aportar els 41.889,48 euros restants a través de contribucions especials.

Implicarà la desaparició de les places d'aparcament que hi ha «per a millorar l’accessibilitat dels vianants, per donar prioritat de pas als vianants i donada la proximitat d'aparcaments subterranis pròxims» segons s'explica des del govern. Aprofitant la reforma dels carrers també es renovarà la senyalització i la xarxa de sanejament, i se soterrarà el cablejat elèctric als encreuaments dels carrers.

L'equip de govern també aprovarà dues mesures més. Per una banda, Reus Mobilitat assumirà la gestió del mercat d'antiquaris i brocanters, que fins ara funcionava sota el paraigua de Reus Promoció. Aquest dijous s'adaptarà el reglament del mercat que ocupa el passeig de Prim els dissabtes al reglament dels Mercats de Marxants de la ciutat.

Per últim també figura a l'ordre del dia una modificació de crèdit del pressupost actual, el de l'any 2021. Es tracta d'incorporar-hi el romanent de 5,5 milions d'euros anunciat la setmana passada. Una partida que inclou 2,8 milions d'euros de superàvit efectiu i 2,6 milions d'euros de despeses que s'havien previst per al 2020, però la pandèmia, segons va explicar el govern, les ha posposat fins al 2021.

L'oposició insisteix en el soterrament de les torres del Pinar

L'oposició tornarà a obrir el debat sobre les torres elèctriques de la urbanització el Pinar. Arran de la represa de la campanya de protesta per part dels veïns, tant la CUP com Cs presentaran una moció cada partit per reclamar que se soterrin les línies elèctriques que passen pel mig de la urbanització.

En el cas de la CUP, també presentarà una moció «per a què el govern de Reus accepti la seva responsabilitat en la protecció dels animals per a poder assegurar el seu benestar». La que fa referència al Pinar, però, no es fixa només en aquesta urbanització, sinó que reclama «el soterrament de les línies d’alta tensió a tot el nucli urbà».

Imatge d'una torre d'alta tensió
Les torres elèctriques de la urbanització el Pinar s'haurien d'haver soterrat fa deu anys segons el primer projecte | Àngel Ullate

La formació recorda que fa més de deu anys que el projecte s'ajorna, i asseguren que «s’ha perdut l’opció de demanar-ne una moratòria per falta de coordinació i priorització», tot i que fonts municipals asseguraven, setmanes enrere, que sí que s'havia aconseguit una moratòria que garantia que, quan torni a haver-hi govern a la Generalitat, el projecte no haurà de començar de nou, sinó que es podrà reprendre.

Els cupaires defensen el soterrament, també, com una mesura «de salut pública» per als gairebé 300 xalets de la zona, els esportistes que freqüenten la carretera de Castellvell i l'avinguda de les Torres del Pinar i també per als animals de companyia i la fauna salvatge.

En la mateixa línia ho reclama Cs, que considera «intolerable» que el soterrament no sigui una prioritat per als governs locals i català. «Els temes relacionats amb la salut dels veïns han de ser una prioritat», insistia Carlos Carrizosa, portaveu al Parlament de Cs que la setmana passada va visitar Reus. La formació taronja també presenta una segona moció «per a la implantació d’un Pla Local de prevenció del suïcidi i salut mental».

Les mancances del barri Muralla

Pel que fa al PSC, aquest dijous defensarà dues propostes. Per una banda, una que vol reduir la precarietat dels joves reusencs. El partit reclama que el govern emprengui accions que facilitin l'accés a un habitatge o a un lloc de feina, més formació professional i una reducció del preu per a les activitats culturals i esportives.

El portaveu, Andreu Martín, recorda que «la joventut és un dels col·lectius més colpejats per les dues crisis, l’econòmica de 2008 i l’actual provocada per la pandèmia de la Covid-19». «Aquest col·lectiu ha de disposar d’eines que els permeti construir amb autonomia el seu projecte de vida», reclama.

La situació actual en la qual els socialistes reclamen actuar és que, actualment, els estudis no garanteixen una feina de qualitat amb un salari suficient i, de fet, «tenir una feina en si mateix tampoc no és sinònim d’estabilitat econòmica ni possibilitats d’emancipació».

En segon lloc, el PSC també defensarà una moció centrada en el barri Muralla. Afirmen que han visitat repetidament la zona i, juntament amb els veïns i comerciants de la zona i amb l'Associació de Veïns Mas Magrané han detectat una sèrie de mancances que es poden agrupar en tres àmbits, «la salubritat i la seguretat a la via pública» per una banda, i «la convivència i el civisme al barri» per l'altra.

A la pràctica, la proposta reclama garantir que els veïns poden reciclar correctament i no falten contenidors d'algunes fraccions. Una situació que, actualment, apunten que és contradictòria amb els compromisos que ha assumit l'Ajuntament en aquesta matèria.

La moció també contempla «intensificar la neteja de places i carrers, millorar el paviment de la calçada i l’enllumenat, per evitar sensació d’inseguretat entre els veïns i veïnes i instal·lar una zona de jocs infantils, per a la pràctica de l’esport  i una zona per a l’esbarjo dels gossos». Tot plegat culminat amb una campanya per fomentar el civisme i «habilitar un espai polivalent que pugui ser un punt de trobada dels veïns i veïnes i els permeti fer activitat social».